Grad Amsterdam zabranjuje konzumiranje marihuane u ulici crvenih fenjera

  05.04.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/Cover_Ams.jpg

  Gradonačelnica holandske prestonice Femke Halsema se nada da će odluka o zabraniti pušenja marihuana na otvorenom doprineti suzbijanju kriminala. Stanovnici Amsterdama su se žalili da je noćni život turista učinio njihov grad nemogućim za život.

  Grad Amsterdam koji je poznat po svojim liberalnim zakonima o upotrebi droga i seksualnom radu, zabranjuje pušenje kanabisa na ulicama četvrti crvenih fenjera, saopštile su gradske vlasti prošlog meseca.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1680686390505182.jpg

  Zabrana, koja će stupiti na snagu sredinom maja, ima za cilj da se uhvati u koštac sa kriminalom i antisocijalnim ponašanjem kako bi se poboljšao kvalitet života stanovnika te oblasti. Amsterdam je popularna turistička lokacija i njegovi kafići sa marihuanom, kao i bordeli i striptiz klubovi privlače milione posetilaca svake godine. Stanovnici starog grada mnogo trpe zbog masovnog turizma i zloupotrebe alkohola i droga na ulicama“, navodi se u saopštenju grada. „Turisti takođe privlače ulične dilere, koji podstiču kriminal i nesigurnost“, dodaje se.

  Ovaj potez, koji je holandski list Het Parool pozdravio kao „istorijsku intervenciju“, deo je šire kampanje suzbijanja „ogromnog antisocijalnog ponašanja“ u gradu. Inicijativa dolazi od prve žene gradonačelnice Amsterdama, Femke Halseme, koja nastoji da grad učini pogodnijim mestom za život njegovim stanovnicima.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/168068639046918.jpg

  Uvedene su i druge mere, kao što je ograničenje vremena za konzumiranje alkohola i uvođenje ranijeg vremena zatvaranja kafića, barova, restorana i javnih kuća. Zabrana javnog pušenja kanabisa biće ograničena na ulice obrubljene kanalima u kojima se nalaze gradski seks-šopovi i striptiz klubovi. Ali ako se željeni efekti ne postignu, grad je rekao da bi mogao proširiti pravilo i na terase coffeeshopa (kafića u kojima se konzumira marihuana), prenosi Deutsche Welle.

  Prema holandskom zakonu, konzumiranje kanabisa je tehnički ilegalno, ali je posedovanje bilo čega ispod 5 grama dekriminalizovano 1975. U principu, samo stanovnicima Holandije je dozvoljeno da kupuju kanabis u coffeeshopovima, ali postoji izuzetak za prodavnice u Amsterdamu. Širom zemlje postoji 570 prodavnica — eufemistički nazvanih kafići — od kojih je 166 u Amsterdamu, prema podacima Ministarstva zdravlja i grada. Halsema je ranije rekla da želi da podstakne druge vrste turizam u Amsterdam, osim seksa i droge, ali studije su pokazale da bi zabrana ulaska turista u coffeeshopove dovela do naglog pada posetilaca.

  Saznaj više:
  Povezani članci: