Ovo je jedan od mojih omiljenih jesenjih recepata. Jako je praktičan jer može služiti kao užina, lagani doručak ili kao dezert. Sezona je jabuka, mog omiljenog voća. Zato ih stavljam u prvi plan, jer ih u većini recepata koji trenutno kruže internetom zanemaruju. Iako nisu „kul“, kao smokve ili borovnice, veoma su nutritivne i svima lako dostupne.
Bademovo brašno koje bi originalno išlo u recept menjam sa pulpom koju ćemo dobiti nakon što napravimo mleko od badema, pa je ovo 2 u 1 recept bez bilo kakvih ostataka (po principu zero waste).
Za brzi doručak, hleb namažite bademovim puterom, pospite kokos čipsom i poslužite uz čašu toplog bademovog mleka.
Bademovo mleko
- 1 šolja badema
- 1 urma
- prstohvat soli
- 1l vode
Bademe i urmu potopite u vodu da odstoje 6-8 sati.
Bademe i urmu koji su odležali u vodi, procedite i oprerite pa stavite u blender sa ostalim sastojcima.
Kada se izblenda procedite kroz vrećicu za pravljenje biljnih mleka (možete i tanju krpu ili gazu). Sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 5 dana.
Pulpu dobro procedite da bude što suvlja i sačuvajte za sledeći recept.
Hleb od jabuka
- 1 šolja mlevenih badema (ili pulpe dobijene pravljenjem mleka)
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja speltinog brašna
- ⅓ šolje bademovog mleka (po potrebi dodati još malo)
- 2 kašike čije
- 2 kašike kokos ulja
- 3 kašike kokosovog šećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 šolje rendanih jabuka
- 1 jabuka za preko
- 2 kašike agave
Uključiti rernu na 180c.
Dok se zagreje, pomešajte čiju sa ⅓ šolje vode i ostavite da odstoji 15 minuta dok ne postane želatinaste teksture.
U međuvremenu, u većoj činiji dobro pomešajte ovsene, speltino brašno, pulpu od badema, sodu bikarbonu, kokosov šećer i kokosovo ulje.
Zatim postepeno dodajte bademovo mleko i mleveni lan dok smesa ne bude lepo sjedinjena, ali i dalje gusta.
Dodajte narendane jabuke (koje će takođe pustiti svoj sok) i sve sjedinite.
U modlu za hleb postavite papir za pečenje, prebacite smesu i lepo rasporedite.
Preostalu jabuku oljuštite, isecite na pola, očistite pa iseckajte na listove i poređajte po vrhu. Pospite agavom i ubacite u rernu da se peče 45-50 min.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što isečete na kriške.
Fotografije: Ksenija Jaredić