Pretraga

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery

Tekst: BURO.

Jutros nas je sve probudio cvrkut ptica, sunčevi zraci pomilovali su nam lica i odjednom je svaka obaveza lakša. Konačno žmurimo i sanjamo o destinacijama koje ćemo sledeće posetiti, bukiramo datume u glavi za mini begove koji će nas zagrliti i resetovati i svemu dati smisao. 

Šta je pred vama kada na trenutak zažmurite?

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 1)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 2)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 3)

Miris mora pomešan sa maslinama, borovinom, so u vazduhu, beg od betonske svakodnevice i naravno ukus najfinijeg vina na jeziku da upotpuni celu fantaziju. Nije teško pogoditi ovu idealnu kombinaciju koja će nadražiti sva naša čula, te vas zbog toga ovoga puta vodimo u neposrednu blizinu mestašca koje se zove Bale, ušuškane oaze na trinaest kilometara od Rovinja, a dvadeset severozapadno od Pule. Stanovništvo čine uglavnom poljoprivrednici, a sam gradić obiluje kamenom popločanim uskim ulicama, iznad kojih se dižu stare zgrade spojene voltama, od kojih svaka krije svoju priču.

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 4)

Vozeći se kroz ovo mesto uživaćete u neverovatnim pejzažima iza kojih se nazire beskrajno plavetnilo. A onda će vas bela staza dovesti do autentičnog i luksuznog imanja Meneghetti, gde ćete morati da se zaustavite kako bi vaš doživljaj doživeo kulminaciju.

Ova vinarija je ipravi dragulj i hedonistička oaza hrvatske obale, koja posle renoviranja od pre 20 godina godina sadrži hotel, spa i čak tri bazena, od kojih je jedan zatvoren. Pri ulazu, prvo ćete ugledati zgradu gde u opuštenoj atmosferi možete probati i kupiti vina i maslinova ulja. U neposrednoj se blizini nalazi i zgrada proizvodnje u kojoj nastaje Meneghetti vino. Samo nekoliko metara dalje je jedinstveni vinski podrum koji čini pravo arhitektonsko remek-delo. U izgradnji vinskog podruma, koji je polu-ukopan u zemlju, pa izgledom podseća na bunker ili vojni hangar, a od materijala su korišćeni čelik i staklo. Inspiracija dolazi iz vremena kada se u Istri nalazila najveća vojna tvrđava Austrije na Mediteranu pa je davni vlasnik imanja, Stancije Meneghetti, krajem 19. veka svojim vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro-Ugarske vojske.

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 5)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 6)

U prelepim raskošnim vinogradima krije se prava duša njihovih vina: terroire koji svedoči o sponi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od pamtiveka. Njihove četiri sorte maslinova ulja – bjelica, buža, rosulja i leccino, postavila su novi trend monokultivara u Istri gde je dotadašnja praksa bilo mešanje različitih maslinovih ulja.

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 7)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 8)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 9)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 10)

Međutim, uživanje se ovde ne zaustavlja. Prošlog petka Meneghetti Wine Hotel & Winery službeno je otvorio novu vinariju. Posetioci su imali priliku upoznati se s dve decenije rada koje su prethodila ovom važnom koraku, istražiti novi vinski podrum, proučiti tehnologiju iza naprednih metoda proizvodnje i opustiti se u ekskluzivnom VIP tasting roomu. Uz vrhunska vina Meneghetti, celokupno iskustvo je bilo prožeto i odabranim delikatesima iz nadaleko poznate Meneghettijeve kuhinje.

Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 11)
Vodimo vas u istarsku oazu za sva čula: Meneghetti Wine Hotel & Winery (фото 12)

Ovo divno okruženje će postati jedno od neizostavnih mesta svakoga tko odluči da poseti Istru i da je okusi u poptunosti, a osim regularnih ponuda, ovde vas očekuje i niz zanimljivih programa – od vrhunskog wine flighta praćenog kreativnim zalogajima, preko vođenog obilaska vinarije do privatne degustacije vertikale nadaleko poznatog Meneghetti Reda.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor