Kontejnerske kuće: Da li su one budućnost ARHITEKTURE

10.12.2023.
RECOMMENDED

Ko bi rekao da neko sanja o životu u kući napravljena od brodskih kontejnera?

S obzirom na rastuću cenu nekretnina, pa i rentiranja, širom sveta se traže rešenja za nezavisan i održiv način život. Mogućnosti koje nude brodski kontejneri sve više dolazi do izražaja. Ipak, čak i najjednostavnija struktura može poslužiti kao osnova za izuzetan arhitektonski projekat.

Prva kuća napravljena od brojdskih kontejnera izgrađena je 2007. godine u SAD-u od strane Petra DeMarija, arhitekte iz Kalifornije. Ali je trend postao popularizovan tek 2012., kada su Todd i Di Miller iz Australije izgubili svoj dom u poplavi. Odlučili su da izgrade novi dom napravljen od brodskih kontejnera, i tako stvorili kuću od 6.000 kvadratnih metara po imenu Graceville Container House, a za izgradnju bilo je potrebno 31 kontejnera. Nakon što je priča ispraćena putem medija, ljudi širom sveta su videli mogućnosti koje nudi „kontejnerska kuća“.

Arhitektura kuca kontejnera
Graceville Container House

Predstavljamo nekih od naših omiljenih projekata koji prikazuju kako kontejneri mogu da posluže kao osnova za održivu kuću iz snova.

The Scenic Orchard

319b92a4 ff85 4214 b5cc 140d80bac497
The Scenic Orchard Tiny Container House 13 1024x1024 1

Brat i sestra Emily i Gabriel Broomfield su otkupili prethodno korišćen brodski kontejner kako bi napravili malu kuću blizu Adirondak planine. Sa prozorima od poda do plafona, gosti Scenic Orchard kuće (koja je dostupna za iznajmljivanje ne Airbnb-u) mogu da uživaju u pogledu na šumu u okoloni.

Starburst House

WhitakerStudio JoshuaTreeResidence 09 Bedroom

image asset 1
170030 JoshuaTreeResidence 220518 LightingCamera01 1

Jedan od najpoznatijih primera ove vrste arhitekture je Starburst House, iza koje stoji londsonski Whitaker Studio. Smeštena na parceli od 10 hektara u nacionalnom parku Joshua Tree, u ovom slučaju su kontejnerske kuće prilagođene prirodnom uglu planine. Napravljena od 21 kontejnera, Starburst House ima tri spavaće sobe i 2,000 kvadratnih metara prostora. Takođe, kako bi se podržao eco-friendly princip celokupnog dizajna, krov je pokriven solarnim panelima koji obezbeđuju struju.

Måns Tham Container Home

exterior 2 photo staffan andersson

Na jezeru u blizini Stokholma, švedski arhitekta Måns Tham konstruisao je kuću sa industrijskim šarmom koristeći samo osam recikliranih kontejnera. Uklonio je zidove između individualnih kontejnera kako bi maksimalno iskoristio dostupan prostor. Sa gornjim nivoom većim od prizemlja, struktura se uklapa u u prirodan oblik kanjona u kome se nalazi. Pored toga, dizajn enterijera je održiv jer su upotrebljeni i korišćeni delovi drvenih dasaka i metalnih ploča.

Saznaj više:
Povezani članci: