Pretraga

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina

Tekst: BURO.

Prva stvar koja većini ljudi padne na pamet kada čuje reč "metabolizam" je mršavljenje. Da li je tačno da brži metabolizam znači manje kilograma? I, ako jeste, kako to tačno možemo da ga ubrzamo?


ŠTA JE METABOLIZAM

Metabolizam je opšti pojam za sve biohemijske reakcije koje se dešavaju unutar organizma kada se uneta hrana pretvara u energiju.

Najjednostavnije rečeno, metabolizam je proces kojim se kalorije iz hrane u našem telu pretvaraju u energiju tj. u “gorivo” i utiče na to kako će naše telo potrošiti to "gorivo". Metabolizam se sastoji iz anabolizma i katabolizma. Anabolizam predstavlja proces u kojem se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva, a katabolizam predstavlja skladištenje energije (u obliku masti) u našem telu radi normalnog funkcionisanja celog organizma. Naša telesna težina može biti predstavljena u obliku formule: telesna težina = katabolizam - anabolizam.


KAKO UBRZATI METABOLIZAM

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 1)

Na osnovu istraživanja i preporuka naučnika, ovo je 5 načina da se ubrza metabolizam koji zaista funkcionišu:

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 2)

NAČIN 1: trening snage

Istraživači sa Univerziteta u Merilendu u Baltimoru otkrili su zanimljivu činjenicu: trening snage ima dugotrajnije efekte na metabolizam, a on može trajati čak i koji dan nakon fizičke aktivnosti, Pored toga, što više mišićne mase imate, to je i taj efekat veći.

Trening će ubrzati metabolizam ne samo dok traje, već i neko vreme nakon što se aktivnost završi.

Niste ljubitelj tegova? Na svu sreću ne postoji samo jedan jedini način da trenirate. Izaberite neku aktivnost u kojoj uživate: trčanje, ples, borilačke veštine, brzu šetnju... Svaka fizička aktivnost je korisna. Gledajte da budete aktivni oko 150 minuta nedeljno. 

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 3)

NAČIN 2: blago smanjeni unos kalorija

“Što manje jedeš, brže ćeš smršati” je pogrešna premisa (u koju, nažalost veruje velik broj ljudi). naše telo je izuzetno pametno i prilagodljivo . ne možete ga tako lako prevariti. Preterana restrikcija kalorija odvešće vas u pogrešnom smeru i usporiri metabolizam.

Dakle, kako biste ubrzali metabolizam, potrebno je blago smanjiti unos kalorija, a energetski deficit stvoriti povećanjem fizičke aktivnosti - tako će efekat biti i bolji i dugotrajniji. Ciljajte na maksimalan deficit od 200-250 kcal u odnosu na svoje dnevne potrebe.

I još nešto, studije objavljene u magazinu British Journal of Nutrition pokazuju da broj obroka u toku dana nema velike veze sa brzinom metabolizma. Dakle, 5 obroka na dan neće vas učiniti sagorevačem kalorija (iako svakako nisu štetni).

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 4)

NAČIN 3: pozitivan stres

Nivo stresa utiče na metabolizam, ali nemojte misliti da je mršavljenje zbog nerviranja zdravo. Ipak, postoji i pojam pozitivan stres koji podrazumeva uzbuđenje ali ne i negativne emocije, poput gledanja utakmice ili učestvovanja u nekom takmičenju.

Dakle, nemojte da odbijate pozive da učestvujete u grupnim aktivnostima ove vrste, ali uključite se i u druge stvari koje donose pozitivno uzbuđenje poput priprema za važan događaj, izlazak iz zone komfora i slično.

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 5)

NAČIN 4: kontrolisano hlađenje

Magazin European Journal of Applied Physiology objavio je rad u kom se pokazuju pozitivni uticaju kontrolizanih niskih temperatura na brzinu metabolizma. Dakle, istuširajte se hladnom vodom ujutro.

Čim se temperatura tela spusti, ono počne da se zagreva i na taj način troši energiju.

Ubrzajte metabolizam na 5 jednostavnih načina (фото 6)

NAČIN 5: topla kupka i sauna

Drugi način da se metabolizam ubrza jeste zagrevanje tela, a ne preporučuje se svima ve samo osobama koje dobro podnose toplotu, tople kupke i saune. Ukoliko spadate u ovu grupu, odvojite vreme jednom nedeljno za odlazak u saunu sa prijateljima ili masažu toplim kamenjem, toplu kupku... 

Imajte na umu da nijedan jednostavan metod neće biti u stanju da izleči promene u metabolizmu izazvane bolešću. Ukoliko imate problema, obratite se lekaru koji će prekontrolisati vaš hormonski status i krvnu sliku, a zatim vam pomoći da pronađete najefikasniju metodu da popravite stvari.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor