Let’s Talk About SEX Baby

16.10.2023.
RECOMMENDED

Svaka etapa seksualne revolucije je puna stereotipa, nametnutih značenja, (ne)poželjnih iskustava, ali i novih pobeda i neočekivanih otkrovenja. O seksu se govori nikad više, sa nikad manje razumevanja. Cancel kultura, razvoj feminističkog pokreta, borba koja ugrožava prava žena nad svojim telom, nastanak platforma kao što su OnlyFans i promene u industriji pornografije, zakonske regulative…sve to utiče na naš doživljaj seksa i toga kako razumemo ovaj intimni deo naših života.

Zbog toga započinjemo novu rubriku Let’s Talk About Sex Baby, gde će BURO. istraživati šta sve treba da znate o seksu, od pitanja koja ste se plašili da pitate lekara do toga kako da odgovorno otkrivate šta seks znači za vas.

Svake nedelje ćemo razgovarati sa stručnjacima o zdravlju i seksu, ali i o zadovoljstvu i slobodi. Zašto?

Daleko smo dogurali od 19. veka, kada je ženska seksualnost percipirana jednako preteća koliko i priče o đavolu. Žene koje su javno izražavale emotivno i seksualno nezadovoljstvo su se smatrale histeričnim, dok stanje „histerije” tada nije i zvanično bilo utvrđeno kao mentalni poremećaj. Isto tako, tridesetih godina se iz noir žanra izrodila figura femme fatale – misteriozna žena koja koristi svoj fizički izgled i oštru inteligenciju zarad seksualne manipulacije. To je bio prvi put da je žena predstavljena kao neko ko može da parira muškarcu, da pristupi svetu na isti način kao i on. Žena u muškom svetu, koja koristi seks da dobije to što želi.

Seks je vremenom demistifikovan, ogoljen. Smatra se da smo zašli u vreme seksualne liberacije, najpre zato što se o svemu sada razgovara. Nisam sigurna da je transparentnost isto što i sloboda, a uostalom, šta je seksualna sloboda danas?

Saznaj više:
Povezani članci: