Pretraga

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka

Tekst: BURO.

Foto: Monika Pavlović

Ako volite sveže mlevenu kafu, radno mesto Ilije Đurića u Grand kafi učiniće vam se kao izmišljeno za vas. Naime, Ilija je zaposlen kao profesionalni degustator kafe i njegov zadatak je da svakodnevno isprobava omiljeni napitak mnogih. Ipak, pre nego što svi podignete ruku tvrdeći kako ste i sami kvalifikovani za to, moramo vas prekinuti. Da biste se bavili ovim poslom potreban je talenat i godine vežbe. Konkretno Đurić je duboko u svetu kafe više od dve decenije. Naravno, spakovali smo se i uputili u njegovu kancelariju kako bismo naučili više o našem omiljenom napitku. Proučavali smo sirova zrna kafe, pokušavali smo da pogodimo mirise različitih namirnica, srkali smo različite mešavine… I došli do zaključka da, iako smo svi veliki fanovi kofeina, talentovani smo izgleda samo za posvećeno pijuckanje, zato reč prepuštamo stručnjaku…

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 1)
Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 2)

 

Šta zapravo karakteriše dobru kafu?

Svaki čovek različito doživljava kafu i to je individualno. No, ono što karakteriše dobru kafu objektivno jeste da je ona sveža i da nije na nju uticano bilo čime: od branja, preko transporta, pa sve do pripreme. Ako je sveža upakovana i čuvana kako treba, ako se radi o dobro pogođenoj mešavini poznatog brenda, tu nema greške.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 3)

 

"Da biste postali profesionalac potreban je period učenja i vežbanja od oko 2 godine"

 

Odakle potiče najbolja kafa na svetu?

Postoje četiri kategorije kafe: sveža mlevena, filter, espreso i instant. Kod nas je nazastupljenija sveže mlevena, a najpodesnija kafa za nju stiže iz Brazila, to je Rio Minas.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 4)
Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 5)

 

Svi mi volimo dobru šoljicu kafe i volimo da se “busamo” svojim skromnim znanjem, ali šta je zapravo to što odvaja stručnjaka za kafu od ambicioznog entuzijaste?

Nema tu velike razlike i ja sam običan čovek kao i vi. Ono što je ključno za bavljenje ovim poslom jeste želja i spremnost za vežbu, u ovaj posao čovek ulazi mlad i nadograđuje se godinama. Da biste postali profesionalac potreban je određen period učenja i vežbanja od oko 2 godine minimum. Takođe, da biste razumeli kafu kao kategoriju morate ići na lice mesta i naučiti teoriju, morate obići plantaže, videti kako se kafa gaji, kako zre, kako se bere i tretira i tek onda se prelazi na finalni deo - degustiranje. Morate znati kako vremenski uslovi utiču na zrno. Kasnije, nastupa blending i to je posebna veština i umetnost. Kafa je različitog porekla i to poreklo dosta utiče na njen ukus, takođe klimatski uslovi svake godine nisu isti i to menja situaciju. Dobar degustator mora uzeti sve te činjenice u obzir i sastaviti takav blend od različitih kafa da sva zrna budu u harmoniji. Potrebno je obezbediti kontinuitet i potrošačima obezbediti da u svakoj kesici kafe bude ukus na koji su navikli i koji vole.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 6)

 

Kako ste vi ušli u taj posao?

Sasvim slučajno, još pre 25 godina! Oduvek sam voleo kafu, imao sam svoj mali ritual ispijanja. Tada je kod nas bilo puno malih pržionica pa sam se zaposlio u jednoj. U trenutku kada nam je stizala nova roba svi bismo zajedno istovarali kafu, jedna od isporuka bila je drugačijeg mirisa nego inače, rekao sam da nešto nije u redu. Ali, ostali su obratili pažnju na to tek sutradan kada su kupci počeli da vraćaju tu kafu. Vlasnik pržionice mi je predložio da školujem svoj miris i ukus i tako je sve počelo.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 7)

 

"Fino odvajanje aroma se dešava u trenutku posle sipanja"

 

Koliko šoljica kafe vi pijete dnevno? I da li pijete kafu i van radnog mesta?

Ujutru pijem dva espresa jedan za drugim, zatim pijem kafu posle ručka i posle posla. Dnevno pijem oko pet šoljica.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 8)
Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 9)

 

Možete li nam otkriti nekoliko trikova uz koje kod kuće možemo pripremiti savršenu sveže mlevenu kafu?

Pre svega bitno je koju vodu koristite za pripremu, najbolje je tvrda voda, najobičnija iz česme. Nikako nemojte koristiti prerađenu vodu, ona je omekšana i zbog toga kafa može biti bljutava. Najbolje je koristiti džezvu od emajla jer u njoj voda najbrže provri. Ukoliko želite da pijete stvarno dobru kafu moj savet vam je da pravite u jednoj džezvi jednu šolju, maksimum dve. Nemojte koristiti one velike džezve za šest šolja odjednom. Kad voda provri odmah je sklanjajte sa ringle, ako duže vri to može omekšati vodu. Ukoliko pijete kafu sa šećerom, njega dodajte pre, u hladnu vodu, ne pošto pripremite napitak. Kad voda provri dodate količinu kafe po želji, dobro promešate i vraćate džezvu na ringlu, kad krene pena da se podiže, sklanjamo kafu. Zatim, bitno je da do mesta serviranja nosite džezvu i tek onda da sipate u šolju. Jer fino odvajanje aroma se dešava u trenutku posle sipanja, kada soc pada na dno šolje. Pošto je sipate u šolju sačekajte pola minuta do minut i onda možete uživati u savršenom gutljaju.

 

Ilija Đurić, specijalista za kafu otkrio nam je šta je ključno za pripremu savršenog kofeinskog napitka (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor