Povezano
Danas dominiraju acai prah, matcha latte i bademovo mleko, neke sasvim obične, pristupačne i tradicionalne namirnice ostaju potpuno zanemarene. Možda nemaju etiketu superhrane, ali imaju ono što je najvažnije, bogat sastav, nisku cenu i lakoću uklapanja u svakodnevne obroke. Njihova najveća prednost? Ne traže nikakvu dramatiku.
Možda nisu “instagramabilne”, ali ove namirnice su tihi heroji zdrave ishrane. Ne zahtevaju egzotične recepte ni ogromne budžete, samo promenu perspektive. Sledeći put kad budete pravili spisak za kupovinu, možda ne morate tražiti nešto novo.
Sardine
Losos se tretira kao luksuz, sardine tiho i ponosno drže lekciju o skromnosti. Ove sitne, masne ribe iz konzerve bogat su izvor omega-3 masnih kiselina, koje dokazano deluju protiv upala, štite zdravlje srca i mozga. Ali to nije sve, sardine su prepune vitamina D, vitamina B12, kalcijuma (jer se jedu s kostima), kao i selena. Jedna porcija pokriva više od 100% dnevnih potreba za ovim mikronutrijentima.

Kelj
Kelj, posebno domaći, običan kelj, prava je nutritivna bomba. On sadrži obilje vitamina C, A i K, gvožđe, kalcijum, ali i snažne antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji čuvaju zdravlje očiju. Takođe je bogat vlaknima, pa doprinosi sitosti i zdravlju creva.
Sočivo
Nema glamura, ali ima sve što telu treba. Sočivo je jedno od najbogatijih biljnih izvora proteina, a uz to sadrži i obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora i folne kiseline. Odličan je saveznik stabilnog šećera u krvi, jer ima nizak glikemijski indeks. Uz to, podržava rad srca i creva, zahvaljujući obilju prebiotičkih vlakana.
Cvekla
Cvekla nije samo koren koji ostavlja fleke. To je prava rudarska cev punjena nitratima koji dokazano poboljšavaju cirkulaciju i izdržljivost, zbog čega je sve češće konzumiraju sportisti. Osim toga, tu su i betacianini, snažni antioksidansi koji štite jetru i pomažu u detoksikaciji tela.
Možete je jesti sirovu, pečenu, kao sok ili ukiseljenu u svakoj verziji ona donosi moćnu nutritivnu korist.

Seme
Previše često ga zovemo “grickalicom”, a previše retko “nutritivnim eliksirom”. Seme suncokreta sadrži vitamin E – ključni antioksidans za zdravlje kože i ćelija. Osim toga, tu su i selen, magnezijum, kao i triptofan, aminokiselina koja može pomoći u boljem snu i raspoloženju.
Boranija
Boranija, bilo zelena ili žuta, često je poznata kao “prilog iz vrtića”, ali njena nutritivna vrednost daleko nadmašuje tu reputaciju. Prepuna je vitamina K, C, folne kiseline i vlakana. Osim toga, bogata je silicijumom, koji se retko pominje, a važan je za čvrstoću kostiju i zdravlje kože.
Praziluk
Praziluk je blagi član porodice luka i ima snažno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, zahvaljujući alicinu istom jedinjenju koje se nalazi u belom luku. Bogat je prebioticima, koji hrane dobre bakterije u crevima, i sadrži vitamin K i folate, važne za zdravlje srca i krvnih sudova.
Zobene mekinje
Zaboravite na industrijske ovsene kaše sa šećerom. Zobene mekinje su neobrađeni deo zrna bogat beta-glukanom, vlaknom koje dokazano snižava loš holesterol (LDL) i podržava zdravu probavu. Uz to, pomažu u regulaciji šećera i produžavaju osećaj sitosti.

Bundeva (i seme bundeve)
Bundeva nije samo jesenja dekoracija. Njen narandžasti mesnati deo prepun je beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A, važan za vid i imunitet. A njeno seme – poznato kao golica – sjajan je izvor cinka, koji igra ključnu ulogu u radu imuniteta, hormonima i zaceljivanju kože.
Kefir
Dok se probiotici prodaju u skupim kapsulama, kefir nudi sličnu korist – u prirodnom, živom obliku. Ovaj fermentisani mlečni napitak bogat je probioticima, ali i kalcijumom, proteinima i vitaminima B grupe. Za razliku od jogurta, kefir sadrži više raznovrsnih korisnih bakterija i kvasaca.
Posebno je koristan ljudima koji loše podnose laktozu, jer ga fermentacija već razgrađuje. Možete ga piti samog, dodavati u smutije ili koristiti kao bazu za dresinge.
Foto: Pexels