Tijana Žunić: Kad puter postane umetnost

autor Iva Parađanin
maslac mobilecoversquare

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/maslac_cover.jpg

PUTER! Da li postoji slasnija reč koja u isto vreme tako ukusno zvuči i topi se na jeziku, pa još ako je domaći! Tijana Žunić nije iz sveta kulinarstva, mlekarstva, gastronomije, a nije ni tehnološkkinja. Ona je zapravo istoričarka umetnosti, a u njenom malom atelju popločanom ljubičastim i blistavo belim pločicama, nastaje njena umetnost – Žuna maslac. Unutra sve miriše na proplanak, mleko, detinjstvo i bliskost. Tu su dve mašine, sto i drvene alatke kako bi ovaj puter bio što savršeniji.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257491111188.jpg

Pored dvoje male dece i još jednog posla, za Tijanu je delovalo suludo ući u preduzetničke vode. Registrovati prvu proizvodnju u Srbiji, u kojoj je glavni proizvod maslac zanatskog tipa, bila je prava borba sa vetrenjačama. Međutim, njena posvećenost, skoncentrisanost na detalje i energija koju ulaže u pravljenje ove male gastronomske umetnosti, učinila je da ovaj prozivod postane prepoznatljiv i tražen. Sa Tijanom smo pričali o tome zašto je puter za nju prava radost u malom i šta se sve krije iza procesa nastanka.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257514164468.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257513548161.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257513921628.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257513872577.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257513360471.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257513977277.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257514141493.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257514208538.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257514048541.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/165225751395475.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/165225751382227.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/05/1652257514186374.jpg

Podeli sa nama omiljeni recept sa puterom?

Puter definitivno sve čini leppim. Napraviti najbolju kajganu, najbolje kroasane, staviti ga direktno na dobar komad mesa, „obojiti“ na puteru u zlatno fenomenalne koktel sendviče sa rakovima, dodati onaj finalni dodir rižotu…ili najjednostavnije a bez konkurencije – dobar hleb, dobar puter, sezonske rotkvice i prstohvat dobre soli.

Savršen zalogaj.