MOBA: Hrana koja neguje sve aspekte našeg postojanja

Moba Plantbased su nove gastro zvezde na lokalnoj sceni, a Draga Tontić nas uvodi u njihovu priču.
25.10.2023.
RECOMMENDED

Foto: Danka Hasanović Prokić

Moba je nastala na veri da možemo da napravimo bolju hranu. Ne samo ukusniju, već i onu koja neguje sve aspekte našeg postojanja. Jer trenutna nas ne vodi predaleko.”

Moba, nastala na veri da hrana može biti mnogo više od onoga što smo do sada poznavali, mesto gde se hrana pretvara u umetnost i gde se tradicija susreće sa savremenim saznanjima. Ova jedinstvena priča o boljoj hrani i iskoraku izvan ustaljenih kulinarskih konvencija počinje u jednom posebnom trenutku, kada se focaccia slučajno spojila sa krem sirom i sušenim paradajzom. U tom trenutku rodila se ideja koja će promeniti percepciju o hrani.

Hranu sprema tim profesionalnih mladih kuvara. Šef kuhinje je Ivana Dobrnjac, koja je i kreator svih hlebova i peciva koja prave u Mobi. Ivana je ujedno deo tima koji je pokrenuo Mobu.

Copy of IMG 6873
2 Moba namazi povrce 3

Ime Moba nije slučajno odabrano. Ono nije samo ime, već simbol koji nosi težinu i duh slovenskih zajednica.

Moba je „stari običaj u slovenskim zajednicama dobrovoljnog udruživanja i međusobnog pomaganja“.

Moba je bila cilj veći od pojedinca.

Moba je bila zajednica ljudi sa istim vrednostima.

Moba je bilo očuvanje tradicije i nasleđa starih majstora.

Moba je bila sloboda da se izabere „bolje“.

Njihova misija je preispitivanje konvencija i ponovno razmatranje veza između sastojaka i procesa kako bi stvorili bolju hranu. Hrana koja ne samo da oduševljava nepce, već i neguje svaki aspekt našeg postojanja.

Fokusirani su isključivo na dostavi i ličnom preuzimanju hrane, jer kako kažu, o kuvanju, hlebu, fermentaciji, dizajnu, ambalaži i poslovanju znaju mnogo, a o ugostiteljstvu, baš ništa. 

IMG 5950 2

Žele da hrana bude u središtu pažnje, neometana prisustvom fizičke lokacije. Ovo omogućava Moba timu da se potpuno posveti razvoju jela i stvaranju iskustava bez odvlačenja pažnje.

Kao začin ovog jedinstvenog koncepta, Moba koristi sastojke koje sami gaje i stvaraju, dajući im potpunu slobodu da istraže nove ukuse i kombinacije. Uz to, koriste fermentaciju kako bi očuvali sezonske sastojke i stvorili nešto posebno.

Kao najdraži sastojak jelima navode Koji, fermentisan pirinač, koji je ključan u proizvodnji soja sosa, miso pasti, sake rakije, mirin vina, amazake pića i slično.

IMG 4901 2 1
Copy of IMG 5821 2 1

Dizajn ambalaže i omota Mobe nosi pečat Marka Prokića, umetnika koji je svojim dizajnom dodao posebnu čaroliju celoj priči.

Zanimalo nas je kako se nose sa predrasudama prema biljnoj ishrani, a oni navode zanimljivu priču o jednoj mušteriji koja im je saopštila plan, da će ceo mesec da prehranjuje muža, ljubitelja mesa, u Mobi, bez njegovog znanja, nakon čega će ga proglasiti veganom. 

„Nismo baš sigurni u čemu smo saučesnici i da li sudelujemo u nečemu nezakonitom.”

Slatko smo se nasmejali.

Što se tiče budućnosti, Moba je otvorena za širenje svog koncepta. Njihovi snovi brzo postaju planovi, dok fokus ostaje na istraživanju i inovacijama, a najveći izazov sa kojim se suočavaju je kompleksan biznis model koji zahteva pažljivo upravljanje sastojcima i zalihama.

  • IMG 6116 2 scaled
  • IMG 6794 copy scaled
  • Copy of IMG 6743 scaled
  • 1 Palenta Kremsir 3 scaled
  • IMG 6667 scaled
/ 5

Moba je mesto gde se hrana pretvara u umetnost, gde se predrasude razbijaju, a tradicija se spaja sa savremenim saznanjima. Moba je sve što hrana može biti, i još malo više od toga.

Saznaj više:
Povezani članci: