Pretraga

Self care nije uvek prijatan, evo kako da prepoznate i raskrstite sa toksičnim prijateljima

Self care nije uvek prijatan, evo kako da prepoznate i raskrstite sa toksičnim prijateljima

Tekst: BURO.

Jesen je period prirodnog povlačenja i potrebe za samoćom. Vrele i bučne letnje noći sada menja mekani pokrivač i tiha predvečerja u udobnosti kauča. Želja sa socijalizacijom opada, ali ovo zapravo može biti podsticaj da razmislimo kojim prijateljstvima želimo da damo prioritet, a neka druga, toksična, preispitamo. 

Prvo i osnovno pitanje jeste kako za početak prepoznati odnos koji je toksičan. Bez obzira da li vam je nedavni incident ili predanost psihoterapiji otvorila oči kada su u pitanju pojedina prijateljstva, najteže je sebi priznati da želimo da ih okončamo. Vrlo dobro znamo da raskidi prijateljstava mogu biti bolniji od svih drugih.

@niki_patton you deserve SO MUCH better than this #nikadvice #girls #relatable #friendgroup #toxic #friends #advice #teen #bigsisteradvice ♬ original sound - Niki Patton

Prećutna je pretpostavka da ako je neko u našim životima dovoljno dugo, to podrazumeva da će na tom istom mestu ostati zauvek. Ipak, priroda stvari je suštinski drugačija. Svi evoluiramo, menjamo se i ne ličimo na osobe koje smo bile pre pet, sedam ili dve godine. Sasvim logičan sled događaja je i da se naši odnosi sa drugima menjaju. Kako prepoznati da je nekima nedvosmisleno došao kraj?

To ćete najlakše uočiti prema obrascima koji se uporno ponavljaju. Prijateljstva bi trebalo da unose radost u naše živote, a ukoliko se nakon viđanja sa prijateljima osećate isceđeno, izmoreno i iscrpljeno to je crvena zastavica na koju ne smete da žmurite. Ako se pred određenom osobom osećate uplašeno da budete vi, baš to što jeste u svim bojama i stanjima, smatrajte ovo još jednim znakom upozorenja.

Ukoliko "prijatelj" na vaše probleme odgovaraju snishodljivo i ne validira vaše emocije, trebalo bi da razmislite da li vam je to uopšte prijatelji. Pravi prijatelj će ozbiljno shvatati i najbalaniji problem i slaviti vaše uspehe. Ako prijateljstvo liči na jednosmernu ulicu u kojoj samo jedna strana daje, a druga uzima, jasno je da uzajamnosti nema i da su potebe samo jedne osobe zadovoljene. Nakon prepoznavanja znakova upozorenja, dolazi najteži deo - okončavanje odnosa. Ali, to ne mora da bude tako, a ovo su saveti psiholoških eksperata.

@karinareyl Sometimes we grow apart #friendships #friends #toxic #toxicrelationship #toxicfriendship #toxicfriends #growingup ♬ оригінальний звук - skins <3

Pre svega, razmislite da li uopšte želite da razgovarate sa svojim prijateljima o ovim problemima ili ste uvereni da je vreme da krenete u različitim pravcima. Da stvar bude još gora, ako je posredi toksičan odnos, ovi razgovori nekada mogu dodatno da rasplamsaju plamen i završe se uvredama. U svakom slučaju, budite sigurni u svoju odluku pre nego što je drugome saopštite.

Raskid prijateljstva umnogome podseća na prekidanje romantične veze - najpre ćete se osećati potišteno, tužno i kao da ste izgubili nešto veliko, ali vremenom ćete početi da se osećate lakše, rasterećenije i slobodnije. Fokusirajte se na širu sliku, razmislite šta će vam prekid toksičnog odnosa doneti na duže staze. Prihvatite i radite na svojim emocijama i ne bežite od prioritizacije sebe.

„Poznavati sebe i biti u kontaktu sa svojim željama i potrebama, kao i kako se zalagati za njih, važno je za održavanje zdravih odnosa“, ističe Stephanie Macaadaan, licencirana porodična psihotarapeutkinja. Ovo će vam pomoći da raskrstite sa svim nezdravim odnosima koje gajite sa drugima čime otvarate prostor za neka nova lica i prijateljstva u pravom smislu te reči.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor