Pretraga

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro

Tekst: BURO.

Naravno, vežbanje u bilo koje vreme je bolje od toga da ne vežbate, u tome se svi slažu. Dakle, bolje trening posle posla nego nikakav. Ipak, postoje neka opšta pravila koja nam mogu pomoći da budemo efikasniji zato što su u skladu sa našom fiziologijom i unutrašnjim satom. Svi volimo da znamo načine na koji će nam trud pružiti maksimalne rezultate, zar ne? 

U to ime, razgovarali smo sa ličnim trenerom Emilom Pavelkićem o tome kada je optimalno vreme za vežbanje i evo šta smo naučili: ko rano rani...

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro (фото 1)

Smanjen apetit

Istraživači su došli do zaključka da nakon vežbanja rano ujutru hrana postaje manje privlačna i samim tim se lakše kontroliše dnevno unošenje nepotrebnih kalorija, odnosno lakše se održava kalorijski deficit. Trening takođe snižava grelin, hormon gladi koji pojačava apetit i želju za hranom.

Bićete aktivniji celog dana

Ljudi koji ujutru vežbaju generalno su mnogo aktivniji od onih koji to ne upražnjavaju. Kada vam jednom pređe u naviku, jutranji trening će vas i dodatno inspirisati da se više krećete u tokom ostatka dana i, na primer, idete peške umesto liftom ili izađete koju stanicu ranije iz prevoza.

Pojačano sagorevanje masnoća

Sagorevaćete i do 20% više masnoće ako trenirate na prazan stomak u odnosu na trening nakon jela, navodi se u naučnim istraživanjima. Ovo vam može pomoći da brže i efikasnije izgubite na težini, ukoliko vam je to cilj, nego vežbanje posle podne ili uveče. 

Bolje ćete spavati noću

Da li vam se desilo da se nakon večernjeg treninga nepotrebno razbudite i ne možete da spavate? Večernji trening diže temperaturu i adrenalin, a to nije ono što želite pred odlazak u krevet, tvrdi istraživanje.

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro (фото 2)

Jutarnji trening snižava krvni pritisak

Oni koji vežbaju ujutru mogu da snize krvni pritisak do 10%, sa tim da se efekat jutarnjeg treninga još više oseti tokom dana tokom kog se pritisak snizi čak i do 25%. Većina srčanih udara se dešava u prepodnevnim časovima tako da vam jutarnji trening može služiti kao efikasna preventivna mera. 

Smanjen rizik od dobijanja dijabetesa

Pokazalo se da je jutarnje vežbanje na prazan stomak izuzetno efikasno oružje u borbi protiv insulinske rezistencije i intolerancije na glukozu, koji su prekursori za dobijanje dijabetesa tip 2. 

Lakše ćete izgraditi mišićnu masu

Nivo testosterona u telu je najviši ujutru čim se probudite što čini jutarnji trening snage idealnim za izgradnju čiste mišićne mase. 

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro (фото 3)

Imaćete više energije i biti bolje raspoloženi

Ako vam jutarnji trening pređe u naviku, lakše ćete koristiti sve benefite vezane za treniranje kao što su pojačan imunitet, jače lučenje endorfina u mozgu, dugovečan život i pozitivno raspoloženje koje odlikuju ljude koji vežbaju na redovnoj bazi, tvrde studije. Osećaćete se dobro, lakše i brže razmišljati, dakle, ukoliko trening uradite ujutro sve ove benefite ćete koristiti u toku celog dana.

Pored toga, manja je verovatnoća da ćete preskočiti trening ako ga odradite ujutru pre svih obaveza.

Bićete fokusiraniji kada dođete u kancelariju ili školu

Jutarnje vežbanje pobošljava kognitivne funkcije poput donošenja odluka i učenja u toku celog dana. Jednostavna je činjenica da je ovo u skladu sa našim unutrašnjim satom pošto je nivo kortizola, hormona koji čini da budemo budni i fokusirani, najviši ujutro dok uveče pada kako bismo na miru mogli da spavamo.

Lakše je koncentrisati se na trening

Mnogo je manja verovatnoća da će vas ujutro tražiti prijatelji i saradnici. Ovo je vreme kada još nisu svi u punoj brzini što znači da će biti mnogo manje poziva, poruka, mejlova i slično. Dodatni benefiti su i to da u teretanama i na jutarnjim treninzima nije gužva pa imate i mir i više slobodnih sprava.

Fitnes trener Emil Pavelkić vam daje 10 razloga zbog kojih treba da vežbate ujutro (фото 4)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor