Pet odličnih srpskih penušavih vina

  25.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_SAMPANJCI.jpg

  Šampanjac je piće koje se tradicionalno vezuje za trenutke slavlja i dobrog raspoloženja. Penušavo vino je idealan izbor kada želite da proslavite svoj uspeh sa bližnjima ili obeležite bitan datum u godini. A da li ste znali da postoje odlični srpski penušavci?

  Vreme je da isprobate ove preporuke!

   

  Penušavac rađen tradicionalnom šampanj metodom, sa drugom fermentacijom u boci, napravljen je kupažom sorti šardone i rizling. Ostavljen na talogu osam godina, dominira svojom pojavom, mirisom na kompot od dunja i meso kruške, a na ukusu mehurići koji se lagano tope na nepcima i prave od ovog vina odličnog saučesnika za uparivanje sa hranom.

   

  Penušavo vino vinarije Deurić napravljeno od čistog šardonea, daje nam na ukusu izražene kiseline i svežu, ali postojanu strukturu i završnicu koja traje na našim nepcima. Iako je vrlo dobar za konzumaciju danas, može da odležava još nekoliko godina za koliko će dobiti još raskošniji ukus. Najbolje poslužiti kao aperitiv.

   

  Rose penušavci su sve više u modi, a ova kupaža šardonea i pino noara u odnosu pola pola, u kojoj je bazno vino od šardonea odležavalo u drvetu, što daje dodatnu kremastu notu ovom vinu. Svetlo-roze boje, na nosu imamo sveže crveno voće, dok na ukusu uz note drveta imamo i prijatne kiseline i senzaciju mehurića koji traju i formiraju postojane perle u čaši. Odličan za uparivanja sa hranom.

   

  Penušavo vino napravljeno od Tamjanike, pokazuje nam da se interesantni penušavci mogu napraviti i od autohtonih sorti, što su u ostalom sestre Aleksić već pokazale svojim „Biserom“, penušavcem rađenim od Smederevke. Miris na zovu, karakterističan za tamjaniku, dominantan je i ovde, a sa 14 grama šećera može se svrstati u kategoriju Extra Dry.

   

  Ovaj lagani letnji penušavac rađen je u stilu proseka, charmat metodom sa sekundarnom fermentacijom u tankovima. Napravljen je od Grašca, Župljanke i Neoplante sa Fruške Gore, i odlikuju ga mirisne note vinogradarske breskve i žute jabuke, dok na ukusu senzacija živahnih kiselina i prijatnih mehurića čini ovaj penušavac idealnim za letnje dane kada želite da se osvežite u trenutku.

  Saznaj više:
  Povezani članci: