Probali smo Lidl asortiman koji je 100% biljnog porekla i ovo je naša presuda

  24.02.2022.

  Već smo sa vama podelili sjajnu vest da su od sada u Lidlu (uvek!) dostupni proizvodi sa sve one koji pate od intolerancije u ishrani, kao i za one koji su trenutno na zahtevnom režimu ishrane. Ali, to nije kraj dobrim vestima iz ove kompanije, a ova je dobra i po našu planetu, tako da se radost multiplicira! Naime, linija veganskih proizvoda Vemondo jeste linija koja je i klimatski neutralna.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/1645807636013351.jpg

  Vemondo linija predstavlja proizvode koji su 100% biljnog porekla, savršenog balansa kvaliteta i ukusa, budući da se među njima nalaze veganske lazanje, napici, ali i čokolade, krofne na Lidl pekari i sladoledi. Na listi je ukupno 18 proizvoda i poneli smo ih sve kako bismo ih testirali tokom stresnih radnih dana budući da je se deo BURO. redakcije već godinama hrani po veganskim principima. To u praksi znači više planiranja, slatke posude sa već pripremljenim specijalitetima i uravnotežena ishrana iz dana u dan. Ostatak tima ljubomoran je na zdrave prehrambene navike, tako da je ovaj „test drive“ svima prijao i tokom jedne februarske nedelje svi su se uverili koliko je lako hraniti se zdravo i dobro kada imate pouzdano mesto gde uvek možete pronaći raznovrsne namirnice.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/1645807636036792.jpg

  Ono što nas je oduševilo i pre otvaranja ambalaža jeste činjenica o klimatskoj neutralnosti. Jer iako su klimatske promene jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavamo u ovom veku, deluje da se razgovori o klimi sprovode samo kada se desi neka elementarna nepogoda čije je komentarisanje nemoguće izbeći. Trećina emisije svih gasova odgovornih za efekat staklene bašte potiče od proizvodnje hrane, a uprkos ovim podacima, uticaj ishrane na naše okruženje se često zanemaruje. Proizvodnja mesa, kako zahteva veliki prostor, u najvećoj je meri povezana sa krčenjem šuma. Konkretno: 68% zemljišta rezervisano je upravo za proizvodnju mesa.

  Kad čujete ovako ozbiljne podatke zaista počnete da prispitujete svoje dnevne navike, posebno kada se nađete u situaciji da pronalaženje alternative nije više komplikovano. Biranjem Vemondo proizvoda podstiče se održiva kupovina, tako što se odgovornim izborom aktivno doprinosi borbi protiv klimatskih promena – pomažete prirodi, ali i sebi. Zar to nije sjajno? Svaki pojedinac bi trebalo da pokrene malenu promenu koja će kao „efekat grudve“ doneti veće efekte koji su nam sada već neophodni.

  Kada smo pocepali papire i pakovanja bilo nam je jasno da je Lidlova ponuda klimatski neutralnih proizvoda u sekundi razbila mit o neukusnoj vegeterijanskoj hrani. Šta smo odmah probali? Namaze od povrća, testeninu bez glutena, kao i testeninu napravljeni od brašna od sočiva, bulgur salatu… Utisci? 10 od 10. Najbolje od svega? Mnogi od ovih proizvoda su pogodni za poneti na posao. Svako od nas u svom cegeru ima grickalicu za prvu pomoć, pa su nam pauze rezervisane za Vemondo bezglutenske slane štapiće, a popodne kad nas uhvati kriza zasladimo se veganskim sladoledom koji smo baš za te prilike parkirali u redakcijski frižider (zbog toga su se aposlutno svi deklarisali kao novopečeni vegani).

  Klimatski neutralan asortiman umanjuje, uklanja ili kompenzuje negativan uticaj na klimu, odnosno neutrališe i izbegava štetne emisije CO2 koje nastaju pri proizvodnji. Emisije koje nije moguće smanjiti ili izbeći, Lidl kompenzuje kroz sertifikovane globalne projekte za zaštitu klime u skladu sa međunarodnim standardima. Rezultat svih ovih mera je da klimatski neutralni proizvodi ne doprinose uvećanju količine gasova staklene bašte u atmosferi, čime se ujedno umanjuje i karbonski otisak. Ako na nekom polju treba da delujemo planski i kontinuirano, to je upravo na terenu klimatskih promena, a udruženi nesumnjivo možemo delovati efikasnije. Efikasno i ukusno? To je misija na kojoj želimo da radimo! Vidimo se među Lidl rafovima, prepoznaćete nas po kolicima punim Vemondo proizvoda.

  Saznaj više:
  Povezani članci: