Pretraga

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Taman kad sam pomislila da ću se do kraja godine nezainteresovano vrteti u dva i po omiljena restorana u Beogradu, bez ikakve pompe, odjednom se pojavio restoran Gig. I u nultoj nedelji poslovanja zadao ozbiljan domaći zadatak uspavanoj konkurenciji. Radi se o onoj vrsti restorana gde se mislilo na aposlutno svaki detalj od (očekivano) hrane, preko enterijera i korišćenih materijala, sve do uniforma i komunikacije. Sve to je isprepleteno, osmišljeno i logično. Ali, hajmo od početka, Gig se nalazi na Novom Beogradu gde će se sasvim sigurno vrlo brzo pozicionirati kao vodeća premium gastonomska adresa.

Prvi utisak naravno je enterijer iza koga stoji biro Fluid koji je zaslužan za neke od najboljih ugostiteljskih lokacija u Beogradu. I ovde su jasno pokazali svoj potpis koji podrazumeva da se sa malo elemenata kaže puno, a ono što su besprekorno uspeli jeste da stvore mesto koje je istovremeno uređeno u minimalnom maniru, ali odiše toplotom koja osvaja. Vešto su kombinovali drvo i kamen, uz detalje u boji bakra, a sve su oplemenili finim tkaninama koje su ovde kao savršena kontra-teža grubim teksturama.

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 1)
Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 2)

Kad se smestite za sto, kreće istraživanje jelovnika, kako u Gig-u kažu njihov autorski gastronomski pečat kreiraju namirnice sa visoko-organoleptičkim svojstvima. Jasni ukusi ne zbunjuju čula, već su kreirani tako da nas u jednom zalogaju vrate u dane detinjstva (definitivno postoji šansa da vaše unutrašnje dete ovde pronađe svoj zavičaj). Kreatori ponude i domaćini su šef Uroš Ivošević i somelijer Vuk Štefanović.

Specifično je što se meni bazira na namirnicama koje je moguće naći u datom trenutku, tako da će se ponuda menjati sa promenom sezone prateći ciklus prirode. Pored izbora najkvalitetnijih lokalnih namirnica, potrudili su se da tu bude još detalja koji će osvojiti srca gostiju, primera radi voda koju služe u restoranu odležava na kristalima koji utiču na dobru energiju onih koji je piju. Ne znam, da li je bilo do kristala, ali fine dining od 3 sata je prošao u treptaju oka, uz mnogo smeha i zabavnih priča. Ovaj restoran birajte kada želite da se u potpunosti posvetite svom društvu i da napokon usporite. Za aposlutno uživanje predlažem da vam telefon ostane u torbici kako biste svim čulima upili ono što nude.

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 3)
Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 4)

I pre nego što krenete na gastronomsko putovanje shvatićete da vam se sprema nešto posebno, hrana se služi u keramičkim posudama Igora Milićevića. Nenametljv kolorit, čiste i pravilne forme imaju za cilj da podrže minimalistički ambijent, ali i da razigraju površinu stola svojom raznolikošću. Posude i tanjiri ovde su sa zadatkom da istaknu umeće šefa kuhinje. Vajar Miloš Radenković upotpunjuje postavku stonog inventara izradom puter nožića i kašičica za kavijar od volovskih rogova, kao i klub kolica za usluživanje.

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 5)
Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 6)

U vinskoj karti su najcenjenija vina iz celog sveta, nastala od grožđa koja se uzgajaju biodinamičkim ili organskim putem. Možete isprobati vina lokalne vinarije Imperator (prva i jedina organski sertifikovana vina u Srbiji) u tasting delu i to je upravo ono što smo uradili kad smo posetili Gig. Krenuli smo od vina Sila Nika uz plavorepu tunu i bisk od kozica, uz špecle sa botargom probali smo traminac Gratianus (lični favorit!), uz bujabes dodali rizling Valerius. A zatim je krenulo ozbiljnije, uz staroplaninsku jagnjetinu stigao je pinot noir Decivs, a Qvintilus je pratio obraze od mangulice. Dok je poslastice zaokružio desertni traminac Flavius. Upravo je i pastry deo nešto zbog čega ćete voleti ovaj restoran koji osvaja jednostavnošću i jasnoćom, ponudili su nam čokoladni kolač, korpice sa topljenom čokoladom i francuske madlene. Ti maleni zalogaju dovoljni su da pomislite da je sve stvarno dobro i šta nije dobro - biće.

Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 7)
Otkrili smo restoran u Beogradu koji je ostvario sve naše gastronomske i dizajn snove (фото 8)

Dok se ređaju sledovi i ukusi se smenjuju, pažnju privlače i uniforme osobilja, oni koji revnosno prate umetničku scenu prepoznaće ih iz umetničkog opusa Marte Jovanović. Umetnica je upravo takvu uniformu nosila cele 2016. godine u okviru koncepta „Umetnik je radnik“ koji je kasnije prerastao u modni brend.

Zaista, ovo će biti jedno od onih mesta koja se čuvaju za posebne prilike kada nam je potreban sloj lepote i kulisa za proslave. No, ja bih vam savetovala da baš ovakva mesta „trošite“ svakodnevno jer nam je svima potrebno što više lepih stvari na dnevnom nivou. Izvedite najlepšu haljinu i najbolje štikle, omiljene prijatelje i rodbinu i priredite sebi mali praznik, tek tako, jer tu smo. Odvozali smo još jednu godinu i stvarno smo zaslužili da nazdravimo sami sebi i da obećamo da ćemo u sledećoj više raditi stvari koje stvarno želimo (ili bar shvatiti šta želimo). Zato se vidimo u Gigu, svi smo zaslužili tetošenje kroz vrhunske ukuse.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor