Genijalni parkovi sa skulpturama koji će vas inspirisati na putovanje

  30.07.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/park_skulpture_cover.jpg

  Umetnost i sunce, ima li bolje kombinacije?

  Ako tražite novi razlog za bukiranje putovanja (da li vam je uopšte potreban?!), vreme je da razmislite o poseti nekog od muzeja na otvorenom. Radi se o parkovima skulptura koji čuvaju neke od najmonumentalnijih instalacija, krenite put njih i doživite umetnička dela na sasvim nov način. Predstavljamo vam nekoliko koji su na našoj životnoj travel bucket listi.

  Domaine du Muy

  Francuska

  Kad se nađete u Provansi, potrudite se da dođete i do dela koji se nalazi između San Tropea i Kana, gde je pariski galerista Jean Gabriel Mitterrand stvorio nešto zbilja posebno. Na prvi pogled nije vam jasno da li je Domaine du Muy bombastično, genijalno, ili jednostavno čudno mesto. Da vam pomognemo, sva tri odgovora su tačna! Ovo je prava “zemlja čuda” gde bi i Alisa ostala zatečena. Na desetak hektara raspoređeno je više od četrdeset dela i to u naizgled neshvatljivoj formaciji, svaka skulptura deluje kao da je “pala s Marsa” i to je utisak koji su želeli da izazovu kod posmatrača. Zlatna jabuka umetnika Claude Lalannea stoji usamljena pored nekoliko stabala borova, a tu su i radovi velikana kao što su: Yayoi Kusama, Sol LeWitt, Anthony Gormley, Keith Haring… Pored fantastične bašte i sama kuća koja se nalazi na imanju je umetničko delo za sebe, za enterijer je bila zadužena India Mahdavi. Definitivno must see!

  Gibbs Farm

  Novi Zeland

  Neobični muzej na otvorenom smešten je pedesetak kilometara od Oklanda. Gibbs Farm poseduje najveću kolekciju gigantskih skulptura na Novom Zelandu. Radi se o privatnoj kolekciji biznismena Alana Gibbsa, a svi zainteresovani mogu besplatno obići park jednom mesečno (obavezna je rezervacija). Kad kažemo park mislimo na prostranstvo od 400 hektara, Gibbs je zemlju kupio 1991. godine i od tada gradi vrednu kolekciju lokalnih i internacionalnih umetnika. Neka od dela su posebno poručena za ovaj proijekat, pa su savršeno uklopljena u krajolik.

  Lough Boora

  Irska

  Lough Boora jeste mesto gde umetnost sreće prirodu, tu se nalaze neke od najinovatnivnijih skulptura u Irskoj. Umetnici su inspirisani bogatim prirodnim i industrijskim nasleđem kreirali ogromne skulpture koje su deo stalne postavke parka. Izloženo je ukupno 24 rada koji su dramatično izmenili pejsaž. Michael Bulfin je iskoristio teretni voz iz 1950. godine dajući mu novi život kroz instalaciju smeštenu na vrhu brda pod imenom “Sky Train”. U svom radu umetnici su koristili materijale kao što su metal, kamen i drvo, a tokom dvadesetak godina koliko park postoji priroda je uticala na skulpture menjajući im boju, kako godine prolaze sve je više biljaka koje osvajaju radove postojući tako njihov sastavni deo. Danas, u parku je zabeleženo 270 vrsta biljaka i više od 130 vrsta ptica.

  Inhotim

  Brazil

  Milioner Bernardo de Mello Paz osnivač je botaničke bašte i parka savremene umetnosti Inhotim koji je smešten na sat vremena leta od Rija. Tamo su smeštena dela čuvenih umetnika kao što su Yayoi Kusama i Doug Aitken, a zastupljeni su i brazilski autori kao što su Vik Muniz i Tunda. Imanje je ogromno, pa posetioci dugo hodaju pre nego što opaze prvo umetničko delo na svom putu, ideja je da se opuste u raskošnoj prirodi i pripreme se za jedinstvenu izložbu na otvorenom. U botaničkoj bašti postoji čak 5.000 vrsta biljaka (!), što predstavlja 28% svih poznatih biljnih vrsta na svetu, tako da je i sama bašta i bez umetnina čudo u malom. Koliko je posebno ovo mesto govori činjenica da ćete tu videti 1.400 različitih vrsta palmi!

  Hakone

  Japan

  Muzej u Japanu, otvoren je 1969. godine, nalazi se na sat vremena vozom od Tokija i broji pet stalnih postavki i odličnu kolekciju skuptura u bašti muzeja – uglavnom apstraknih dela. Ovo je prvi muzej u Japanu koji je umetnine izložio na ovaj način. Između ostalog tu je staklena kula Gabriela Loirea “Symphonic Sculpture” od raznobojnog stakla sa spiralnim stepenicama koja pruža sasvim novi pogled na park okružen sa planinama. Kustosi su odradili odličan posao u stvaranju harmoničnog dijaloga između umetnosti i prirode. Sa promenom godišnjih doba, skulpture dobijaju potpuno novi život.

  Museo Atlántico

  Lanzarote

  Ovo je pravi spektakl! Dobro, znamo da ponekad umemo da budemo preterano euforični, ali zaista ovog puta će se većina složiti sa nama. Atlántico je prvi evropski podvodni muzej. Umetnik Jason deCaires Taylo odgovoran je za više od trista skulptura ljudskih figura (u prirodnoj velučini). Kolekcija je stvorena sa idejom da provocira i navodi ljude da se zapitaju o budućnosti planete i okeana, kao i da razmisle o društvenim promenama u svetu. Vaši vodiči kroz ovu jedinstvenu zbirku biće ronioci, jer se skulpture nalaze 12 metara ispod vode, a razmeštene su na prostoru od čak 2.500 kvadratnih metara.  Jednistveno iskustvo!

  Saznaj više:
  Povezani članci: