Pretraga

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani

Tekst: BURO.

Foto: Instagram

Poremećaji u ishrani su svuda oko nas, a vreme oko praznika posebno je teško za ljude koji se sa njima bore ili su se borili (iako je to proces koji nikad zaista ne prestaje), kao i onima koji ih okružuju. U poslednje vreme u svetu se sve više normalizuje razgovor o ovoj temi - pogotovo na društvenim mrežama - ali kod nas je u praksi ona i dalje u mraku, baš kao i mnogi drugi mentalni problemi.

Neki od problema celog spektra poremećaja u ishrani jeste to što ih ljudi koji o njima ne znaju ništa ne doživljavaju kao "pravu bolest", vrlo često imaju svoju ni-na-čemu-zasnovanu predstavu o tome kako osoba sa poremećajem u ishrani "treba da izgleda" i, najvažnje, apsolutno nedovoljno postojanje vidova adekvatne terapije.

Ne kažemo da će Instagram donesti spas ali nekada zaista puno znači kada osetite da niste sami, nevezano za to kakve su vaše dodirne tačke sa poremećajima u ishrani i da li problem imate sami ili neko koga volite. Na kraju krajeva, čak i da se nikada niste susreli sa ovom temom, radi se i o jednostavno ljudskom pitanju: informisati se o tuđoj borbi, razumeti je i pružiti empatiju.

Ovi nalozi koji se bave oporavkom od poremećaja u ishrani čine upravo to, prelistajte ih.

The Chain

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 1)

Najviše fashion od svih. Zvuči vam ironično i pogrešno? Upravo suprotno. Iza naloga @thechain stoje Christina Grasso (poznata na Instagramu kao @thepouf) i Ruthie Friedlander, dve modne insajderke koje - bez toga da zvuče kao ogorčeni krstaši koji besno upiru prstom - pružaju podršku osobama za poremećajima u ishrani, od kojih su i same patile. Dve njujorčanke odlično razumeju da "oporavak nije prava linija" i spremne su da podsećaju ceo svet da je ok što je tako. Posetite njihov zvaničan sajt.

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 2)
Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 3)

Im Powering

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 4)

Igra reči u imenu naloga @im_powering govori sve o tome kako dvadesetjednogodišnja Imogen Barnes pristupa procesu oporavka od poremećaja u ishrani. Kako od onoga što doživljate i osećate kao svoju slabost pretvoriti u moć je pristup koji nam svima (po)nekad fali, zar ne? Poslušajte i njen podcast.

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 5)
Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 6)

Rhiannon Lambert

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 7)

Sertifikovana nutricionistkinja i autorka knjiga o ishrani, osnivačica klinike za pomoće poremećaja u ishrani na prestižnoj adresi Harley Street u Londonu, Rhiannon je prepuna korisnih saveta, pogotovo ukoliko želite da se pozabavite i spremanjem hrane. Za razliku od mnogih drugih profila koji se bave temom poremećaja u ishrani, na njenom nalogu @rhitrition ćete videti i fotografije i videe hrane (realno, korisne svakom ko želi da se zdravo hrani i izgradi neopterećen odnos sa hranom). Na raspolaganju vam stoje i njen podcast, knjige i klinika.

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 8)
Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 9)

Lauroora Quotes

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 10)

Leeah Auroora je svojim nalogom @laurooraquotes postala ne-tako-tihi saveznik svakom ko se ikada uhvatio u koštac sa poremećajem u ishrani. Njeni postovi koji u bumper sticker stilu su odličan dnevni podsetnik o tome što je zapravo važno - i uvek dobrodošli. Kratko i jasno.

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 11)
Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 12)

Heeling Is Freedom

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 13)

Zajednica okupljena oko naloga @heelingisfreedom je poput online grupe za podršku (i objašnjenja). Iako u pastelnim tonovima, njihove objave su veoma ozbiljne i važne, a često se ističu i pobijaju predrasude koje se vezuju za poremećaje u ishrani,  koje mogu biti gotovo jednako štetne koliko i sami poremećaji.

Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 14)
Ovih 5 Instagram naloga pomoćiće vam da razumete poremećaje u ishrani (фото 15)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor