Caffè Florian: Ovo je jedan od najstarijih kafića u VENECIJI

20.12.2023.
RECOMMENDED

Kroz uske uličice i predivnih trgova Venecije oseća se duh prošlosti, a jedan od neizostavnih mesta koje obavezno treba posetiti je Caffè Florian.

Ovaj kafić predstavlja pravu oazu elegancije i kulturne baštine, i smatra se jednim od najstarijih kafića u gradu na vodi. Caffè Florian, smešten na trgu Piazza San Marco, otvoren je 1720. godine od strane preduzetnika Floriana Francescija pod nazivom Alla Venezia Trionfante. Ubrzo nakon otvaranja postala je omiljena lokacija za intelektualce, umetnike, književnike i aristokratiju – od baroka do danas.

Caffe Florian Venecija 1

Sam ulaz u kafić uređen je u šarmantnom stilu, sa upečatljivim elementima baroka i renesanse. Enterijer odiše luksuzom, ukrašen je raskošnim freskama, tapiserijama i zlatnim detaljima. Stolovi su postavljeni tako da se omogućava prelep pogled na trg. Kroz godine, bila je lokacija za brojne izložbe, književne večeri, muzičke nastupe i različite kulturne događaje. Mnogi poznati pisci, poput Goethea, Byrona i Casanove, posetili su ovaj kafić i doprineli njegovoj kulturnoj važnosti.

Caffe Florian Venecija 2
Caffe Florian Venecija 3

Tokom praznika, Venecija postaje posebno čarobno mesto, a trg Piazza San Marco zrači jedinstvenim sjajem. Za vreme adventa, Caffè Florian često dodatno ukrašava svoj enterijer, stvarajući ambijent koji odiše prazničnom atmosferom. Posetioci mogu da uživaju u toplini enterijera, osvetljen ukrasima i lampicama, dok eksterijer Piazze San Marca pruža pogled na božićne dekoracije i svetlima koji se nalaze na trgu.

Caffe Florian Venecija 4

Caffe Florian Venecija istorija

Caffè Florian nije samo prostor za ispijanje kafe, već je mesto koje pulsira duhom prošlosti, oživljavajući venecijansku istoriju.

Saznaj više:
Povezani članci: