Pretraga

Livet: Kraft kombuha na našem tržištu koju jednostavno morate probati

Livet: Kraft kombuha na našem tržištu koju jednostavno morate probati

Tekst: Vanja Ratković

Livet je prvi kraft kombuha napitak na našem tržištu, a pored toga što obiluje sastojcima koji su dobri za zdravlje, dolazi i sa voćnim ukusima. Ovaj takozvani eliksir života, potiče iz drevne Kine, da bi tek u 20. veku njegova konzumacija proširila i u Evropi. Od nedavno, prisutna je i kod nas, i to u kraft izdanju pomenutog brenda koji je pokrenuo bračni par - Damian i Miljana, koji su ostavili svoj život u Sidneju, preselili se u Beograd i započeli ovo poslovno putovanje. Kako je to izgledalo, ali i o tome na koje načine možete unaprediti svoje zdravlje pijući kombuhu, pročitajte u intervjuu ispod koji smo uradili sa Miljanom.

Na koji način pravite kombuhu?

Naša Kombucha je pravljena na tradicionalan način. Zaslađeni zeleni čaj se fermentiše (oko 30-dana) sa dodatkom koji se zove “scoby” (simbiotska kolonija bakterije i kvasca). Scoby pojede šećer i nastaje napitak koji ima nizak sadržaj šećera i koji je: prirodno gaziran, bogat probioticima, zdravim kiselinama i polifenolima koji imaju jako antioksidantno dejstvo, blago kiselo-slatkog ukusa. Zatim za debelo uživanje bez krivice - dodajemo gas, prirodan ukus voća (breskve, maline i marakuje) i čaja od stevije. Naša Kombucha je kraft, small-batch, vegan i environmentally-friendly (staklena flaša se može reciklirati).

Livet: Kraft kombuha na našem tržištu koju jednostavno morate probati (фото 1)

Koji su benefiti kombuhe?

Sinergetski efekat polifenola i glukuronske kiseline koji se nalaze u kombuhi donosi mnoštvo zdravstvenih benefita, kao što su: poboljšanje zdravlje srca, smanjenje nivoa holesterola, smanjenje krvnog pritiska, poboljšanje funkcije jetre, poboljšanje zdravlja creva, smanjenje šećera u krvi i ubrzanje metabolizma. Takođe, probiotici, čije je Kombucha prirodno stanište, povoljno utiču na mikrobiom creva. Fermentisane namirnice, kao što je kombuha, povećavaju mikrobiomsku raznolikost i jačaju imunitet. Poznato je da se 70% ćelija imunog sistema nalazi u crevima, a otkriva se sve više o tome koliko je crevni mikrobiom važan za naše celokupno zdravlje.

Kako ste počeli da se bavite ovim poslom? Na instagramu ste pominjali da ste startovali biznis 2012. u Sidneju, a da ste od nedavno u Beogradu i Novom Sadu.

Damian je osnovao Livet 2012. godine. Pre nego što je postao biznis, bio je koncept. Livet se definiše kao antonim dijete, zdrav način života koji je fokusiran na holističko zdravlje i koji pridonosi najboljem iskustvu života. Damian je 10 godina radio u natural health sektoru u Sidneju i tamo je i studirao. Za to vreme Livet je bio side hustle. Imao je mali broj klijenata za koje je radio đus detokse. Kad je diplomirao sa Bachelor of Health Science (Nutritional and Dietetic Medicine) radio je kao nutricionista, a ja sam radila kao advokat. Prošle godine smo odlučili da napustimo naše karijere u Sidneju i preselimo se u Beograd. Tada je Livet postao porodični biznis. Naša kombuha se uklapa u koncept Livet-a pošto pruža u potpunosti prirodnu i zdravu alternativu za ljude koji vode računa o sebi, a nije tipičan “diet drink”.

Livet: Kraft kombuha na našem tržištu koju jednostavno morate probati (фото 2)

Ko sve čini vaš tim?

Livet je prodični brend. Damian je holistički nutricionista i CEO (Chief of Everything). On vodi proizvodnju i distribuciju, a ja sam tu za sve ostalo. Od samog početka kum nam je velika podrška i pomoć, a naš intern (naš sin, 8 meseci star) je jako neozbiljan, voli da razbija flaše i često spava na poslu (smeh).

Ko je bio zadužen za vaš vizuelni identitet?

Zajedno radimo na vizuelnom identitetu (i kada se odlučimo za dizajn, angažujemo grafičke dizajnere za tehničku pomoć). Damian i ja imamo isti stil i zajednički jezik tako da nema potrebe za kompromisom između nas, a problem je u tome što imamo velika očekivanja i tu nema kompromisa pa je dizajn proces jako spor. Radimo na tome (i na sebi).

Livet: Kraft kombuha na našem tržištu koju jednostavno morate probati (фото 3)

Koji su izazovi sa kojima se suočavate?

Nismo odrasli u Srbiji tako da slabo poznajemo tržište, ali to nam i nudi nešto što drugi nemaju - drugačiju perspektivu.

Koja je budućnost kombuhe u Srbiji?

Pre nego što smo se mi pojavili, svima je kombuha bila asocijacija za nešto što je lekovito, ali ne i pitko. Mi nudimo slatku i zdravu budućnost.

Koji su vam dalji planovi?

Imamo mnogo planova za Livet, ali je još rano da pričamo o njima. Stay tuned.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor