BURO. Horoskop: Decembar

Evo što možete da očekujete od poslednjeg perioda u godini - stigao je veliki mesečni horoskop za decembar.
04.12.2023.
RECOMMENDED

Da li verujete da smo već u decembru? Setite se sebe sa prošlog dočeka Nove godine, kada ste sebi sigurno poželeli ono što Englezi kažu „wishing you godspeed“, što bi kod nas značilo sreću i blagoslov na novom, izazovnom putu, i želju iz srca da na odredište dođete, ne ni brzinom svetlosti, već božijom brzinom. I sada u decembru je zaista od suštinskog značaja kako ćete pokidati tu crvenu traku na samom cilju.

Da bi nas pripremilo, nebo nam već prvog dana decembra šalje Merkura u spori znak Jarca, koji kaže sad je najbitnije biti mudar, taktičan i promišljen sa svojom energijom i vremenom. Upravo ovaj Merkur nas opominje da usporimo i da se uzemljimo. Trenutno ne postoji mesta požurivanju sebe, niti ciljeva koji bi nam na prečac doneli neku korist, ako bismo ih morali ispunjavati pošto-poto, „nožić na Božić“. Aterirajte na svoj cilj, smireno, dostojanstveno, ne raščupani od životnih vetrova, nego lepo začešljani, energetski obnovljeni, mudriji, strpljiviji, umiveni sopstvenom nežnošću prema sebi.

Koliko je to bitno, govori nam i činjenica da upravo Merkur 13. decembra (baš na dan mladog meseca u Strelcu) kreće retrogradno, te će nas i u novu godinu uvesti u retrogradnom hodu, ukazujući da „glavna tema“ ove godine neće dobiti svoje ishode do kraja godine, već da ćemo neke „važne stvari“ (jer je u Jarcu sve jako ozbiljno i važno), nastaviti da rešavamo sledeće godine.

Merkur u Jarcu predstavlja kamen mudrosti, na samom vrhu planine, koji simbolizuje celokupno raspoloživo znanje i kapacitet kao i genetske predispozicije za primanje i prenošenje znanja, kao što se sa vrha planine može sve jasno sagledati i spoznati. To je onaj vid znanja koji nam omogućuje da ga primenjujemo u svrhe materijalnog ostvarenja ($$$). Uz pomoć Merkura u Jarcu mi stičemo znanje o procesu materijalizacije, tj. saznajemo kako da od sveta ideja dođemo do konačne, čvrste i opipljive materijalne forme.

Već 8. decembra kad budemo imali zemljani trigon Merkura i Jupitera, Kosmos će primetiti naš entuzijazam za znanjem i spremnost za učenje, i nagraditi nas neverovatnim prilikama i mogućnostima, pa nam i otvoriti horizonte mentalne, ali i daleke puteve i omogućiti nam kontakte sa strancima i znalcima, ali i Učiteljima, onima mudrijima od nas. Zato budite otvoreni, jer um je kao padobran, najbolje radi kad je otvoren. To ukazuje i Merkur kad se bude vratio ponovo u znak Strelca 23. decembra, da je potrebno da naučimo ono što je propušteno ili da ponovimo lekciju, jer ponavljanje je majka znanja.

Druga važna energija koja nas prati tokom decembra jeste energija Venere u strastvenom znaku Škorpije, koja ulazi u taj vodeni znak već 4. decembra, dan nakon okršaja sa samim bogom podzemlja, Hadom (Plutonom) lično. Vreme je da se konačno rešimo uverenja da ljubav boli. Ako boli, onda nije ljubav. Možda je samo vezanost. Možda je opsesija. Možda je strast. Ali nije ljubav. Venerin vodeni trigon sa Saturnom, koji se dešava 5. decembra dolazi da nas urazumi i obećava nam, da ako dovoljno ohladimo svoju glavu, razmirice, ljubomoru, opsesivnost, razlike ipak mogu biti prevaziđene, a veza sačuvana. Takođe, ukazuje da neke nove veze sada mogu nastati, i to one koje nose i intenzivne strasti, duboke emocije.

Istina, oko 10.og decembra, nakratko se možemo osetiti zanemarenim od strane partnera, te nam može delovati da se ljubav dešava svima osim nama, ali verujte da će i drugi to isto misliti gledajući vas, da ste vi srećniji od njih. To je ta igra Venere i Jupitera u opoziciji, koja nas tera da pomislimo da je svima drugima lakše, i da komšijska trava uvek zelenija. Upravo krajem meseca, 29.-og nam Venera ulazi u Jupiterov znak Strelca, gde će čitava atmosfera u odnosima, postati mnogo toplija, optimističnija, i gde ćemo svi osetiti bar donekle poziv za avanturu i tu euforiju blagodatnog Jupitera, planete sreće, izobilja, slobode i neograničnosti. Tačno na dan dočeka nove godine, Jupiter konačno kreće direktno, i želi da nas poduči osećaju lične vrednosti, i kreće da hrli u susret Uranu iz Bika, što je glavni susret 2024. koji nam najavljuje veliku promenu, veliku promenu na bolje, promenu ka većoj slobodi.

Šta nas u decembru očekuje prema poziciji podznaka i Sunca, čitajte u nastavku.

OVAN

Tokom decembra, kada Mars i Sunce budu pravili velike vatrene trigone sa Hironom u vašem znaku, isceljenje i otpuštanje nečeg što je dugo predstvaljalo teret i brigu konačno je moguće. Ovo može biti veliko olakšanje, ali mogu biti dobre vesti i vezane za vaše zdravlje. U zdravom telu zdrav duh, ali kod vas važi sada i obrnuto, zbog zdravog duha, telo je zdravo. Svakako, moramo prvo pospremiti sosptveno dvorište, pre nego što onako ovnovski i osvajački poput Napoleona krenemo u osvajanje čitavog sveta.

Napravite biznis plan, koji do aprila 2024. treba da sprovedete kako biste popločali put svom tom novcu koji do tada pristiže, pa čak i nenadano na vaše račune. A ta specijalna osoba koja se pojavila kod vas u životu, nastvalja da vam greje srce tokom hladnih zimskih dana. Takođe, možda niste očekivali, ali mogući su divna ljubavna iznenađenja, pa čak i pokloni i lepi momenti u ljubavi. Istina, strasti vam nikad nije ni nedostajalo, ali ovo je vrelo iznenađenje i za vas jer će Venera uploviti u vaše polje seksualnosti i eksperimenti su pred vama. Kako će retrogradni Merkur ići vašim poljem karijere, svakako da treba da ponovo razmotrite situaciju i prilike iz prethodnog meseca, a možda je potrebno da razmotrite i promenu radnog mesta. 

BIK

Verujem da znate da je zbog prolaska Jupitera vašim znakom ovo bila vaša godina, i sad je trenutak da izobilje svih vrsta iz ove godine iscedite kao sok iz jabuke. Najsočniji deo decembra jeste upravo ono što se tiče partnerstva, jer će ova emotivna i strastvena Venera biti u vašem znaku partnerstava. Možete da očekujete jednu ljubavnu torticu, red nežnosti, red strasti, sa puno šlaga i višnjicom na samom vrhu.

Retrogradni Merkur vas možda šalje na put, ali ovog puta na destinaciju gde ste možda bili, ali vam je preostao neki muzej koji još niste posetili. Moguće da je crni petak, doneo neke ekskluzivne ponude i specijalne modne komade, ali i jednako specijalno ispraznio džepove i novčanike. Briga o novcu neće pomoći. Ali izbegavanje zaduživanja definitivno hoće, jer ovo nije mesec za to. Kreditna kartica je već dovoljno ispeglana, odložite je na sigurno da se malo oporavi. Osećate da ste ljudima privlačniji nego inače, a kao da se i vi osećate više privlačnim i više sexy, šta god da obučete. Nije do garderobe, do vas je. Zračite nekom magičnom misterioznom energijom, pa čak i kad nemate nameru da zavodite. Što se posla tiče, važno je da do kraja godine završite sve važne velike dugoročne projekte, i da od sledeće godine, u nove poslove krećete olakšani od starih nikad završenih poslovnih repova. Kad je karijera u pitanju – zamislite da je ona sad kao jedan potpuno beli prazan papir. Koji bi sa svim ovim znanjem, sada bili vaši prvi potezi? I dalje nije kasno da ih preduzmete.

BLIZANCI

Kao da je kraj novembra doneo ogroman stres i osećaj da iako ne prestajete da izvršavate obaveze, stalno negde kasnite jer se nove obaveze neprestano pojavljuju. Možda vam podsvesno prija da ste nezamenjivi. Da li možete da poverujete da neke poslove možda možete da delegirate i da ukažete drugima poverenje, te da će ih oni revnosno uraditi za vas, ili umesto vas? Burnout je ozbiljna stvar. On u daljoj instanci ukazuje na neodgovornost prema svom zdravlju. Vratite sebe u centar vašeg kosmosa. Merkur kao vaš vladar pravi kvadrat sa Neptunom početkom meseca, te samozavaravanje i samoobmanjivanje u cilju stvaranja lažnog optimizma, neće biti isključeno.

Venera u polju posla, vas podseća da je potrebno da stvari radite sa ljubavlju i da onda one lepše cvetaju. Probudite kreativnost u sebi, bar vama ona nikad ne nedostaje. Stoga, ako u poslu koji treba da preduzmete ne vidite bar zrnce zabave ili vam se saradnici ne dopadaju, bolje nemojte ni da pristajete, ako to ne radite iz celog srca i celim bićem. Već ste imali tu spoznaju da nije posao to što vas zamara, već odsustvo radosti dok ga radite, jer je vaše uverenje da se to „mora”. To „mora” je vaša noćna mora. Transformišite „moram” u „želim” i dodajte toj obavezi tračak zabave, kao začin i videćete da ste spremni za čuda. Partner je jako dinamičan i pun energije, kao da nije navikao da vas vidi iscrpljene i da vi niste taj glavni predvodnik novogodišnjih ludolija. Zato je odmor i dobar lek za vas. Takođe, sad je negde vreme za taj bitan razgovor sa partnerom o pređašnjim nesuglasicama, kad ste hladne glave i neostrašćeni.

RAK

27. decembra dolazi nam pun Mesec u vašem znaku i kao da tek na samom kraju godine imate jasnu sliku šta ste zapravo želeli od ove, a šta vam je činiti i čemu stremiti sledeće godine. Retro Merkur u polju partnerstava, za slobodno daje mogućnosti da nešto što je ranije bilo na nivou samo dopisivanja, ili dopadanja, sada dobije novi odjek, novu, više realističnu priliku da to sad postane veza. Oni koji su single mogu da uđu u veoma značajnu ljubavnu vezu koja će dovesti do toga da preispitaju svoje kriiterijume i želje. Oni koji su u stabilnoj vezi treba da iznesu „na sto” ono što ih nervira, uznemirava. Partner je nekad psihoterapeut, i to najbolji. Jer šta vredi ako nas naš psihoterapeut razume i podržava, a naš partner ne. Na kraju krajeva i on/ona se pitaju, jer to je vaš zajednički život.

Takođe, mislili ste da vas na brzaka „završen” posao neće ponovo sačekati. Niste dobro procenili. Istina je da je nekad bolje završeno, nego savršeno, ali sad to nije slučaj. Nekad postoje određeni minimalni kriterijumi koji su neophodni da biste to smatrali završenim, prepoznajte ih i verodostojno ispunite. Posvetite se više. Vi to možete. Potrebna vam je fleksibilnost. Najpre u svakodnevnim rutinama. Postavite sebi ciljeve da unesete nove rutine u svakodnevnicu. Vežbanje, lagana ishrana, smiraj i meditacija. Zašto ne?

LAV

Možda ono što ste prvo čuli kao govorkanje na poslu, o promenama unutar kolektiva ipak nije samo glasina. Možda je zaista vreme za promene. Vaš status i reputacija, do kojih vam je jako stalo, sad zavise od vaše fleksibilnosti i toga koliko ste brzi da se prilagodite novim okolnostima. Uzgred, možda vas zdravlje alarmira, da je potrebno da se posvetite sebi. Kao da morate da pitate sebe šta vam je bitnije, zdravlje ili posao. Takođe, nešto što ste smatrali bezazlenim, sada ipak zahteva određenu pažnju. Uradite te medicinske analize i pretrage ponovo. Mislite preventvno, promena načine ishrane, adekvatne vežbe, vitamini i minerali svakako ne mogu da škode u zimskim danima. Bolje sprečiti, nego lečiti.

Svakako vam prija da budete u svom domu. Učinite ga svojom oazom. Oplemenite ga detaljima koji vama znače. Nakon svega, to je ipak vaš dom. Napravite od kićenja jelke, jedan bitan ritual slavljenja sopstvenog života. Shvatite da je svaki ovogodišnji ukras jedan novi izraz zahvalnosti životu za sve što je doneo ove godine, i videćete kako odjednom vaša jelka postaje mala, i kako je razloga za zahvalnost pregršt. Osvestite tu zahvalnost, šta je sve ova godina obilato donela. Mislili ste da ste 100% sigurni oko toga šta vas uzbuđuje, a niste mogli ni pomisliti šta vas sve može iznenaditi. Kao da počinjete da uživate u određenim iskustvima koja su vam nekad bila daleka. Zbog razumevanja svojih želja na novi način, sada ste sami sebi jasniji i bliži. Deca su možda energičnija nego inače (čitaj: nepodnošljiva), a zapravo samo žele da i vas inspirišu da i vi uživate kao i oni u igri života.  Možda je vreme da i vi posmatrate da je život kao veliko zabavište, stoga se slobodno zabavite više.  

DEVICA

Koliko ste u dodiru sa svojim unutrašnjim detetom? Ukoliko imate decu, oni sad zahtevaju vašu pažnju. Nekad nešto i mi, odrasli, učimo od njih. Takođe, kao da mentalno razmatrate vaš emotivni odnos. Želite da znate na čemu ste, a šta ako to nije tako lako preobraziti u reči. Oko 8. decembra, postoji mogućnost da sretnete nekog ko je zaista izuzetan. Možda samo online, ali i to je neki susret u današnje vreme. Dajte tome šansu. Ljudi prosto moraju da nađu tu pukotinu u kojoj ste dostupni kako bi sa vama započeli komunikaciju, zato proverite svoj inbox.

Prija vam vežbanje i svaki vid kretanja. A šta je sa vašim hobijima? Da li ste im dali dovoljno posvećenosti i vremena? Nalazite nove načine da se zbližite i obnovite odnose sa braćom i sestrama. Priuštite taj najdublji zagrljaj koji menja sve. Svoje najbitnije odnose sada doživljavate drugačije, jer ste i sami sebi bliskiji i nežniji. Kosmos kaže da je trenutak da neke stvari koje nisu ranije išle sada pokušate opet, jer hrabre i uporne sreća prati.  

VAGA

Kako je prethodni mesec Venera išla vašim prvim poljem, zabave ni komplimenata na vaš račun svakako nije nedostajalo. Osećate se sjajno u svojoj koži. Glavni izazov ovog meseca je u komunikaciji. Ljudi nisu navikli na vašu asertivnost, ali dobro je što ste smogli snage da se zauzmete za sebe. Nisu svi ljubazni i spretni sa rečima kao vi. Ako planirate putovanje, dobro sve proverite, jer su moguće komplikacije i otkazivanja koja ne zavise od vas. Iako ste dobro raspoloženi, ponekad osećate nostalgiju za nekim drugim vremenima, nekim starim vama.

Venera u vašem drugom polju, nagoni vas da kupite neke predivne stvari koje niste očekivali da ćete pronaći tako povoljno, koje će ulepšati vaš prostor. Galerija u svojoj kući, zašto da ne? Zamislite kako je to sjajno da u ste u svojoj svakodnevnici, okruženi lepotom i umetnošću. Partner kao da nešto krije od vas, nije vam jasno njegovo razdražljivo ponašanje. Možda mu samo ne ide trenutno, tako dobro kao vama. Razgovor bi oboma značio.

ŠKORPIJA

Verujem da osećate Veneru u vašem prvom polju, pa kao da ni ne morate ništa ni da kažete, samo emitujete neverovatnu energiju i privlačite sjajne ljude i okolnosti u svoj život. Trenutno ste moćan magnet tuđe pažnje i možete svojim šarmom i harizmom da osvojite bilo koga. Osećate da vas kolege poštuju i primećuju vaš rad. Konačno dobijate pozitivan feedback. Veoma ste kreativni, i svemu što radite ostavljate svoj lični prepoznatljivi pečat. Retrogradni Merkur u vašem polju saobraćaja, vas upozorava da treba da usporite i poštujete pravila saobraćaja. Proverite svoje rokovnike, kao da postoje obaveze koje su vam promakle. Ne radite stvari u poslednji čas. Kraj godine je i pomalo ste rasejani, ali zadovoljni.

Opozicija Venere iz vašeg znaka i Jupitera, može da ukaže na vezu na daljinu, ili ako ste već u vezi partner može da deluje nekako odsutan ili dalek. Krajem meseca Venera u opoziciji sa Uranom, donosi preokret i iznenadjenja u vezi, dok slobodnima donosi neočekivano poznanstvo i uzbudljive momente. Svakako vas očekuje dobar provod. Definitivno neće biti dosadno. Mars u drugom polju, može doneti neočekivane troškove, ali ne brinite, neke propuštene prilike za zaradu, sada postaju ponovo aktuelne.  

STRELAC

Ovo je vaš mesec. Srećan vam rođendan! Imate šta i proslaviti. Ipak ste vi najvedriji, najpozitivniji i najoptimističniji znak Zodijaka. Kako su i Sunce, Mars, a kasnije i retro Merkur u Strelcu, dinamičniji ste nego ikad, puni energije i spremnim na sve. Proaktivni i ništa vam nije teško. Imate snage da iznesete sve svoje projekte. Ovaj mesec fokus je na poboljšanju finansija. Sad je vreme da pokrenete stvari i na poslovnom i ljubavnom planu. Kako će Merkur praviti tri kvadrata sa Neptunom, nije vreme da budete lakoverni, jer postoji mogućnost da neko pokuša da vas prevari. Pazite na svoje stvari i dobro osigurajte lozinke i pinove.

Retrogradni Merkur u drugom polju, vas opominje da ne procenjujete dobro sopstvenu vrednost. Možda je vreme da upscale-ujete lični biznis, i da prestanete da menjate svoje vreme za novac. Postoji mogućnost ulaska u tajnu vezu ili da svoje simpatije prema nekome još uvek krijete. Posle 29. decembra Venera ulazi u vaš znak i daje vam još više šarma i neodoljivisti. U novu godinu ulazite zadovoljni svojim emotivnim životom, i samo vi znate šta stoji iza tog misterioznog osmeha. Ukoliko osetite da imate viška energije, ili vas nešto razbesni, fizička aktivnost može biti odličan ventil.

JARAC

Retrogradni Merkur u vašem prvom polju, naglašava da je možda momenat za introspekciju i razmatranje svojih odluka i dešavanja iz protekle godine. Pomalo ste i sami sebi nejasni i čudni. Kao da ste sami lost in translation. Jako je važno sebi priznati da smo nešto prevideli i da nismo dobro procenili, i brže bolje sebi oprostiti pogrešnu procenu. Vaša kreativnost i inventivnost nikad nisu bile jače. Sve vas podžava, a vi ste i dalje tajnoviti. Zato što znate da nekad morate da prećutite svoje želje, da bi se one ostvarile, kako ne biste na puku priču potrošili tu stvaralačku energiju. Imate osećaj da neko ima nešto protiv vas i da vaš uspeh nekome smeta. Sreća, nemate vremena za hejtere.

Ovo je odličan mesec za druženje, pa i širenje svog kruga bliskih ljudi. Ljubav može da se pojavi upravo preko prijatelja. Svi odnosi su jako intenzivni ovaj mesec. Posebno odnosi sa braćom i sestrama, zahtevaju više iskrenosti. Intuicija vam je jaka, i imate jasne predosećaje šta bi vam se moglo desiti, ali iz nekog razloga ne verujete svom osećaju dovoljno. Dopustite sebi da malo maštate. I još obaveznije napravite back-up na kompjuteru jer sa retrogradnim Merkurom, ne želite da izgubite nešto od podataka ili uspomena. Takođe, budite oprezni u saobraćaju.  

VODOLIJA

Ovo može biti period kada kroz snove dobijate važne poruke i ideje. Zapišite ih. Zapitajte se da li je vaša inovativnost, kreativnost pa i genijanost, na kraju krajeva, prepoznata na materijalnom nivou. Venera u vašem polju karijere, ukazuje na nove ponude i to da se vaša ekspertiza traži. Možete dobiti neke bonuse ili ponude za bolju poziciju. Nekadašnje ideje i planovi koji možda nisu uspeli iz prvog pokušaja, sada konačno mogu da dođu do realizacije. Konačno vidite širu sliku, i znate koji je to pravac koji vam donosi više profita i uspeha, te se sa lakoćom krećete ka tome. Možda neko od prijatelja nije potpuno iskren, a možda ni vi niste spremni na „golu” istinu.

Nekom od prijatelja je potrebna vaša pomoć ili savet, jer prolaze kroz težak period. Odjednom i vama lutalicama, prijaju čari porodičnog života i osećate dublju bliskost i povezanost sa partnerom. Kućna idila, jelka i božićna čarolija, bude u vama posebna sećanja iz detinjstva. Slobodni mogu oko 21. decembra da upoznaju nekog novog, verovatno online. Ovo može da bude lepa avantura. Nikad ne biste pomisli da vam će vam se svideti takva osoba. Surprise. Promena mesta boravka, ili kupovina nekretnine je vaša tema cele naredne godine, ali sad ste na početku potrage i potrebno je jasno definisanje kriterijuma i toga šta stvarno želite. 

RIBE

Retrogradni Merkur prolazi kroz vaše polje prijateljstava, te možete očekivati da se neki dragi prijatelj ponovo vrati u vaš život. Baš su vam nedostajale vaše priče. Sada je vreme da ono što radite konačno postane vidljivo, stoga se potrudite da vaš rad lepo prezentujete. Možda je vreme da pokrenete svoj sajt ili blog koji ste oduvek želeli. Potrebno je da povećate vidljivost. Neke važne vesti i prilike mogu stići putem interneta.

Na poslu je potrebno da budete jasniji i konkretniji. Takođe, mogući su nesporazumi sa kolegama ili sukob sa nadređenima. Bitno je da pazite na koji način razgovarate sa njima. Kao da ste snažnije osvestili svoje ciljeve i aktivirali se, i što je veoma neobično za vas pokazujte određeni takmičarski duh. Ukoliko ste i sami na rukovodećoj funkciji, zvučaćete veoma bossy. Učite na teži način da imate pravo da se predomislite i da uvek možete i da promenite smer svoje karijere, ako to želite. Od januara je moguća promena posla. Privlače vas putovanja, možda je vreme da se samo spakujete i priredite sebi to putovanje koje ste oduvek priželjkivali.

Saznaj više:
Povezani članci: