BURO. road trip: vinarije u regionu

16.08.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/vinarije_cover.jpg

Vikend putovanja su idealan način da nabrzaka napunite baterije, dodajte na to i predivne predele sa vinogradima i pokoju čašu dobrog vina i imate bingo (doduše za ovu road trip jednačinu obavezno računajte i na trezvenog vozača). Ova vinska mušica istražila je nekoliko vinarija u regionu i danas vam donosim deo moje liste omiljenih mesta za izlet. Srbija ako imate vremena tek za dugi ručak, a Hrvatska ako ste spremni da odvojite ceo vikend za uživanje. U svakom slučaju diskonekt od radne nedelje je zagarantovan, preporuka plus ide i ideji da telefon odložite dalje od sebe i da se neometano prepustite simfoniji boja i ukusa. Nisam vam neki dobar primer u toj disciplini, ali hajde možemo svi zajedno da vežbamo oflajn dokolicu. Samo izvolite.

 

 

 

 

 

Meneghetti, Bale

Vinarija je istinski biser hrvatske obale, posle renoviranja od pre par godina tu je i ozbiljan hotelčić, spa i čak tri bazena (jedan je zatvoren). Stancija Meneghetti je fizička izvedba lekcije o dobrom životu. Tu ćete u sekundi shvatiti u čemu leži šarm Istre, a ko uspe da prošvercuje svakodnevne probleme na ovo mesto, e pa svaka mu čast! Iako deluje kao izbor za letnje dane, vinarija će vam doneti jednak mir i van sezone. Iako je Rovinj udaljen samo jednu kratku vožnju, moguće da nećete ni osetiti potrebu da napustite imanje. Moja preporuka je da počastite sebe avanturom, pre svega za nepca – od tartufa, do domaćih pralina sa smokvama i brendijem. Bez griže savesti. Zaslužlii ste. I ne dozvolite ovom dobu da utekne, za moj ukus bilo je previše takvih. Nežno cedite letnje slasti.

Probajte: Meneghetti Red

 

 

 

Atelje vina Šapat, Slankamen

Ova vinarija je savršena za brzi vikend beg, nalazi se u novom delu Slankamena na nekih 60 kilometara od Beograda. I kad vam kažem da je radno vreme restorana koji posluje u okviru vinarije od četvrtka do nedelje biće vam jasno da je na ovom mestu sve podređeno finom vikendu. Restoran je uređen u malo ozbijnijem tradicionalnom stilu, ali moja preporuka ovog puta ide bašti iz koje se pogled pruža na osam hektara zasada vinograda, dok u drugom planu vidite kako se Dunav sjedinjuje sa Tisom. Što se same hrane tiče, kuhinja je koncipirana tako da vam ponude ukuse koji prate vina iz njihove vinarije. Predlažem sistem izvlačenja slamčica kako biste pronašli svog vozača za ovaj vikend.

Probajte: belo vino Traminac

 

 

 

 

 

 

Temet, Lozovik

Ako krenete ka Jagodini, pa skrenete na uzani prašnjavi drum, upašćete u srpsku verziju Toskane, sa obe strane puta promicaće vinogradi, a kad stignete do Lozovika primetićete ne jednu, nego čak dve, super moderne vinarije, Cilić i Temet. Cilić je još uvek na mojoj listi „za posetiti“, dok sam ponudu Temeta lepo prostudirala. Ipak, ne zalećite se, svoju posetu bi trebalo najaviti, a restoran je tek u planu. Tako da je najbolje da spojite posetu nekom od lokalnih srpskih restorana u blizini, a da zatim uživate u predivnom zalasku koji možete videti iznad vinograda iz kojih se dobija, između ostalog, poznato vino Tri Morave.

Probajte: belo vino Ergo

 

 

 

 

 

Trapan, Šišan

Još jedna odlična istarska vinarija, radi se o relativno mladom projektu. Postoji od 2005. godine, i od tada su zasadili 12 hektara ekološki čistih vinograda. U sklopu objekta imaju food and wine station koji vode kuvari Lorena Božić i Ettore Vignandel – dvojac čija će maštovitost u kreaciji ukusnih jela iznenaditi. Koriste sezonske i lokalne namirnice, a sve dalje je kompletan „rock’n’roll“, jer upravo je to pristup koji i vlasnik Bruno Trapan gaji pri kreiranju svojih etiketa. To ćete primetiti čim siđete u podrum, burad u kojima se vino čuva su „opasana“ šarenim obrućima, od žute, preko roze, sve do plave boje.

Probajte: Ruby rosé

 

Saznaj više:
Povezani članci: