Otkrivamo male srpske vinarije od kojih tek očekujemo ono najbolje

  08.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/vino_cover.jpg

  Sve je više manjih vinarija u našoj zemlji i taj trend treba podržati, jer upravo „mali“ vinari doprinose diverzitetu u vinskom svetu i kroz svoja vina često pokušavaju da predstave svoje podneblje i mikrolokalitete na kojima uzgajaju vinovu lozu. Ovaj članak posvećujemo njima i predstavićemo vam pet vina iz vinarija čija priča tek treba da se proširi među vinoljupcima, a na mene su ostavila poseban utisak.

  Patkov Vinograd Majstor i Margarita 2017.

  Vinarija Patkov Vinograd se nalazi u Krčedinu i poseduje 2 hektara vinograda koji su gotovo u potpunosti pod sortom Grašac. Svaka berba ima nov naziv, a nazivi se često crpe iz čuvenih književnih dela koje sa pažnjom bira Mirjana Đurđević, vlasnica ove izuzetno zanimljive vinarije. 2017. je bila izvrsna godina i dala je Grašac odlične zrelosti što je rezultiralo vinom koje ima duži životni vek nego što je to uobičajeno. Poznata nota koja se javlja kod ove sorte, nota sirovog badema jasno je izražena ovde na mirisu i prati je aromatika zrelog žutog voća, dok na ukusu ovo vino srednjeg tela ima zaokruženu strukturu i odličan balans sa kiselinama.

  Vinum Grašac beli 2018.

  Glavni adut male vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, osnovane 2000. godine, je njihov Grašac Beli. Novo ime najzasađenijoj sorti grožđa naše zemlje kao da joj je udahnulo novi život, sve je više proizvođača koji proizvode kvalitetna vina od Grašca. Precizno vino, umerene aromatike kojom dominiraju note jabuka, vinogradarske breskve, a ukus prate živahne kiseline i citrusna svežina sa bademastom notom koji većina dobrih grašaca ima kao sortnu karakteristiku. Našoj zemlji treba više ovakvih vina, svežih, laganih, aperitivnih, ali takođe ga možete upariti sa tradicionalnim predjelima i punomasnim kravljim sirevima.

  Jović Vranac 2016.

  Vinarija Jović postoji već nekoliko decenija i nalazi se u blizini Knjaževca. Važi za vinariju koja proizvodi tradicionalno dobra vina i ima izuzetan odnos cene i kvaliteta. Vino koje bih posebno naglasio pravi se u ovoj vinariji od sorte Vranac, koja je mnogo zastupljenija kod naših južnih suseda u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Ipak, u Potkranju, Vranac daje drugačija vina, vina koja imaju arome crvenog voća, sa značajnom dozom svežine koja može da se zahvali hladnim noćima ovih predela. Fine biljne note prožimaju Jovićev Vranac i čine ga jednim od najposebnijih predstavnika ove sorte u Srbiji. Idealan za uparivanje sa jelima sa roštilja, umeren intenzitet tanina i srednje telo daju ovom vinu više opcija, tako da ga vrlo lako možete upariti i sa vašom omiljenom picom, zašto da ne?

  Radovan Prokupac 100% 2017.

  Vinarija Radovan predstavlja kreaciju doktora nauka Radovana Đorđevića koji se vrlo brzo našao u samom vrhu župskog vinarstva i to ne samo po nadmorskoj visini svojih vinograda. Njegov 100% Prokupac flašira se u malom tiražu od nekoliko hiljada boca i odležava u burićima od srpskog hrasta. Izuzetno sortno vino, sa notama tamne trešnje i šljive, herbalne note karakteristične za Prokupac, odlični tanini koji daju ovom vinu punoću na ukusu sa prijatnom i trajnom završnicom koja će vam ostati u sećanju kada jednom probate ovo vino. Vino koje tek ulazi na svoj vrhunac konzumacije i ima odličan potencijal odležavanja u šta se svako ko je probao njegovu 2015. berbu, mogao uveriti. Vinar koga treba pratiti i od koga očekujem mnogo u budućnosti.

  Aven Balance 2018.

  Milan Injac je osnovao vinariju Aven u Inđiji sa idejom da grožđe za svoja bela vina uzgaja u Slankamenu, a za crvena u Župi. Zasijao je na prošlogodišnjem izdanju Dekanterovih nagrada kada je dobio srebro za svoj Cabernet Sauvignon iz berbe 2017. Vino iz vinarije Aven koje se meni najviše dopada u ovom trenutku je kupaža Cabernet Sauvignona i Merlota zvana Balance iz 2018. godine. Vrlo ekstraktivno vino, sa dominantnim notama crnog voća i borovnica, u harmoniji sa drvetom u kome je odležavalo, ovo vino skoro punog tela ima visok taninski intenzitet i sočnu završnicu kojom dominira voće. Sjajan par za specijalitete poput Beef Wellingtona, ovi tanini traže proteine iz mesa kako bi napravili pravi balans, kako to i samo ime ovog vina kaže.

  Saznaj više:
  Povezani članci: