BURO. VODIČ: Šta slušamo, gledamo i posećujemo u vikendu pred nama

18.04.2024.
RECOMMENDED

FILM

Specijalna projekcija filma ZA DANAS TOLIKO – uz prisustvo autorske i glumačke ekipe filma 

Petak, 19. april, DKC – Dvorana kulturnog centra Beograd, sa početkom u 20 sati

Od reditelja filma Moj jutarnji smeh, Marka Đorevića, stiglo je novo ostvarenje Za danas toliko, koji je već osvojio srca domaće publike. Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Za Danas Toliko POSTER

U glavnim ulogama gledamo Filipa Đurića, Ivanu Vuković, Nikolu Rakočevića, Gorana Bogdana, Mionu Pejaković, Milicu Jovanović. Film je učestvovao na brojnim festivalima i osvojio razne nagrade – na 52. FEST-u nagrađen je priznanjem Beogradski pobednik, za najbolju žensku ulogu nagradu je dobila Ivana Vuković, te nagradom Milutin Čolić dnevnog lista Politika, koja je uručena reditelju najboljeg srpskog filma.

TAČKA POVRATKA

Godina je 2041. i svet je na ivici propasti. Naučnici su razvili metod kojim se žrtve nasilnih zločina mogu vratiti u život, omogućavajući ambicioznom detektivu da reši slučaj ubijenog para tako što će vratiti jednog od njih nazad među žive. U nastanku ovog filma češko-slovačko-poljsko-srpske koprodukcije učestvovao je domaći reditelj Danilo Bećković.

BURO MUZIKA

ALL NIGHTER u klubu Ben Akiba – DJ NADEZDA, 19. april

Nadežda Dimitrijević ili kako se u DJ/producentskim vodama predstavlja samo kao NADEZDA,
dolazi iz Beograda i aktivno je deo domaće elektonske scene već duži niz godine, na više različitih nivoa. Njena karijera je krenula 2014, sa rezidenturom u klubu Ben Akiba, gde će posle dužeg vremena, u petak 19. aprila, održati ALL-NIGHTER set sa početkom od 22 sata, pa sve do kasnih jutarnjih sati.

01.04.23 The Flashbox Nikias Geburtstag 48 von 171

Njena selekcija traka, kao i setovi, sastavljeni su od housea, deep techa, house technoa. Na njenim nastupima slušamo uvek novu muziku, koju vrlo pažljivo bira i preslušava, atrenativna scena i domaća produkcija joj je fokus, kao i cilj da se razvije sluh za nove muzičke pravce, koje ona vešto miksa sa kultnim trakama. Na njenim setovima pruža šansu mladim neafirmisanim, talentovanim Dj-eveima, tako da možete očekivati i po nekog specijanog gosta.

nadezda buro vodic

ILLUSIONS I MIND AGAINST NAJAVLJUJU NEZABORAVNU ŽURKU U BEOGRADU 19. APRILA

Sprema se još jedno magično veče, audio vizuelnom senzacijom i udarnim DJ lineupom, svetska poznata imana sa inostrane Dj scene stižu u Beograd: MIND AGAINST i DYZEN, a tu je i domaća podrška NEXIE i ANYA. MIND AGAINST Dj duo sa Afterlife etikete, su se na mapi globalne elektronske muzike pozicionirali kao jedan od najtraženijih izvođača, koji nastupaju na najvećim festivalima i u najboljim klubovima. Njihovo međusobno razumevanje se manifestuje u dinamici zajedničkih setova sa veštom selekcijom i miksovanjem, koje će publiku odvesti na nezaboravno putovanje, kroz Melodic Techno i House. MIND AGAINST su duet Alessandro i Federico Fognini, rođeni u Italiji, iz Berlina. Njihov dar za stvaranje emocija kroz sintisajzere i udaračke instrumente u njihovom studiju jedinstveno se prenosi na plesni podijum, gde njihov glatki, pokretni pristup techno -a, stvara prepoznatljiv i izuzetno moćan zvuk. 

1904 illusions mind against 820x312 1

DYZEN je muzički mladi italijanski producent, koji kroz muziku želi da ispriča svoju priču. Osnovan 2018. godine, brzo započinje svoj uspon na međunarodnoj elektronskoj sceni. U stalnoj potrazi za inovacijama, DYZEN ima za cilj da razbije granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, podižući svoju muziku na viši nivo, sačinjenu od vibracija i  senzacija, koja se harmonično utapa u novu dimenziju, techno ritmičkih struktura do psihodeličnih i nostalgičnih melodijskih linija. Jasno je da svi izvođači koji pripadaju Afterlife etiketi, su nas do sada impresionirali. 

Multitalentovan Dj i producent NEXIE, tvorac Illusions Festivala, je svojim setovima  odavno pridobio srca publike, širom sveta. Autentičnim setovima-Melodic Techno-a, puni  beogradske i regionalne klubove. Poznat je po virtuoznim nastupima te spada u grupu  izuzetno talentovanih Dj-eva sa naših prostora. Njegova muzička saradnja sa  internacionalnim svetskim izvođačima, učinila je Beograd potpuno drugačijim, doprinela razvitku i dala novu energiju na muzičkoj sceni, čime se njen dalji napredak i međunarodni ugled još više pojačava. Ono što ga izdvaja jeste, da je uvek korak ispred svih, kada je reč o viziji, kreativnom stvaranju, muzičkoj selekciji i ono najvažnije, uspešnoj relizaciji  projekata, već dugi niz godina. 

1904 illusions kv 1920x1080 1

Inspiracija mnogim mladim Dj-evima, kao takav, podsceća na važnost i podršku mladim  izvođačima i daje prednost da nastupaju rame uz rame sa velikim zvezdama. Intro set će  predvoditi ANYA, mlada i prespektivna beogradska Dj-ica, koja svojom muzikom,  kombinacijom raznovrsnih žanrova Melodic Techno, Techno i House, polako ali sigurno  osvaja muzičku industriju. Illusions je jedan od zapaženijih događaja u svetu elektronske muzike i vizuelne umetnosti  u regionu, koji predstavlja jedinstven Melodic Techno zvuk. Dovodeći najprestižnije  izvođače, kao i impresivnim vizualnim efektima, premašuje rekord, sa ciljem da domaću  publiku odvede u potpuno novu dimenziju klabinga.  Ovakav vid žurki, Beograd još uvek nije imao prilike da oseti na nivou na koji Illusions to planira da postavi u 2024-toj godini. Svaki sledeći događaj rasplamsaće sva vaša čula uz  pomoć bogatog elektronskoga zvuka i senzualne produkcije, koja zajedno stvara magiju. Prodaja ulaznica je počela i moguće ih je nabaviti preko sajta Gigstix-a i u knjižarama  Vulkan. Budite deo ove neverovatne avanture i rezervišite svoje mesto na Illusions  žurkama 2024.  Za više informacija i kupovinu ulaznica posetite gigstix. 

Illusions je svojevrsna odiseja između percepcije i realnosti. Naš cilj je da sve koje nas posete odvedemo na putovanje između mašte i stvarnosti, koji se međusobno prožimaju i dopunjuju sa  jednim zajedničkim ciljem – da se nađemo u drugoj dimenziji, u kojoj su sva čula rasplamsana uz  pomoć kvalitetne muzike i nesvakidašnje produkcije. Ovaj nekonvencionalni događaj doneće  bogat elektronski zvuk i nesvakidašnje vizuelne efekte koji udruženi stvaraju magiju. 

WHITE CITY SOUL x Peđa Radović u Strogom centru

Petak, 19. april od 21 sat

buro vodic white city soul

White City Soul sa ponosom predstavlja Peđu Radovića, čoveka koji na svom YouTube kanalu čuva pravo zlato jugoslovenske muzike od 1950. do 1991. godine sa preko 900 pesama i više od 80 miliona pregleda. Upravo to ga je postavilo na mapu kao virtuelnog kustosa za svakog ko želi da istraži jugoslovensku muziku u tom periodu ali i za one koji samo osećaju nostalgiju za njom. Lokalna podrška – White City Soul. Karte su u pretprodaji od petka 12. aprila u Telmi i Strogom Centru po ceni od 1000 dinara. Broj karata je ogranicen na 250.

SVETSKI DAN PRODAVNICE PLOČA

Svetski dan prodavnica ploča (Record Store Day) biće održan u subotu, 20. aprila u Čumićevom sokačetu u organizaciji izdavačke kuće Mascom i Paralel – Beogradskog festivala. Program koji će se održati u centralnom delu Čumićevog sokačeta je besplatan, počinje u 11 časova i traje do večernjih sati. Za ovogodišnje izdanje organizatori događaja pripremili su veliku berzu ploča i specijalni deo u kome će gosti biti beogradski DJ-evi. Ekskluzivitet događaja predstavljaju i specijalna Record Store Day izdanja na vinilu koja izlaze upravo ovog dana.

Record Store Day (RSD) širom sveta se obeležava svake treće subote u aprilu. U pitanju je svojevrstan praznik muzike kada se u svetskim metropolama organizuju koncerti, susreti sa umetnicima, organizuju se berze ploča. Oficijalni organizatori događaja prepoznali su Mascom kao strateškog partnera iz Srbije pa se tako ovaj događaj osmi put organizuje pod vedrim nebom ispred MASCOMSTORE radnje popularnog Čumića

Record Store Day ove subote 20. aprila u 11h u Cumicu. Dodjite da slusamo ploce ️ Pogledajte RSD ponudu na mascom.rs .recordstoreday recordstore mascomstore 1

Mascom je za RSD spremio i specijalne akcijske cene u MASCOMSTORE radnjama (Čumić, Galerija i Ušće) kao i na mascom.rs koje će važiti za sva, osim RSD 2024. izdanja i ona koja su već sniženih cena. Albumi koji će biti objavljeni su, između ostalih, Fleetwood Mac (Rumours), Ramones (The 1975 Sire Demos (Demos)), Lost In Translation (Soundtrack), Talking Heads (Live On Tour), The Doors (Live at Konserthuset, Stockholm, 1968), The Notorious B.I.G. (Ready To Die: The Instrumentals), The Sisters of Mercy (Body and Soul/Walk Away), Morrissey & Siouxsie, (Interlude), Morcheeba (B-Sides & Beats), AIR (Kelly Watch the Stars) i mnoga druga. Beogradski DJ-evi puštaće svoju omiljenu muziku, a najavljeni su DJ Peppe, Matchstick Dolly – Boba, Marjan Terzić – Captain Terza, Nikola (TV Bastilja) i Anđelka, Mark Wee, Miss Millie, DJ Lale (Happy People), Đole Stajkić, DJ Munja, From the Heart, Sara Janković (Elite Party), qu’est – ce que c’est?, Jutro, Oblakoderke, All Stars… Na velikoj berzi ploča na otvorenom učestvuju kolekcionari iz cele Srbije, sa svojim najboljim i raritetnim izdanjima. Više informacija o događaju i posebnim Record Store Day izdanjima može se pronaći na sajtu Mascom.rs i društvenim mrežama organizatora događaja.

PREDSTAVA – BITEF Teatar, premijera 18. aprila u 20 sati

MISTERIJA DUŠAN VASILJEV

Ko su pesnici na ovom svetu? Šta radi jedan pesnik u ratu? Kako se postaje pesnik? I šta to uopšte znači – biti pesnik? Izgleda da je pesnik sve. Pesnik je majstor svog zanata jer od reči ume da stvori muziku. Pesnik je usamljenik, rođenjem predodređen na nepripadanje. Buntovnik koji krši pravila jezika, pristojnosti, društva i sveta. Pesnik je panker koji se ne boji dubina duše. Uličar koji poznaje sve nijanse postojanja. Pesnik je izuzetak koji potvrđuje pravilo, otelotvorenje vrline koja više ne postoji. Pesnik je metamorfoza čoveka i čovečanstva. Posrednik šapata sveta, nepopustljiv u izrazu svog Bića. Trčeći u nepoznato, on prkosi svemu što želi da osujeti ljudski duh, svemu što trpimo jer moramo. Trčeći u nepoznato, on trči u prerani grob – jer pesnik živi život tako da sve u njemu doživi. Pesnik je svemoguć. On ume da pripitomi jezik i privoli reči svojoj volji, i tako dostigne visine za koje niko nije slutio da su za ljude. Pesnik je izabranik poezije, onaj čija je duša pozvana da se pesmom oslobodi bola. I zato on može da čuje pesmu koju je svemir poslao tog jutra, i da je naiskap popije. Ali, po koju cenu? 

vodic buro predstava
FOTO: Nenad Šugić

Ovo je pitanje koje prevazilazi granice jedne biografije. Odgovori se kriju u njenim granicama a suština u njenim prazninama. A možda, u rečima drugih pesnika: 

Kad pesnik umre
smrt mu donosi pravdu
koju mu život uskraćuje.
U gluvo doba, vetar na gumnu odvaja 
čist vazduh i svetlost od ostale pleve. 
Pesnik, odeven u dronjke svoje kože,
i mrtav gonjen plamenom preko leda,
s ostatkom svog užeta, i mrtav 
iz nekog drugog sveta kroz nas u treći gleda. 

Lj. Simović 

(Dunja Matić, autorka teksta predstave)

BURO VODIC MEDA PREDSTAVA
FOTO: Nenad Šugić

Kada su se lik i delo Dušana Vasiljeva nametnuli kao inspirativna tema za pravljenje predstave, osnovno pitanje koje sam postavio sebi i autorskoj ekipi bilo je – Zašto bi danas ikoga zanimao pesnik koji je umro pre sto godina? Njegov život je bio patnja prožeta pisanjem, a pisao je ne zato što je hteo, nego zato što je morao. Ova predstava kao i sami likovi prevazilazi okvire pukog biografskog i komunicira u jednom “međusvetu” u kojem se nalazimo i mi sami. Dušan prerasta svoj životni vek dok nam, ne samo kroz svoje pesme, već i životne odluke, tiho peva –  cin, ne boj se smrti!

Marko Čelebić, reditelj predstave

*drugo izvođenje: petak, 19. april, u 20 sati

FESTIVAL DRUGAČIJE MODE – 20. APRIL DORĆOL PLATZ

Dorćol Platz vas poziva na spektakl kreativnosti, gde se tradicija spaja sa savremenim izražajima – Festival drugačije mode. Želite da kupujete domaću modu, ali ne znate gde? Interesuje vas održiva moda i kulturno nasleđe, ali nemate priliku da više saznate o tome? Dođite na Festival drugačije mode 20. aprila na Dorćol Platzu. Festival na prodajnoj izložbi okuplja 20 brendova koje vode žene iz cele Srbije, a priliku da se upoznate sa njima imaćete od 11 do 18 časova.

 – Za ove talentovane žene, moda nije samo posao – to je strast. One koriste zaboravljene kulturne motive, spasavaju tekstil od završetka na otpadu i nude autentičnu alternativu sveprisutnoj brzoj modi – izjavila je u ime festivala Katarina Ejdus i dodala da njihov rad nije samo umetnički izraz, već i misija očuvanja tradicije i promocije održivih praksi u modnoj industriji.

Festival mode 1

Osim što će posetioci i posetiteljke imate priliku da upoznaju i podrže kreatorke kupovinom, takođe će imati priliku da saznaju nešto više o drugim aspektima održive mode i oprobaju se u njima.

 – Izuzetno nam je važno da gradimo zajednicu drugačije mode i da se međusobno podržavamo na tom putu. To znači i da razgovaramo o svim njenim aspektima, ali i da menjamo navike. Iako održiva i spora moda zvuči kao nešto što je nedostupno ili nedostižno, baviti se njome na neki način je vrlo jednostavno jer je svuda oko nas – dodaje jedna od osnivačica festivala Nataša Niškanović, koje je ujedno pozvala posetiteljke da isprate bogat prateći edukativni program i postanu deo održive modne budućnosti.

Glavni program


Na Festivalu drugačije mode moći ćete od 11 do 18 časova da prisustvujete masterclassu italijanske dizajnerke Flaminie Saccucci, radionicama za izražavanje kreativnosti kroz pravljenje aksesoara, izložbi Pripovedanje kroz tkanje, kao i solidarnom i edukativnom kutku. Za sam kraj organizovana je žurka od 18 do 22 časova.

IZLOŽBA Kvaka 22, petak, 19. april, početak u 19 sati

Galerija Kvaka 22 Vas sa zadovoljstvom poziva na otvaranje izložbe Tačke pritiska – građa na jednom mestu umetnika Siniše Ilića u saradnji sa Tinom Gverović i rediteljem Bojanom Đorđevom, u petak 19. aprila u 19.

3 Tina Gverovic Karbon

Izložba okuplja radove izvedene u protkelih nekoliko godina, koji su rezultati dužih procesa istraživanja arhitekture, politike, likovnosti, boja, institucija, materijala. Kao dugogodišnjim saradnicima ideja ovog tria je da radovi dele prostor u kojem se preklapaju i dodiruju. Pokretne slike, slike na različitim materijalima, instalacije i performativne akcije; Između dva sveta, Točke pritiska, Karbon Chrompolitika – politika boja, imaju utemeljenja u različitoj građi, bilo da je reč o gruzijskim mozaicima, skultpurama Vjencelsava Richtera, zelenim površinama ili napuštenim fabričkim prostorima. Kroz ovu strukturu, umetnici istražuju tačke udaljavanja i spajanja saradničkih i umetničkih praksi između sebe kao i sa izvornim istraživačkim materijalima i metodologijama.

4 Tina Gverovic tocke pritiska

U petak 26. aprila u 18 časova biće održano vođenje sa autorima kao i Non – Aligned Pressure Points, performativna reorganizacija prostora kao rezultat istraživanja postavke Muzeja Jugoslavije.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: