Mono-print: Trenutno najpopularniji TREND u dizajnu ENTERIJERA

14.11.2023.
RECOMMENDED

U doba kad su beli nameštaj od buklea, neutralni zidovi i prostrani polu prazni enterijeri sve popularniji, pojavljuje se trend koji nas vraća u prošlost: šarene prostorije pune paterna.

Dizajneri enterijera ovaj trend nazivaju „mono-print“ i tvrde da je u pitanju stil godine. Mono-print podrazumeva korišćenje jednog paterna ili dezena na različitim površinama. Zidovi, tapacirani nameštaj, lampice, zavese, pa čak i tepisi – sve je dozvoljeno.

Na prvi pogled, ovaj trend može delovati pomalo staromodan. Ipak, ukoliko se izvede kako treba nikako nije passé. Objedniti ceo prostor jednim uzorkom može da izgleda veoma savremeno, a posebno je efektno za malu sobu jer ostavlja utisak beskrajnosti u prostoru.

Takođe, kada se uradi na pravi način, ove sobe neće delovati ni previše uređene. Ljudi nalaze vizuelnu utehu u dezenima, s obzirom da su naši mozgovi programirani da ih detektuju, posebno one koje imitiraju paterne u prirodi. Dodavanje uzoraka u naše domove podstiče osećaj reda i harmonije koji čiste boje same po sebi ne mogu da pruže.

Enterijer dezen
Douglas Friedman 1

Kad smo već kod mono-printa, tu je i trend monohromatskih soba – kada u prostoriji dominirana jedna boja različitih nijansi. Ovo je pristup enterijeru koji odmah privlači pažnju, pogotovo sa kombinacijom bordo i crvenih zemljanih tonova. Kao i kod mono-print soba, vizuelna simetrija je važan faktor.

Osnovni estetski cilj ovih mono-soba je isti: stvoriti šik, koherentan prostor koji je istovremeno upečatljiv i umirujući. To je savršen spoj.

Saznaj više:
Povezani članci: