Kako da radite od kuće, a da ne poludite

  13.03.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/homeoffice_cover.jpg

  Da, znamo da je vikend i svesni smo da pišemo o poslu, ali ako ste u delu naše zemlje koji je ove nedelje dobio zadatak da radi od kuće, vrlo je verovatno da ni ne osećate da je isti stigao. Prognoze još uvek ne govore kada će se stanje stabilizovati, pa možda je bolje da se na vreme priviknete na situaciju i izvučete maksimum iz toga. Kako je dosta članova našeg tima proživelo frilens epizodu (i sećamo je se uglavnom po lepom) poželeli smo da sa vama podelimo svoje zaključke kako najefikasnije raditi od kuće. I pri tome mislimo zaista raditi, a ne hvatati krivine i grebati se za ostatke iz frižidera (to sve kad-tad dođe na naplatu, pa je lakše sve lepo odraditi, a zatim se odmarati). Ovo su naše male smernice:

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110494912441.jpg

  Zadržite uobičajni vremenski okvir

  Naravno da vam je prvi implus da se prepustite ponašanju u stilu jednog lenjivca, ali oduprite se toj želji. Navijte budilnik u vreme u koje se inače budite i vreme koje ste odjednom uštedeli od putovanja do kancelarije iskoristite za malo razgibavanja. Online postoje na stotine odličnih vežbi, možda da proverite one kanale koje smo vam već preporučili i pronađete odgovarajući.

  Dogovor kuću gradi

  Okej, situacija je takva da ste svi kod kuće i svi imate gomilu sopstvenih obaveza. Jedini način da ne uskačete jedni drugima u koncentraciju jeste da se držite dogovora, najavite kada ste punim srcem u projektu na kome radite i zamolite ukućane za mir. Zvuči čudno, ali nekada su i zaključana vrata put do vašeg ličnog prostora i privatnosti.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110494851044.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110494951511.jpg

  Pidžama, ili ne?

  Definitivno ne! Ovo je pravilo koje je najteže ispoštovati (a to će vam potvrditi svako ko je bar nekada zarađivao za život radeći od kuće), ali potpuno se menja atmosfera ako se istuširate, presvučete i pripremite kao da ste krenuli u pravu kancelariju. Naravno, niko ne očekuje da u svojoj kući radite u odelu, ili u uskim farmerkama, izaberite udobnu dnevnu odeću i bacite se na zadatke.

  Zvučna podloga

  Napokon nemate gomilu kolega koji se mršte na vaše plejliste, a možete da odete i korak dalje, i da dok se bavite rutinskim poslovima preslušate i najnovije epizode podkasta. Često vam dajemo preporuke u ovom smeru, od onih redakcijskih, preko dizajn, sve do bjuti podkasta. Pronađite koji vam odgovara i uživajte u činjenici da vam za to nisu potrebne slušalice, već običan stari zvučnik.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110494432998.jpg

  Iako ste sami, niste sami

  Vrlo dobra ideja jeste da se povremeno čujete sa kolegama i pravite pauze u slično vreme. Na taj način ćete zadržati strukturu normalnog radnog dana koji podrazumeva pauze, ćaskanja i povremeno „luftiranje“ mozga od čisto poslovnih tema.

  Društvene mreže?

  Jasno je da su 327.929 video snimka kučića kako se igraju na livadi zanimljivije od izveštaja koji kucate u Excelu, ali za vaše mentalno zdravlje je bolje da se na nekoliko sati izlogujete sa mreža na kompjuteru i na miru završite zadatke. Recimo to ovako – posle vas kao nagrada čeka skrolovanje na vašoj omiljenoj sofi.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110589288019.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584110494882299.jpg

  Koliko previše je zaista previše?

  To što ste kod kuće ne znači da odjednom morate da počnete da žonglirate sa poslom, ali i sa kućnim zadacima. Da, imate i gomilu kućnih poslova i gomilu nezavršenih projekata, razumemo. Pokušajte da ako se već pomalo bavite kućnim poslovima u radno vreme zaista razlučite šta je prioritet i da obavite samo najnužnije. To je samo jedan od načina večne prokrastinacije.

  Napravite pravi ručak

  Postoje i neke prednosti ostajanja i rada kod kuće. Na primer, ne morate da proučavate šta biste od hrane mogli da poručite i da čekate da se kolege smiluju i učestvuju sa vama u poručivanju. Kod kuće ste i sami ste svoj gazda. Napravite poštenu pauzu, pripremite svoje omiljeno jelo, postavite tanjir, jedite u miru. A kasnije možete pripremiti i svežu kafu. Za kompjuter ćete se sigurno vratiti okrepljeni.

  Saznaj više:
  Povezani članci: