Pretraga

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Vanja Milićević

Svi koji nisu razmišljali o atmosferi u sopstvenom domu, tokom prethodnih nekoliko meseci su na teži način shvatili koliko uređenje enterijera, osvetljenje, arome i mirisi mogu doprineti onom dobrom osećaju, koji kaže da je sve fino, okej i hajde da se ne brinemo! Da, stanovi su postali naša utočišta i to u bukvalnom smislu. Nadam se da ste do sada svi savladali tu dragocenu lekciju i počeli da radite na preuređenju za jesenju sezonu. I sada ne pričam o značajnim promenama, udarničkom renoviranju i kompletno novom nameštaju, oh ne! Male, ali značajne promene su one koje se računaju na duže staze. Rituali su ti koji nas održavaju u skladu sa samim sobom i hajde da ponovo uhvatimo priključak sa svim onim sitnicama koje deluju minijaturno u široj slici ali kada „zoomirate“ ispostavlja se da nas one održavaju „u normali“. Za mene je, tokom karantina, to bila najobičnija papirna šolja kafe za poneti koja kao da mi je govorila da je sve i dalje dobro i „samo se drži!".

Prva lekcija koju vam preporučujem jeste sagledavanje sopstvene formule uspeha, Teodora je nedavno pisala kako da toj temi priđete na najbolji način, a to je nešto što sam usput savladala pre nekoliko godina. Svojom voljom lansirala sam se van središta poslovne arene, budila se bez budilnika i sa mirom svakog jutra pripremala doručak, lako, lagano, bez žurbe... Iako sam finansijski mogla bolje da stojim, taj nedostatak svakodnevnog stresa nije mogao da se zameni nikakvim bonusima ili 13. platom. Uspeh je zaista mir u glavi, a 2020. godina nam je svima dobrano poremetila centar za uživanje. Sada je malo teže dostići balans ali nije nemoguće... Ovo su neki od malenih trikova kojima svoj život držim u redu (ponekad sve deluje kao da se drži na tankom selotejpu, ali hej – bitno je da funkcioniše!). Ne kažem da će ovi rituali promeniti vaš život, no sve vredi probati u misiji postizanja unutrašnjeg mira.

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 1)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 2)

Jutro (koje će promeniti sve)

Iako sam noćni tip, kao svaki pošteni Bik radujem se prvom jutarnjem obroku. U mom slučaju, on nije na brzaka, nema kafe na prazan stomak, n-i-k-a-k-o „smuti pa prospi“ sistem. Doručak zahteva vreme i posvećenost, pokušajte da reorganizujete svoj dan kako bi od njega ukrali ono najbolje parče. Istina, jutro najviše volim u hotelima, kada sa nepreglednog švedskog stola biram ono najbolje, ali moguće je slično raskošno iskustvo organizovati i kod kuće. Razmišljajte „outside the box“ i birajte ukuse koji će aktivirati sve receptore za uživanje. Super ideja jeste da na jutarnji test drive povedete IKEA ćuftice koje su sada dostupne i u varijanti koja ne sadrži meso (iako imaju identičan ukus), već svoj visok sadržaj proteina duguje grašku, ovsu, krompiru, luku i jabuci. A plus je tu činjenica da se prilikom pripreme biljnih ćufti  umanjuje emisija štetnih gasova. Tačnije, na putu od sirovih sastojaka do ukusnog zalogaja biljnih ćuftica, emituje se samo 4% ukupne količine gasova koji se, pripremanjem klasičnih IKEA ćufti od mesa, otpuštaju u atmosferu (a cena je pri tome pristupačnija u odnosu na varijantu od mesa).  Dodajte salatu i voilà kul doručak je spreman!

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 3)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 4)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 5)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 6)

Opcija dva je sladak početak dana. Znate onaj osećaj kada musli pada u činijicu, a zatim ga prelivate mlekom ili jogurtom dok vreme usporava? Oni trenuci u kojima se savršena hrskavost spaja sa aromatičnim voćem i kremastom teksturom čine svako jutro lakšim - čak i ako niste jutarnji tip. Dajte šansu ovakvom doručku, iznenadićete se koliko ćete uživati. P.S. ukoliko živite sami verovatno je da deo hrane propada, i predupredite to korišćenjem super praktičnih IKEA kutija, kesa i flaša koji čuvaju svežinu i omogućavaju vam da iskoristite sve proizvode do kraja, bez stvaranja prehrambenog otpada koji je loš i po okolinu i po novčanik. 

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 7)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 8)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 9)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 10)

Vreme je za pauze!

Da, da, u množini. Ovo je lekcija koju savladate tek posle nekoliko godina rada u hektičnim redakcijama. Jeste, svaka informacija je bitna i hitna, svaki mail jeste onaj na koji se mora odmah odgovoriti, ali... Ali, bitno je zadržati i zdrav flow misli, povremeno udahnuti vazduh, malo ćutati i gledati u daljinu. Nazovimo ove pauze, prekidima za zdrav razum. Ne morate se prepuštati toksičnim navikama kako biste imali „puš-pauzu“ dovoljno je da kolegama saopštite da idete malo da proluftirate glavu, to je skroz legitimno. Za dodatne poene u te minute dodajte i malo energije u obliku ukusnog smutija. Vi odlučujete: mešavina kruške i jabuke ili crne borovnice i ribizle?

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 11)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 12)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 13)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 14)

Sladak život

Što pre prihvatimo da nismo savršeni i da je teško živeti zdrav i ispravan život (a nije da se nisam godinama uzalud trudila), biće nam lakše. Ionako je sladak život ono čemu bi trebalo da težimo! Ako išta može da nas vrati na fabrička podešavanja (čitaj detinjstvo i radost) onda su to gumene bombone! Zato one imaju svoje mesto u drugoj fioci, jedno šuškanje kesom, jedna ružičasta bombona i eto velikog osmeha na licu uz nalet energije za borbu sa To Do listom koja kao da je sve duža svake nedelje.

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 15)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 16)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 17)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 18)

Noćni rituali

Jednako su bitni kao oni dnevni! Ko još nije imao problema zbog toga što skroluje Instagramom do duboko u noć (i slučajno lajkuje slike bivše devojke bivšeg dečka – ups!) neka prvi baci kamen. Saveti u ženskim magazinima redom kažu da je neophodno uvesti neki red u pripremi za spavanje i to nije slučajno. Tek kada se ozbiljnije posvetite ovom problemu shvatićete zašto to svi ponavljaju. Ukoliko vaša rutina postane redovna i uredna, to će na vaš mozak imati efekat kao da pritiskate prave dugmiće sve dok napokon ne upadnete u zdrav san. Ispijanje čaja pred spavanje možda deluje kao opšte mesto, ali posle nekoliko dana pomislićete „kako sam do sada živela bez toga!“. Meditacija u šolji je stvarno sve što nam treba pre nego što se pokrijemo omiljenim mirisnim pokrivačem.

Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 19)
Uživajte u svakom trenutku tokom dana, evo kako da održite balans u svom životu (фото 20)

BONUS

Kako bi u domu postigli maksimalni nivo komfora i udobnosti proverite šta nudi nova IKEA RÅVAROR kolekcija. Radi se o kolekciji visokokvalitetnog i multifunkcionalnog nameštaja. U praksi to znači da je polica za odlaganje istovremeno i čvrsta klupa koja može da posluži kao dodatno mesto za sedenje. Dodatne poene osvaja zbog točkića, jer ju je lako premestiti u bilo koji deo stana.

RÅVAROR na švedskom znači „sveži proizvodi“ i pored toga što su osmišljeni da se uklope u svaki (i najmanji) prostor, insistiralo se i na tome da sve bude izrađeno od kvalitetnih i otpornih materijala kao što su drvo, čelik, teksas i vuna. Ova kolekcija pruža slobodu da brzo preuredite svoj prostor ili da se lako preselite. Za novu sezonu koja glasno kuca na vrata, to je idealno rešenje!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor