Prepišite male ali važne trikove za bolju produktivnost

  22.05.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/05/Cover_Produktivnost.gif

  Dok i dalje maštamo o skraćenoj radnoj nedelji, neumorno tragamo za alatima koji pospešuju bolju organizaciju i produktivnost. Te alatke mogu se ticati završavanja poslovnih obaveza u doglednom roku ili se javljaju u obliku raznolikih listi koje nam služe kao smernice za sva ona druga moranja koja se gomilaju pored posla. Bez namere da izigravamo life coucheve, skupili smo male ali važne savete za bolju produktivnost i organizaciju.

  Spavanje prema rasporedu

  Znamo, znamo… Čuli ste to mali milion puta, ali definitivno nam je svima potrebno da nam se o važnosti zdravog sna održi slovo još koji put. Štaviše, uspostavljanje striktnog rasporeda spavanja, odnosno odlaska u krevet i buđenja uvek u isto vreme je važno kako bismo trenirali unutrašnji telesni sat. Ta doslednost može da pomogne da se reguliše prirodni ciklus sna u telu što dovodi do kvalitetnijeg sna, a zatim i visokog nivoa energije tokom dana. (A ko to ne želi?!)

  Hladan tuš

  Do sada ste verovatno čuli da je dokazano da izlaganje hladnoj vodi povećava budnost, nivo energije i pospešuje imunitet. Radi se o krajnje jednostavnoj praksi koja otvara prostor za fizički ali i duhovni progres, a čuvena Wim Hof metoda osvojila je čak i „neverne Tome“. Lepi dani su pred nama, pa ako vam do sada ova praksa nije zvučala primamljivo, izlaganje hladnoj vodi postajaće sve lakše i lakše u periodu koji dolazi.

  Uhvatiti jutarnje sunce

  I mi obožavamo da se nakon alarma lenjo izležavamo u krevetu, ali da li ste znali da će vam tih dodatnih pola sata ležanja nakon što se probudite pre iscrpeti energiju nego što će je pojačati? Umesto toga, bolje je da svoje telo stavite u pokret i izložite se prirodnom svetlu u roku od 15 minuta nakon buđenja. 

  Shake it off

  Na TikToku se u poslednje vreme šire plesno-energetske prakse. Učiteljice dele svoja saznanja o tome koje to emocije otpuštamo kada pomeramo određene delove tela, a shake it off vežba, ples (nazovite ga kako hoćete) je posebno važna zato što se tim putem oslobađamo nagomilanog stresa. Potrebno je da protresete čitavo telo enegičnim pokretima ruku, a ono što u ovom slučaju radite jeste da se oslobađate adrenalina, u suprotnom, sav taj stres ostaje zaglavljen u vašem telu. Preporuka je da odvojite tri minuta za protresanje svakog jutra da biste se energetski napunili i uspostavili balans.

  Vežbe disanja

  Ne morate biti glasni pobornici ili još glasniji protivnici budističkih praksi da biste shvatili i priznali moć jednostavnih vežbi disanja koje dokazano smanjuju stres i istovremeno podižu energiju u telu. Na ovaj način, podižemo prag tolerancije, vežbamo strpljenje i smirenost u kriznim situacijama, a vrlo dobro znamo da je to odbrambeni mehanizam koji zovemo upomoć gotovo svakog dana.

  Držite se redovnog prozora za ishranu

  Studije koje su 2022. godine sproveli Institut za biološke studije Salk i Univerzitet Kalifornije u San Dijegu, sugerišu da je jedenje u prozoru od 10 sati povezano sa poboljšanom energijom i raspoloženjem, u poređenju sa jedenjem u kasnijim časovima što izaziva umor. Obedovanje u okviru redovnog rasporeda regulisaće glad i varenje, ostavljajući vas energičnum i uravnoteženim tokom celog dana.

  Strateške užine

  Možda zvuči pretenciozno, ali istina je da neretko zaboravljamo važnost dobrih užina (sa naglaskom na – dobrih). Grickanje zdrave hrane kao što su orasi, voće i povrće može obezbediti telu trajnu energiju tokom celog dana.

  Moć treninga

  Fizička aktivnost i dalje ostaje izuzetno važna alatka u postizanju sveukupnog životnog balansa. Od jednostavnih vežbi istezanja, preko kardia ili treninga snage – svaki trening bolji je od preskočenog treninga. 

  Smanjiti unos alkohola, kafe i šećera

  Da li je potrebno da vam kažemo nešto što već ne znate? Verujemo da ne, tu smo samo da vam poručimo: korak po korak, spoznajte svoj ritam, pratite ga i ne prekorevajte sebe kada skliznete sa puta. Uvek se na isti možete vratiti.

  I ne zaboravite da se puno smejete!

  Saznaj više:
  Povezani članci: