Buro. HOROSKOP: Lunarna eklipsa u Vagi: MY ATOMS HAVE ALWAYS LOVED YOUR ATOMS

26.03.2024.
RECOMMENDED

Nekako s proleća uvek kreće i prva od najčeće dve (a nekad i tri) sezone eklipsi, koje astronomski najpre predstvaljaju nebeska poravnanja Meseca, Sunca i Zemlje. Tako i ove godine, upravo 25. marta u 8h se otvara ta sezona eklipsi sa pomračenjem Meseca na petom stepenu Vage. Znaku emotivnih odnosa, partnerstava, lepote, sklada, harmonije, mira, tolerancije i balansa.

Lunarna, Mesečeva, eklipsa predstavlja trenutak kad se Zemlja nađe između Sunca i Meseca, te se događa da senka koju zemlja projektuje na mesečevu površinu zaklanja, odsjaj sunčeve svetlosti sa Meseca i to je jedan od razotrivajućih momenata kada možemo da na površini meseca vidimo konveksnu prirodu i siluetu Zemljine lopte (što je astronomski dokaz da se uverimo da zemlja definitivno nije ravna ploča). Ali to je vreme kada na površinu naše svesti isto tako isplivavaju siluete naše sopstvene duboko potisnute senke.

LUNARNA EKLIPSA – KADA SENKE „ISPLIVAJU“

A šta se nalazi u našoj senci, nego isti oni mi, samo najpre one verzije nas koje nismo dovoljno prihvatili i zavoleli. Verzije koje nismo dovoljno mazili I tešili i sva ona naša lica koja retko pokazujemo drugima, iz straha da ih ni drugi neće prihvatiti i da ćemo zbog njih biti odbačeni ili povređeni.

Pogotovo kad se ova senka otkriva u znaku same Venere i lepote, u Vagi, stidimo se svega što sami nismo doživeli kao lepo u sebi i na sebi. To je onaj glas koji kaže drugom ili sebi “Nemoj da me gledaš ovakvu!”, jer misli da nije vredno ni pogleda. A jeste! I lepo je. Lepo je, jer je stvoreno od Boga, baš kao što Xtina Aquilera pominje u pesmi beautiful ”I am beautiful, no matter what they say”.

Lepo je i to treba sad sami da otkijemo, tu sopstvenu skrivenu lepotu, onu koje se stidimo. I da ovo ”I am beautiful, no matter what they say” bude naša matra koju ponavljamo sebi ispred ogledala svako jutro. Najpre jutro ovog pomračenog ponedeljka, dana kojim i vlada Mesec, pa se u italijanskom zove Lunedi, pa francuskom Lundi, a engleskom Monday, naravno od eng. Moon. Probudimo i zadržimo svest o sopstvenoj lepoti, bez obzira na tuđe standarde lepote, mišljenja, trendove i sve ostale prolazne stvari.

Svi standardi lepote su zapravo duboko licimerni i čitava naša etičnost je često podređena lepoti. Baš kao što Niče ističe u nekom od primera, da ako neko zgazi bubašvabu deluje kao da počinio dobro delo, spasenja, dok ako čineći to isto delo – ubijanje insekta, neko ubije prelepog leptira, je načinio tragediju. Pomislite koliko samo često zadržavamo te duple standrade, da često patnju lepih, zgodnih, poznatih, slavnih vidimo strahovitom, a onda tu istu patnju naših bližnjih ili svakodnevnih ljudi iz okruženja ni ne primećujemo.

Kako svaki put mesec pa i ovaj u vagi predstavlja astrološki opoziciju Sunca i Meseca, to jeste uvek borba za prevagu jednog od dva principa, svesnog ili podsvesnog, arhetipa oca ili majke, onog što mislimo da “moramo” ili “trebamo” da uardimo i onog što želimo. Naše volje (Sunce) uma i želje našeg srca. U Ovnu gde je Sunce egzaltirano, imamo svest o JA, dok u Vagi imamo svest o MI.

Ovo je sad momenat gde se, pogotovo u dugim vezama, budi momenat kad se setimo da smo nekada iz želje za zajedništvom, pa možda i velike tolerancije zaboravili za sopstvenu volju te je se možda i odrekli, kako bismo zadržali mir u vezi. I zapravo taj kompromis je bio ništa drugo do kompromitacija sopstvenih želja, sopstvenog ja. Pa ste možda zbog mira u porodici išli na planinu ikao ste želeli na more, išli u bioskop iako ste čeznuli za pozorištem, igrali video igricu iako su vam se igrale karte, pristali na život u stanu, a sanjali kuću u prirodi, obukli tu svečanu košulju iako ste hteli trenerku, ili obukli patike, a želali ste štikle… you name it

Znate one “mi” parove, da li se nekad zapitate da li je zaista moguće da se oni baš oko svega tako slažu i žele baš iste stvari u životu, ili je to samo rezultat nečije popostljivosti i gaženja sopstvenih želja. Zato sve to, davno zakopano, odlaženje od sopstvene prirode zarad zajedništva može da nekontrolisano izleti sada kao insistiranje pošto-poto da sad bude po našoj volji, jer se kroz to vraćamo “onom ja” koje smo nekad zarad mira, zajedništva ili ugađanja tom drugome, zanemarili, pogazili.

ŽRTVOVANJE DA BI LJUBAV USPELA

Kako je dispozitor ove eklipse, Venera koja je egzaltirana u Ribama, ovih dana u konjunkciji sa Saturnom, kao da osvešćujete sve ono što ste na neki način žrtvovali samo da bi ljubav uspela. Što ste poturili pod tepih? Pa možda i sopstveni ponos i dostojanstvo, podsetilo bi vas sad ovo Sunce iz Ovna. A kako je Venera egzaltirana u Ribama, to je ta lepota koja vas je opčinila i zbog koje ste možda odustali od sopstvene prirode, baš kao u onoj basni Aska i Vuk, kad je Aska svojim plesom toliko opčinila vuka da je on zaboravio na svoju krvoločnu prirodu.

Sada je vreme da se pitate šta ste to žrtvovali zbog nečije lepote kojoj se divite, ili osećaja lepote dok ste sa tom osobom, da ste posle izašli iz toga sa stihom Princa, “Beautiful ones will always make you cry…”. Možda je sad ova konjunkcija venere, dispozitorke eklipse sa Saturnom, ona tišina u kojoj je izronilo sećanje šta je ono od čega ste odustali zarad ljubavi. Ceh ljubavi koji ste platili ne biste li imali taj osećaj da vas neko voli. Da li je cena toga možda bila bol na koji ste samovoljno pristali samo da biste zadržali ljubav pod svaku cenu. Koji je vaš kompromis koji ste učinili za ljubav, da sad posle svega, uviđate da vas odlazak od sebe i svojih najdubljih vrednosti i principa nikada za trajno nije mogao približiti nekome. I ako se, u opstvenom trenutku tišine ili emotivne povređenosti, zapitate ono pitanje iz pesme: “Do you really want to hurt me”, možda ćete spoznati da je odgovor u stihu Antony and the Johnsons: “I always contained your desire to hurt me”.

KONAČNO ISCELJENJE

Ovo vreme lunarne eklipse prethodi sledećoj Solarnoj eklipsi (08.04.2024) koja za nas kroz konjunkciju sa Hironom vodi ka konačnom isceljenju, jeste moćan energetski tunel i lift gde će možda samo “isplivati”, ali mnogo verovatnije pod uticajem nekog dramatičnog događaja u vezi izroniti u svest. Eklipsa se dešava na 5* (koji je ipak u simbolici dramatičnog teatralnog lava). Svi oni događaji i traume u kojima smo bili mazohistički nastrojeni, gde smo možda i sami dozvolili da budemo povređeni samo da bismo ostali voljeni (pa možda još u detinjstvu sa mamom i tatom) sada će te rane i sećanja na povređenosti spontano izroniti u vašu svest, ne da bi vas ponovo povredila, nego da bi ih osvestili i konačno iscelili i otpustili.

Kao da se neka stara rana na srcu sada ponovo otvara kako biste sada iz pozicije gde ste to već prevazišli, konačno naneli lekovite meleme nežnosti i flastere ljubavi na te rane, koje su možda nastale i samopovređivanjem sopstvenim sumnjama u sebe i samopovređivanjem negativnim monologom o sebi.

Neka sada, za vreme ovog tunela od lunarne eklipse do solarne eklipse, vaše ruke leče i budu svedočanstvo vašeg mira i nade da kad iscelite to “što boli” iznutra dolazite do mnogo veće i potpunije lepote, koja zrači jednim samoprihvatanjem i hrabrošću da ponovo voli.

A sigurno znate da ma koliko da se spolja sredite, ulepšate, “ono iznutra, sve vam se to vidi”.   

KARMIČKE PRIČE

Kako je svaka eklipsa u dodiru sa mesečevim čvorovima, ona pokreće davne karmičke priče koje su starije od nas, a koje se kroz naše arhetipove izova i iznova ponavljaju (to potvrđuje i trigon Meseca sa Plutonom, ali i konjunkcija dispozitorke eklipse Venere sa Saturnom).

Ovo može pokrenuti i početak velikih novih, a starih ljubavi, onih najdrevnijih, karmičkih. Možda ćete kroz susret sa nekom naizgled “novom” osobom imati osećaj potpune prožetosti i poznatosti, ma koliko delovalo da se tek upoznajete, jer će kroz vas strujati osećaj kao da toj osobi pripadate i duže nego sami sebi.

To je onaj de javu momenat kao šapat duše, koji nas podseća na sopstvenu bezvremenost koja transcendira podele vremena na prošlost sadašnjost i budućnost. I da u tom momentu uspevate da se setite povezanost sa nekim koja potiče od takvog iskona, što bi u filmu “I origin” rekli i pre samog Bing Benga, dok su vaši atomi bili “zgužvani” zajedno i toliko bliski: “So my atoms and your atoms were certainly together then, and, who knows, probably smashed together several times in the last 13.7 billion years. So my atoms have known your atoms and they’ve always known your atoms. My atoms have always loved your atoms.”

Zato vam ovo pomračenje meseca u Vagi poručuje, da biste verovali u ljubav, možda i ne morate da verujete u prošle živote i karmičku astrologiju, dovoljno je da verujete u nauku i kvantno sprezanje (quantum entanglement).

Venera iz Riba kroz sekstile sa Jupiterom i Uranom iz njenog znaka Bika, će se već pobrinuti do velike konjunkcije Jupitera i Urana, koja nas očekuje 21.04. i ta vaša priželjkivana ljubav bude ostvarena ”po vašoj veri”. 

Pročitajte i naš mesečni horoskop za Mart, jer ovi se uticaji osećaju i nešto ranije, te možda dobijete jasniji uvid i u svoj kardinalni znak.

Foto: BURO.

Saznaj više:
Povezani članci: