PUTER! Da li postoji slasnija reč koja u isto vreme tako ukusno zvuči i topi se na jeziku, pa još ako je domaći! Tijana Žunić nije iz sveta kulinarstva, mlekarstva, gastronomije, a nije ni tehnološkkinja. Ona je zapravo istoričarka umetnosti, a u njenom malom atelju popločanom ljubičastim i blistavo belim pločicama, nastaje njena umetnost – Žuna maslac. Unutra sve miriše na proplanak, mleko, detinjstvo i bliskost. Tu su dve mašine, sto i drvene alatke kako bi ovaj puter bio što savršeniji.
Pored dvoje male dece i još jednog posla, za Tijanu je delovalo suludo ući u preduzetničke vode. Registrovati prvu proizvodnju u Srbiji, u kojoj je glavni proizvod maslac zanatskog tipa, bila je prava borba sa vetrenjačama. Međutim, njena posvećenost, skoncentrisanost na detalje i energija koju ulaže u pravljenje ove male gastronomske umetnosti, učinila je da ovaj prozivod postane prepoznatljiv i tražen. Sa Tijanom smo pričali o tome zašto je puter za nju prava radost u malom i šta se sve krije iza procesa nastanka.
Podeli sa nama omiljeni recept sa puterom?
Puter definitivno sve čini leppim. Napraviti najbolju kajganu, najbolje kroasane, staviti ga direktno na dobar komad mesa, „obojiti“ na puteru u zlatno fenomenalne koktel sendviče sa rakovima, dodati onaj finalni dodir rižotu…ili najjednostavnije a bez konkurencije – dobar hleb, dobar puter, sezonske rotkvice i prstohvat dobre soli.
Savršen zalogaj.