Buro. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo za vikend

25.04.2024.
RECOMMENDED

FILM

Challengers – Rivali

Ako ovog vikenda želite da pogledate samo jedan film, Buro. Vodič preporučuje da to bude Challengers, novi film Luce Guadagnina u kojem su glavne uloge ostvarili Mike Fist, teniser koji planira povratak na vrh uz pomoć svoje supruge koju igra Zendaya, a koja je bivša teniska koja se povukla nakon povrede, dok se suočava sa drugim igračem kog igra Josh O’ Connor, koji je njegov bivši najbolji prijatelj i bivši ljubavnik njegove supruge.

Austrijski filmski festival – DKC

Austrijski filmski festival 2024 održava se u periodu od 25. do 28. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom Imagine: Film. U glavnom festivalskom programu publiku očekuje šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: Nula kalorija rediteljke Džesike Hausner, Sparta i Rimini Ulriha Zajdla, Porodična večera Petera Hengla, Europa rediteljke Sudabe Mortezaj i Rikerl Adrijana Gojgingera, čija će srpska premijera zatvoriti festival. Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević.

U okviru festivala, u četvrtak i petak, 25. i 26. aprila, održaće se i program Imagine Green Film posvećen istraživanju teme zelene transformacije filmske industrije, oblasti sa najvećim negativnim uticajem na životnu sredinu u kontekstu kulture i kreativnih sektora. Program se sastoji od panel diskusije Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry, čiji će fokus biti usmeren na promišljanje različitih pristupa u pogledu zelene transformacije polja, kao i izazova i potencijala u njihovoj implementaciji iz perspektive javnih politika i Industry Session segmenta, orijentisanog ka prezentaciji nove profesije zelenog konsultanta u filmskoj industriji i analizi njegove uloge u kontekstu produkcionog procesa.

dkc filmovi

Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Buro. VODIČ izložba

Beleške sa koloseka Tatjane Marticki (od 23. aprila do 12. maja u Galeriji Doma omladine)

Izložba grafika, fotografija, crteža i instalacija Beleške sa koloseka rezultat je procesa neposrednog mapiranja, stvaranja in-situ i beleženja aktuelne prakse uklanjanja železničkih pruga i koloseka sa ruralnih vojvođanskih železničkih deonica kojima je pravno oduzeto svojstvo dobra u opštoj upotrebi i time obustavljen železnički saobraćaj.

Radovi su nastajali u kontinuitetu u periodu od aprila 2023. godine delovanjem na lokalnoj železničkoj pruzi Žabalj-Bečej, deonica Čurug-Bečej. Sam proces rada podrazumevao je posmatranje, praćenje i dokumentovanje toka kojim su se odvijali železnički poslovi, od mašinskog uklanjanja železničkih šina, pa do uklanjanja drvenih kolosečnih pragova koji su, piramidalno složeni, ostavljeni na mestu nekadašnje pruge.

buro vodic slika izlozba

U vizuelnoj postavci primarno mesto zauzimaju grafički radovi drvenih pragova štampanih na platno, nastali na terenu, van adekvatnih uslova grafičkog ateljea. Grafika se ističe kao medij brze i neposredne vizuelne komunikacije i svedenog likovnog izraza koji ima dugu istoriju u beleženju aktuelnih društveno-političkih momenata i širenju svesti o zanemarenim sferama ljudskog rada. Inspirisani bogatom tradicijom socijalno angažovane grafike na našem podneblju, nastali otisci predstavljaju vizuelnu belešku tragova izuzetnih ljudskih napora koji će, sudeći po trenutnim okolnostima, otići u zaborav.

Pored grafika, deo postavke čini foto-dokumentacija, pronađeni i prikupljeni elemenati koloseka koji su zaboravljeni ili ostavljeni u okolini, kao i crteži nastali intervencijom na probnim, eksperimentalnim grafičkim otiscima.

IZLOŽBA: MAGI – KAD KRENEM KA

Povodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, ova, već decenijama kultna ustanova za promociju rok muzike, organizuje spektakularnu izložbu posvećenu Margiti Magi Stefanović, jednoj od prvih velikih istorijskih junakinja naše autorske rokenrol scene. Izložba će biti otvorena na Kalemegdanu u četvrtak 25. aprila 2024. u 18.00, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Autori izložbe su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić. Biće predstavljeno 113 fotografija naših izuzetnih fotografa: Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

Mnoge fotografije će prvi put biti ekskluzivno pred očima javnosti, dajući nam novi uvid u život i karijeru Margite Magi Stefanović, od perioda pre njenog ulaska u grupu Katarina II godine 1982, do poslednjeg albuma slavne Ekatarine Velike – “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

IZLOZBA MAGI KAD KRENEM KA

Dijalog: Nadežda Petrović – A. M. Leka

Umetnik Aleksandar Leka Mladenović kroz izložbu u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović predstavlja najnoviji ciklus slika u okviru koncepta koji razvija više od decenije, a u kome je sebi dao zadatak da energije nekih važnih ličnosti evropske/svetske kulture 19. i 20. veka materijalizuje na svojim slikarskim platnima i potvrdi njihov status urbanih ikona. Ovaj koncept je vremenom nadogradio segmentom posvećenim ličnostima iz sveta pank kulture i muzike. Podstaknut obeležavanjem 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, 2022. i 2023. godine Mladenović stvara ciklus u kome ovu slavnu umetnicu „iščitava“ kroz prizmu savremenog digitalnog doba. Ideja je nastajala uz saradnju sa Jelenom Medaković, direktorkom Muzeja grada Beograda. Umetnik je Nadeždu sa lakoćom definisao kao kulturni fenomen, smestio je među svoje pop-ikone i dodelio epitet „pankbuntovne“ ličnosti. Ona je postala jedna od kocaka tog mozaika sa fluorescentnim odbljescima. Nadežda je ušla u prostor u kome umetnik motive uvećava do velikih plakatnih dimenzija i boji ih jakim koloritom, ovog puta kroz izazov da sa džepnog formata starih crno-belih porodičnih fotografija pređe na znatno veća polja.

Deo slika je posvećen Nadeždinoj porodici kao jednoj od porodica koje su doprinele razvoju naše kulture i formiranju intelektualne elite. Izložbu upotpunjuje niz naslikanih portreta urbanih ikona koje su tu kako bi podsetile da je Nadežda odavno deo sveopšteg svetskog vremena i prostora.

izlozba nadezda petrovic

Partner Galeriji na ovoj izložbi je Muzej grada Beograda koji je učestvovao u organizaciji izložbe i ustupio slike iz svojih zbirki – tri slike Nadežde Petrović na koje se oslanja Mladenovićev umetnički dijalog i dve umetnikove slike koje su u prethodnom periodu postale vlasništvo ove ustanove Kustoskinje izložbe su Dragana Božović iz čačanske Galerije i Marija Stošić iz Muzeja grada Beograda. Na izložbi je predstavljeno preko 30 slika različitih formata. Aleksandar Mladenović je profesor na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Više od tri decenije se bavi likovnim stvaralaštvom, posebno u oblasti grafike. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama.

KLABING

GATHER TOGETHER sa Kristijanom Molnarom

Pripremite se za nezaboravnu noć – sa vatrenom muzikom i neprekidnim plesom, koju će beogradskoj publici priprediti jedan od njenih omiljenih DJ-eva, Kristijan MolnarIntimno okupljanje GATHER TOGETHER sa Molnarom, koji, zajedno sa timom kreativaca pored sebe, pušta muziku od početka do kraja na novom mestu u gradu – Brick Lobby 24 (adresa Žorža Klemensoa 24).

Sa Gather Together Limited Affair Kristijan Molnar pomera granice klupskih izlazaka i stvara nezaboravno iskustvo. To nije samo muzika, nego i svetlosna umetnost sinhronizovana sa ritmovima traka, koja stvara spektakularan vizuelni ugođaj, pojačavajući atmosferu svake pesme. A tu je i sam prostor, u kojem ćete odmah osetiti električnu atmosferu.

Na potpuno novoj lokaciji, ova zabava biće drugačija od svih ostalih. Najsavremeniji zvučni sistemi, hipnotišuće svetlosne bine i kvalitetna pića iz D-bara vraćaju pravi duh klupskog provoda u Beograd.

Zaokružite u svom kalendaru izlazaka subotu, 27. april, i nikako ne propustite priliku da plešete i dobro se provedete jer Gather Together Limited Affair nije prosečna zabava, već okupljanje mislećih pojedinaca koji su uvek spremni da se opuste i uživaju u dobroj muzici.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: