Ponovo pijemo COSMOPOLITAN, a ovo je sve što treba da znate o čuvenom koktelu

  05.05.2024.
  RECOMMENDED

  U potrazi ste za osvežavajućim pićem koje ćete ispijati ovog leta? A šta mislite o klasičnom Cosmopolitan koktelu, koji doživljava novu popularnost – da li zbog nedavno obnovljenog interesovanja za seriju Seks i grad, koju tek sada otkriva generacija Z, ili zbog kolektivne želje za zabavnim, osvežavajućim roze pićem koje bismo držali u ruci?

  Istorija koktela Cosmopolitan je, verovali ili ne, vrlo kontroverzna. Barmeni širom sveta nagađaju da njegovi koreni sežu čak u tridesete godine 19. veka, kada se pojavilo kao varijanta tada popularnog pića Daisy, i od moderne verzije se razlikuje po tome što je napravljeno na bazi džina i što sadrži sirup od maline umesto soka od brusnice.

  cosmopolitan 2222

  Drugi tvrde da je Cosmopolitan prvi put stvoren sedamdesetih godina u Provincetownu, Massachusetts ili u baru u South Beachu na Floridi, odakle se proširio širom zemlje i „sleteo“ u Njujork, oko 1989. godine.

  Početkom devedesetih, Cosmopolitan je počeo da se pojavljuje kao trendi piće u barovima širom Njujorka, a kada je 1996. godine Madonna viđena sa Cosmom u ruci, koktel je stekao prepoznavanje širom SAD, za vrlo kratko vreme, a pažnju je počeo da dobija i u ostatku sveta.

  Eksploziju popularnosti Cosmopolitan je doživeo zahvaljujući seriji Seks i grad gde ga je često u rukama držala Carrie Bradshaw. Nakon prestanka emitovanja serije i kako je vreme prolazilo, piće je izgubilo popularnost i zamenjeno je koktelima poput Aperol Spritza, Espresso Martinija, Froséa i Negronija, ali izgleda da je Cosmopolitan spreman da se vrati na scenu. Osvežavajući, tek malo sladak i kiseo, i lako dostupan, nije tajna zašto je IT piće devojaka tokom leta.

  Evo nekoliko recepata za Cosmopolitan koktel

  Classic Cosmopolitan

  1,5 unci votke (ili citrusne votke)

  0,75 unci soka od brusnice (nezaslađenog)

  0,75 unci cointreaua (triple sec ili grand marnier)

  0,5 unci soka od limete

  1 kašičica jednostavnog sirupa

  Kriška limete (za ukrašavanje)

  Cosmpolitan Daisy

  1,5 unci džina

  0,75 unci soka od limuna

  0,5 unci cointreaua

  0,25 unci sirupa od maline maline (za ukrašavanje)

  Sparkling Cosmopolitan Mocktail

  1 deo soka od brusnice

  1 deo gazirane vode

  Sok od polovine narandže

  Kriška narandže (ukras)

  1 grančica ruzmarina

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: