Spremamo sa Antoninom Petković: Bademovo mleko i hleb od jabuke

Ukoliko ne poznajete manekenku Antoninu Petković, koja je specijalizovana za holističku ishranu, i fotografkinju Kseniju Jaredić, od sad se svake druge nedelje družimo na BURO.
31.10.2023.
RECOMMENDED

Ovo je jedan od mojih omiljenih jesenjih recepata. Jako je praktičan jer može služiti kao užina, lagani doručak ili kao dezert. Sezona je jabuka, mog omiljenog voća. Zato ih stavljam u prvi plan, jer ih u većini recepata koji trenutno kruže internetom zanemaruju. Iako nisu „kul“, kao smokve ili borovnice, veoma su nutritivne i svima lako dostupne. 

Bademovo brašno koje bi originalno išlo u recept menjam sa pulpom koju ćemo dobiti nakon što napravimo mleko od badema, pa je ovo 2 u 1 recept bez bilo kakvih ostataka (po principu zero waste).

Za brzi doručak, hleb namažite bademovim puterom, pospite kokos čipsom i poslužite uz čašu toplog bademovog mleka.

Bademovo mleko

  • 1 šolja badema 
  • 1 urma
  • prstohvat soli
  • 1l vode

WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.07
WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.07 3
WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.07 2

Bademe i urmu potopite u vodu da odstoje 6-8 sati.

Bademe i urmu koji su odležali u vodi, procedite i oprerite pa stavite u blender sa ostalim sastojcima.

Kada se izblenda procedite kroz vrećicu za pravljenje biljnih mleka (možete i tanju krpu ili gazu). Sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru do 5 dana.

Pulpu dobro procedite da bude što suvlja i sačuvajte za sledeći recept.

Hleb od jabuka

WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.09

  • 1 šolja mlevenih badema (ili pulpe dobijene pravljenjem mleka)
  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 šolja speltinog brašna
  • ⅓ šolje bademovog mleka (po potrebi dodati još malo)
  • 2 kašike čije
  • 2 kašike kokos ulja
  • 3 kašike kokosovog šećera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 šolje rendanih jabuka
  • 1 jabuka za preko
  • 2 kašike agave

WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.08 3
WhatsApp Image 2023 10 30 at 11.27.08 2 1

Uključiti rernu na 180c.

Dok se zagreje, pomešajte čiju sa ⅓ šolje vode i ostavite da odstoji 15 minuta dok ne postane želatinaste teksture.

U međuvremenu, u većoj činiji dobro pomešajte ovsene, speltino brašno, pulpu od badema, sodu bikarbonu, kokosov šećer i kokosovo ulje.

Zatim postepeno dodajte bademovo mleko i mleveni lan dok smesa ne bude lepo sjedinjena, ali i dalje gusta.

Dodajte narendane jabuke (koje će takođe pustiti svoj sok) i sve sjedinite.

U modlu za hleb postavite papir za pečenje, prebacite smesu i lepo rasporedite.

Preostalu jabuku oljuštite, isecite na pola, očistite pa iseckajte na listove i poređajte po vrhu. Pospite agavom i ubacite u rernu da se peče 45-50 min.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što isečete na kriške.

Fotografije: Ksenija Jaredić

Saznaj više:
Povezani članci: