Hygge: Kako da uredite ENTERIJER po uzoru na DANSKU filozofiju življenja

03.11.2023.
RECOMMENDED

Hygge filozofija nam nije strana. Inspirisana danskom kulturom, hygge podrazumeva nivo komfora i ušuškanosti koja doprinosi svakodnevnom uživanju i blagostanju. Premda je u pitanju pre svega stil života, hygge možemo da unesemo u dom pomoću detalja u enterijeru i načinu na koji se ophodimo prema svom prostoru.

Komfor pre svega

Ključni deo hygge atmosfere je upravo taj ušuškani osećaj koji dolazi uz hladno vreme i kišne dane. Zato su pletiva i mekani materijali nezaobilazni element u dizajnu enterijera. Nikada ne možete imati dovoljno ćebića i dekorativnih jastučića – kombinujte teksture, veličine i boje kako biste dobili najbolji mogući efekat. Slojevito postavljenje tepiha je takođe efektan način da postignete cozy izgled.

Hygge enterijer 1
Hygge enterijer 2

Nežno osvetljenje

Ne oslanjajte se na centralno osvetljenje, to je veliki no-no po hygge filozofiji. Umesto toga, isprobajte različite vrste osvetljenje u prostoru i na različitim nivoima. Uz podnu lampu dodajte i manju lampu na stočiću koja će doprineti atmosferi. Pored toga, što više sveća, to bolje!

Hygge enterijer 3

Prirodni materijali

Hygge enterijeru doprinosi i dodir sa prirodom, a to se lako može postići prirodnim materijalima i biljkama. Dancima i Norvežanima je lan među omiljenim materijalima zbog effortless izgleda koji donosi svakoj prostoriji. Isto tako, umesto bezbroj zasađenih biljaka, oni se najčešće opredeljuju za par grana odabrene biljke u vazni ili za jedan ogroman komad kao centralni komad u prostoru.

Hygge enterijer 6
Hygge enterijer 5

Neutralna paleta

Bež, braon, zeleno, svetlo žuto, terakota – ovo su boje koje doprinose opuštenoj atmosferi. Do iskakanja dolazi kroz detalje (po koji jastučić ili uramljen rad na zidu) koji unese dozu modernosti, dok su glavni komadi uglavnom neutralnih nijansa. Jedan zid u neočekivanoj boji takođe može da doprinese celokupnom hygge efektu, probajte!

Hygge enterijer 9
Hygge enterijer 8

Uživajte u haosu

Ovo nije trenutak za izučavanje Marie Kondo, hygge podrazumeva uživanje u svakom detalju vašeg doma. Magazini, knjige, hoklice i printovi su jedinstveni detalji svakog prostora i ne treba bežiti od komada koji u vaš prostor unose toplinu. Svaki komad doprinosi atmosferi i vašim domom čini vašim.

Hygge enterijer 7
Saznaj više:
Povezani članci: