Dom pisca GABRIJELA GARCIJE MARQUEZA pretvoren je u GALERIJU savremene umetnosti

12.12.2023.
RECOMMENDED

Za razliku od većina umetničkih muzeja ili galerija, Casa de la Literatura Gabriela Garcíe Márqueza odaje utisak da ste zakoračili u nečiji lični prostor, što je u ovom slučaju zapravo tačno.

Gabriel García Márquez je tu živeo od 1975. godine do svoje smrti, ali čak da nije, lepota ove kuće izaziva poštovanje. Uređena bašta sa bujnim zelenilom je centralna tačka doma. Strukture od bele cigle su obogaćene starim kamenjem i drvenim gredama. Sve to savršeno predstavlja pisca i novinara koji je pronašao svoj dom u srcu Meksiko Sitija.

Gabriel Garcia Marquez dom 1
Foto: Jaime Navarro

Pre skoro pet decenija su Mercedes Barcha i Gabriel Garcia Marquez – poznati i kao „los Gabos“ (ili „par“) – kupili kuću u Pedregalu, naselju koje je dobilo ime po vulkanskom kamenu na kojem je izgrađen. Sada je njihov dom postao adresa za savremenu umetničku scenu u Meksiku. Ušuškana galerijska estetika sigurno je odigrala ulogu u odluci da se njihov dom pretovri u umetnički prostor.

image3

Copia de DianeWilke— 41 1
Foto: Jaime Navarro

Ova transformacija je podrazumevala delikatan balans od strane organizatora i kustosa sadašnje galerije. Prizemlje kuće i kancelarija pisca su sada otvoreni za javnost, što savremenim meksičkim umetnicima pruža priliku da izlažu svoja dela u sklopu Marquezove porodične kuće. Ipak, izražen mid-century modern dizajn enterijera sprečava organizaciju većih izložba.

Mnoge druge poznate ličnosti su ostavile svoj trag, ispijajući kafu dok su paru u poseti – između ostalog, Fidel Castro, Shimon Peres, Sean Penn. Tu su bili i fotograf Graciela Iturbide, umetnik Vicente Rojo i William Friedkin, reditelj filma The Exorcist.

Ipak, način na koji posluju organizatori Casa de la Literatura Gabriela Garcie Marqueza oređeno je pre svega poštovanju prema nasleđu ovog kultnog pisca.

Saznaj više:
Povezani članci: