Hrabre inicijative koje menjaju (pogled na) svet. I da, dešavaju se u Srbiji!

  16.11.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/philip_morris_cover.jpg

  Online je trenutno jedino klub u koji „izlazimo“, internet je nepregledno polje sadržaja i ako nemate dobru mapu baš kao u real life-u možete se iznenada naći u mračnoj močvari iz koje ne znate kako se izlazi. Zato vam mi pritrčavamo u pomoć skrećemo vam pažnju na svetle primere, inicijative koje su zamišljene tako da pomognu, oslobode, inspirišu. U tome učestvuju svi, ljudi iz biznisa, umetnosti i kreativne industrije; trude se da svojim delovanjem promene svet na bolje. U poslednje vreme najlakše je te akcije uloviti na Instagramu, predstavljamo vam nekoliko profila koji će vam ukoliko ih zapratite ponuditi uvid u potpuno drugačija, nezaboravna iskustva.

  Pogledajte na Instagramu šta radi @pijanistq

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1605610325094507.jpg

  Taj čovek je ubacio 4.000 flaša u reku, da bi je sačuvao. Zvuči paradoksalno, ali Andrej Josifovski, arhitekta i ulični umetnik, sklapanjem lika televizijskog voditelja Jovana Memedovića od plastičnih flaša u reci Savi, skrenuo je pažnju domaće javnosti na ogroman problem zagađenja naših reka. Autentičan, gotovo kao ulje na platnu precizan i ogroman portret poznatog voditelja „razlio“ se po reci od gomile flaša koje, kako je sam autor priznao, nije bio naročit problem ovog celog, dugog leta, sakupljati. Ono što jeste veći problem je činjenica da i dalje nemamo regulisan sistem reciklaže u Srbiji, zato što i danas sav otpad – plastični, metalni i papirni, bacamo na jedno mesto. Taj portret od flaša u reci sada možete pogledati samo online, budući da su sve boce odmah nakon prikaza izvađene iz Save i poslate kroz regularni reciklažni proces. Jer Pijanistq nije taj koji zagađuje nego se, naprotiv, društveno odgovorno ponaša prema zajednici i prirodi koja nas okružuje – sve zbog kulture koju zastupa i čuva. Njegov koncept rada i umetnička filozofija donekle podsećaju na čuvenog skandinavskog umetnika Olafura Eliasona čije se instalacije često nalaze u muzejima Tate Modern i Guggenheim. Navijamo da se i Andrejev umetnički glas za zaštitu opšteg dobra i prirode na isti način čuje van granica virtuelnog sveta, čim se steknu i realni uslovi za to.

  Duvandžije na Instagram profilu @philip_morris_rs poručuju da ugasite cigaretu

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1605639179835242.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1605610366650967.jpg

  Ali vas moramo ostaviti da o tome maštate jer bi bukvalno otkrivanje bilo kog detalja nesvakidašnjeg iskustva, od trenutka kada vas dočeka batler na vratima kuće na „Vračar Historical“ lokaciji, bio pravi spojler. Reći ćemo vam samo da se radnja ove interaktivne predstave vrti oko života (i žrtava) Džeka Trboseka. A više od toga i nećete naročito pronaći na internetu. Nema fotografisanja, nema snimanja. Zašto onda da zapratite instagram stranicu @inhismindbelgrade? Zašto što će vam samo nekoliko caption-a samih scena i autentičnog ambijenta rasplamsati znatiželju da i licem u lice, kao posmatrači i učesnici, doživite ovaj performans u pravom smislu te reči, u svakoj sobi ovog prvog, pravog pozorišta u kući u Srbiji. I naravno, nabavite ulaznice jer je maksimalan broj gledalaca 15. „In His Mind“ menja koncept razmišljanja o predstavama kakve smo kod nas do sada imali prilike da pogledamo, ohrabruje nas da izađemo iz svoje zone komfora, ispitamo granice znatiželje i straha i jednostavno, prepustimo se iskustvu koje doslovce izmiče pod nogama tradicionalne „daske koje život znače“.

  Saznaj više:
  Povezani članci: