Ako ste ikada pomislili da je savršen burger rezervisan samo za specijalizovane restorane, vreme je da vam promenimo mišljenje. Uz malo truda i pravih sastojaka, domaći burger može ne samo da parira, već i da nadmaši svaki fast food. Donosimo vam vodič koji preporučujemo da pratite korak po korak kako bi zaista dobili onaj dobro poznat osećaj u ustima koji mnogi od nas – toliko vole!

Počinje se od mesa – i to ne bilo kog
Zaboravite gotove pljeskavice iz marketa. Ključ savršenog burgera je sveže mleveno meso. Idealna kombinacija: 80% govedina, 20% masnoća. Masnoća je ta koja daje sočnost i ukus. Ako imate mogućnost, sami sameljite meso ili zamolite mesara da vam napravi mešavinu od vrata ili buta sa dodatkom mesa sa grudnog dela (brisket).
Trik: Nemojte previše mesiti meso kada pravite pljeskavice samo ga nežno oblikujte rukama. Previše gnječenja vodi do „gumastog“ burgera.
Začinite minimalno, ali pametno
Verovali ili ne, za dobar burger često je dovoljan samo so i biber i to neposredno pre pečenja. So stavljena pre oblikovanja može da izvuče vlagu iz mesa. Ako želite dodatnu aromu, slobodno dodajte malo dimljene paprike, čena belog luka u prahu ili čak nekoliko kapi Vorčester sosa.
Savršeno pečenje?
Roštilj, gril tiganj ili običan tiganj – sve opcije dolaze u obzir. Ono što nikako ne smete raditi jeste da pritiskate burger lopaticom dok se peče. Time iz njega izlazi sok koji daje mekoću i ukus.
Peče se oko 3/4 minuta po strani za srednje pečen (medium), a još koji minut ako volite dobro pečen. Dodajte list sira (cheddar, gauda ili plavi sir) minut pre kraja i poklopite tiganj da se istopi.

Zemička – ne potcenjujte je
Dobra zemička je kao scenografija za glavnog glumca, neupadljiva, ali neophodna. Idealna je brioš zemička – blago slatkasta i meka, ali dovoljno čvrsta da izdrži sočan burger. Presecite je i blago tostirajte na puteru dok ne dobije zlatnu boju. To će je zaštititi od upijanja soka iz mesa.
Složite je s namerom: redosled je bitan
Savršen burger ne sme biti pretrpan, ali ni siromašan. Redosled ide ovako:
- Donja zemička
- Tanki sloj sosa (npr. mešavina majoneza, senfa i kečapa)
- List zelene salate – kao barijera između zemičke i soka
- Meso sa sirom
- Kriška paradajza
- Kolut luka (svež ili karamelizovan)
- Kiseli krastavčići ili jalapeños za malo kiseline ili ljutine
- Još malo sosa
- Gornja zemička
Napomena: Ako volite slaninu ili jaje na oko – dodajte ih, ali neka burger i dalje bude „o njemu“, a ne „o svemu“.
Sos je lična karta
Iako je klasika uvek dobrodošla, domaći sos može biti ono što vaš burger izdvaja.
Specijalni sos:
– 3 kašike majoneza
– 1 kašika kečapa
– 1 kašičica senfa
– 1/2 sitno seckanog kiselog krastavca
– Prstohvat dimljene paprike i belog luka u prahu

Ne zaboravite priloge
Burger bez priloga je kao film bez muzike. Pomfrit (klasičan, batat ili hrskavi luk prstenovi) ili salata sa rukolom i limunom mogu biti savršen kontrast.
To je trenutak za igru i prilika da ugodite nepcu na način koji sami kreirate. Kada jednom probate domaći burger pripremljen s pažnjom i ljubavlju, teško ćete se vratiti na „brzu varijantu“.
I zapamtite – savršen burger je onaj koji vama najviše prija. Prijatno!
Foto: Pinterest