Manje poznate art zone širom sveta koje obožavamo

  02.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/art_districts_cover.jpg

  Pametni gradovi, kao i ljudi koji znaju šta znači kulturna politika, znaju koliko su umetnost, dizajn, arhitektura, važni za svaki grad i državu i koliko je značajno ulagati u scenu i održavati je što raznovrsnijom i razigranijom. Iz tog razloga, u najrazvijenijim gradovima današnjice postoje čitavi delovi gradova koji su posvećeni umetnosti. Takva mesta postaju privlačno mesto okupljanja za umetnike i ostale kreativce i vrlo vibrantna tačka na mapi grada u kojoj se uvek nešto novo i zanimljivo događa. Ono što je nekada bio Montmartre u Parizu, kao sabirini centar impresionista, to su danas Schoredich u Londonu, Kreuzberg u Berlinu, Strelka u Moskvi. Skrećemo vam pažnju na neke delove svetskih i evropskih gradova, i izdvajamo pet kreativnih zona koje možda nisu toliko visoko na radaru kao berlinski Kreuzberg, ali su definitivno zaslužile jednaku pažnju.

  fabrika

  Tbilisi, Gruzija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108286920378.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/159110831541586.jpg

  Ako jedno mesto sažima sve što treba svakom ljubitelju umetnosti koji voli da otkriva i istražuje, onda je to Fabrika. Kao i većina trenutnih hot spots, smeštena je u nekadašnju Fabriku tekstila, i sačuvala je puno arhitektonske strukture ali i ime. Na ovom mestu se nalazi hostel, restorani, kafići i barovi, ali i veliki broj nezavisnih galerija, umetničkih ateljea, prodajnih galerija i art radnji. Pored toga što jedan deo funkcioniše kao sjajno uređen hostel, u drugom delu se organizuje veliki broj radionica, izložbi, društveno angažovanih projekata, noćnih marketa, festivala i svirki. Dakle, ovo je mesto na kom treba biti da bi se otkrila i istražila dinamična gruzijska umetnička scena, multifasetna, multimedijalna zajednica.

  798 Art Zona

  Peking, Kina

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108323163281.jpg

  798 Art Zona je smeštena u nekadašnji vojni kompleks na obroncima Pekinga, tačnije u zgradu u kojoj su radnici pravili elemente za oružje i elektriku. U posleratnim godinama, napuštena zgrada (koja je toliko Bauhaus da bi se sam Gropius verovatno oduševio), postala je mesto okupljanja avangradnih pesnika i slikara koji su bili proterani od strane komunističke partije. To je postalo mesto marginalizovanih, mesto pobunjenika i revolucionara, i od tada je ostalo kao sinonim za okupljanje svih onih koji razmišljaju drugačije. Kineska umetnost je mahom u rukama privatnog sektora, a ovaj deo tome ozbiljno izmiče i uspeva da zadrži svoju autonomiju. Ipak, u poslednje vreme počelo je sve više da se gradi i naokolo i da se u mnogome menjaju pejzaž i struktura, tako da je veliko pitanje šta će se dogoditi za ovom zonom, kao i u svakom procesu džentrifikacije. Za sada doduše, Zone 798 nastavlja da bude prva linija borbe između umetnosti i države, i nekoliko puta se događalo da kineske vlasti zatvaraju festivale ili izložbe koje su ovde otvorene, a umetnik-aktivista Ai Weiwei je ovde i uhapšen 2011. godine. Uprkos sve primetnijoj komercijalizaciji, ovo mesto ostaje jedno od najvećih art kompleksa na svetu.

  Metelkova mesto

  Ljubljana, Slovenija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108333987494.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108361485237.jpg

  Regionalni dragulj koji je još uvek podsetnik da samoorganizovanost i posvećenost koji mogu da stvore i sačuvaju nešto genijalno. Kada je zona baraka trebalo da se ruši, veliki broj građana se angažovao i spasio od uništenja mesto koje je sada jedno od glavnih umetničkih hotspots. Metelkova mesto je autonomni kulturni centar koji se nalazi u bivšoj kasarni JNA, a ceo kompleks obuhvata nekoliko različitih prostora gde se nalaze galerija Alkatraz, veliki broj atelja i radionica, hostel, ali i klubovi Monokel i Gromka, žensko savetovalište, muzički studiji, pozorišni prostori. Jedno od onih mesta gde možete da sretnete i srednjoškolca skejtera i profesora sa likovne akademije. Mesto koje broji sedamdesetak eventova godišnje, i na kom nikada nije dosadno, a savršen je neformalni produžetak Muzeja savremene umetnosti iza kog se tačno i nalazi.

  embajadores

  Madrid, Španija

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108379896396.jpg

  Veliki trougao u Madridu jeste takozvana ,,velika trojka” koja podrazumeva tri najveća madridska (a spadaju i u najpoznatije i najveće svetske) muzeja: Prado, Thyssen-Bornemisza i Reina Sofia. Poznati su svima i svaki turista, putnik, slučajni prolaznik koji se nađe u ovom gradu, je verovatno barem u jedan od njih ušao. Međutim, upravo iza ove zone, konkretnije iza Reina Sofie, u senci velikih muzeja, nalazi se kvart Embajadores gde je smešten najveći broj galerija savremene umetnosti, lokala u kojima se skuplja art ekipa, i neformalnih umetničkih prostora. Pre nekoliko godina je Marta Cervera, legenda La Movida Madrileña iliti madridske alternativne scene 70-ih i 80-ih, premestila svoju galeriju upravo ovde, a za njom je to učinilo i nekoliko drugih galerista. Otvoreno je i mnogo novih prostora poput La Casa Encendida, koja je banka pretvorena u kulturni centar ili La Tabacalera nekadašnja fabrika duvana, sadašnje mesto okupljanja vizuelnih i performans umetnika, a na ulici je izložba koja je otvorena 24/7 pošto se najveći broj najboljeg madridskog street arta nalazi upravo ovde.

  Kødbyen

  Kopenhagen, Danska

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1591108386910694.jpg

  Zona koja je kako mnogi tvrde idealan melting pot za milenijalse, jer pokriva sve što vole i čemu pridaju pažnju, a ne tera ih nužno da biraju. Buvljak, veliki broj galerija, i sjajna klopa koja se može ugrabiti “s nogu”. Kødbyen je deo grada koji je nekada bio zona za prozivodnju, hlađenje i distribuciju mesa, i izvestan industrijalni šarm je ostao u strukturi. Ovde se dolazi ukoliko želite da otkrijete neke nove umetnike, ili pak pronađete vrhunsko umetničko delo zakopano među starim stvarima na pijaci. Veoma je moguće. Pored galerija Bo Bjerggaard i Poulsen, jedan od većih dragulja lokacije je i V1 galerija koja najčešće izlaže domaće i strane autore koji se bave društvenim i političkim temama. Nezaobilazan je i Centar za fotografiju kojim će se svaki foto entuzijasta oduševiti. Osim što u 500 kvadratnih metara prostora veoma brzo smenjuju super zanimljiv sadržaj foto sveta, imaju i ogromu knjižaru sa najboljim naslovima i reprodukcijama, pa ukoliko ste se zaljubili u neku fotografiju na izložbi sva je prilika da je za normalnu sumu možete i poneti kući. Nakon šetnje i obilaska galerija savremene umetnosti bilo koji od lokala je savršeno mesto za svratiti jer je ovaj deo grada u popodnevnim časovima krcat ljudima, posebno u vreme od aprila do oktobra kada se održava pijaca na otvorenom i sjajno je mesto da se isprobaju danski ali i svetski specijaliteti.

  Saznaj više:
  Povezani članci: