Pretraga

Svi su poludeli za \"zvukovima u boji\" (?!) Evo šta treba da znate o takvoj terapiji

Svi su poludeli za "zvukovima u boji" (?!) Evo šta treba da znate o takvoj terapiji

Tekst: BURO.

Teško da ćete danas naći osobu koja ne traga za načinom da smanji nivo stresa u životu i da se opusti, poboljša kvalitet sna, da se lakše i bolje koncentriše. A šta ako bi se to sve moglo postići uz pomoć slušalica i zvuka? Zagovornici white, brown pink, green i blue noise terapije, predlažu upravo to.

Ukratko, predlažu nam teoriju da slušanjem zvukova "različitih boja" možemo da utičemo na sve gorenavedene probleme. Stvari, naravno nisu nikad crno-bele i naučni podaci koji idu u prilog ovoj teriji nisu brojni. Ipak, svi ovi zvuci imaju važnu sposobnost maskiranja zvukova koji nam smetaju i/ili odvlače pažnju, bilo da se radi o poslu ili o spavanju.  

Nevezano za to kako tačno proizvode pozitivan efekat, čini se da bi taj efekat mogao biti itekako stvaran. Evo šta treba da znate.

ZA KONCENTRACIJU - WHITE NOISE

U ovu grupu zvukova spadaju sve frekvencije koje možemo da čujemo (od 20 Hz do 20 kHz) puštene istovremeno. Zbog toga što je zvuk visoke frenkvencije "piskav", white noise zna da bude neprijatan nekim ljudima - liči na onaj zvuk kada menjate kanale na tv-u ili radiju. Nekim ljudima ovakav zvuk prija, dok drugi žure da što pre promene kanal ili stanicu, stvar je ličnog afiniteta. 

Prijao vam ili ne, white noise je taj za koji postoji najviše naučnih istraživanja (za većinu drugih "boja" fali naučnih podataka), a ta istraživanja pokazuju da white noise pomaže u nekim slučajevima ADHD-a, pogotovo sa brzinom pisanja i čitanja, kao i sa koncentracijom. Neka istraživanja, ipak, ukazuju na to da da white noisu-u ne treba izlagati decu zato što može imati suprotan efekat.

ZA SMIRIVANJE - BROWN NOISE

Ima nižu frekvenciju od white noise-a pa je "prijatniji za uho", a iako ne postoji velik broj istraživanja, razvilo se dosta teorija o tome kako bi mogao pozitivno uticati na smirivanje našeg uma.

Niske frekvencije svakako stimulišu mozak, a pošto je brown noise prijatniji, veća je verovatnoća da ćete ga koristiti. Pored toga, on prigušuje neželjene zvuke iz okoline što takođe smanjuje stres. U prevodu, puštajte ga poput ambijanetalne muzike u pozadini i vrlo verovatno će vam prijati i opustiti vas.

ZA USPAVLJIVANJE - PINK NOISE

Svi vi koji imate problema sa spavanjem - ovo je zvuk za vas. Mnogi ga porede sa zvukom kiše koja pada pomešanim sa malo pucketanja, a iako je nešto glasniji od white noise-a, postoje eksperimentalne studije koje idu u prilog tome da pink noise usparava moždane talase i stabilizuje san.

ZA UČENJE - GREEN NOISE

Varijacija ne temu white noise ali locirana na sredini zvučnog spektra. Kako mu samo ime govori, green noise podseća na zvuke prirode poput vodopada i prijatniji je od white noise-a. Ukoliko imate problema sa učenjem ili koncentracijom na poslu, možda je vreme da ga isprobate.

PRESKOČITE - BLUE NOISE

Blue noise je koncentrisana energija i to ni visokom kraju spektra - praktično dijametralna suprotnost brown noise-a. Često ga opisuju kao šištanje, a to može biti veoma iritantno i stresno, i dovodi se u vezu sa sponom između stomaka i mozga. Rečju, neprijatno.

DA LI TREBA DA PROBATE TERAPIJU ZVUKOM

Iako ne postoji dovoljno naučnih radova i podataka o stvarnoj učinkovitosti ove vrste terapije, generalno savet jeste: ukoliko vam prija, koristite je. Čak i ako se radi o čistom placebo efektu, on itekako ima svoju vrednost i mesto. Zvuk je alat koji može imati ozbiljan uticaj na način na koji procesuiramo sve što se dešava oko nas, zašto ga ne koristiti?  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor