Lako, zdravo, letnje: Kako pripremamo domaći kefir

Prirodno, zdravo, i lakše nego što mislite.

autor BURO.
kefir

Ako ste ikada poželeli da u svoju svakodnevnu rutinu unesete više prirodnih probiotika, domaći kefir je idealno rešenje. Za razliku od industrijskih varijanti, domaći kefir je bogatiji korisnim bakterijama i nema dodatih šećera ni konzervansa. A ono što najviše iznenađuje, priprema je jednostavnija nego što zvuči. U nastavku donosimo korak po korak uputstvo kako da sami napravite ovu fermentisanu super-napitak kod kuće.

Ako ste u potrazi za jednostavnim načinom da poboljšate zdravlje, a ne želite da trošite sate u kuhinji, pravljenje kefira kod kuće je vaš sledeći mali, ali moćan korak. Zrnce po zrnce – i dobijete čašu zdravlja.

kefir

Šta vam je potrebno?

Sastojci i oprema:

  • 1 do 2 kašike kefirnih zrnaca (poznatih i kao kefirna kultura)
  • 500 ml mleka (kravlje, kozje, ili biljno – ako je pogodno za fermentaciju)
  • Staklena tegla (najbolje litarska)
  • Čista gaza ili poklopac koji ne zatvara hermetički
  • Plastična ili drvena cediljka (metal može uticati na zrnca)
  • Drvena ili plastična kašika

Korak 1: Priprema tegle i zrnaca

Sterilišite teglu tako što ćete je oprati vrelom vodom. Zrnca pažljivo isperite ako su bila u frižideru ili ako ih prvi put koristite – ali samo ako dolaze iz druge tečnosti. U suprotnom, premeštaju se direktno u mleko.

Korak 2: Dodavanje mleka

Ubacite zrnca u teglu i nalijte mleko. Pokrijte gazom ili poklopcem koji propušta vazduh (kefir „diše“) i ostavite na sobnoj temperaturi. Idealna temperatura je između 20–25°C.

31d429a8dd4ba7aecf0d3561b41e074b

Korak 3: Fermentacija

Ostavite da fermentiše 24 sata. Duže stajanje daje gušći i kiseliji napitak, ali 24 sata je optimalno za balans ukusa i probiotskog efekta. Tokom fermentacije zrnca razgrađuju laktozu, pa je domaći kefir često lakši za varenje od običnog mleka.

Korak 4: Ceđenje i razdvajanje zrnaca

Nakon 24 sata, procedite kroz plastičnu ili drvenu cediljku u čistu posudu. Zrnca koja ostanu na cediljci isperite ako želite blaži ukus sledećeg puta, ali to nije obavezno. Ta zrnca možete odmah iskoristiti za novu turu.

Korak 5: Čuvanje

Dobićete gustu, blago kiselu tečnost – domaći kefir. Čuvajte ga u frižideru i konzumirajte u roku od 3–4 dana. Možete ga piti samostalno, dodavati u smutije, ili koristiti kao zamenu za jogurt u receptima.

791e9e910423bc7bf9d6d51863763c5b

Saveti za početnike

Nemojte koristiti metalne kašike ili cediljke – mogu štetiti zrncima. Ako idete na put, zrnca možete „uspavati“ u frižideru, stavite ih u mleko i promenite mleko na nekoliko dana. Kefir možete praviti i od biljnih mleka (npr. kokosovog), ali zrnca s vremena na vreme treba vratiti u pravo mleko da se regenerišu.

Zašto kod kuće?

Domaći kefir sadrži 30 do 50 različitih sojeva korisnih bakterija i kvasaca, dok industrijski kefiri obično sadrže svega 2 do 3. To znači bolju crevnu floru, jači imunitet, više energije i sjajan ukus koji se ne može kupiti.

Foto: Pinterest