Otkrijte Iskiju i pratite stope junakinje romana Elene Ferrante

  13.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/iskijaa.jpg

  Topimo se i ubrzano planiramo kuda, kada i kako, jer ako vam temeprature oko tridesetog podeoka nisu razlog za uzbunu i hitno bukiranje odmora, mi ćemo dići paniku! Prekinite šta god da radite i uhvatite leto 2019. godine, znamo da je leto uvek bolje dok se planira, ali da se ne lažemo, letnji dani umeju da budu genijalni, ne kažemo da je spontanost precenjena, ali malo planiranja nije na odmet.

  Ovog puta inspiraciju smo našli u fikciji. Nadamo se da ste do sada pročitali romane Elene Ferrante i njenu sagu o genijalnoj prijateljici, ili da ste bar pogledali HBO seriju snimljenu po njoj.

  Radnja serije smeštena je u Napulj, a šesta epizoda odigrava se na italijanskom ostrvu Iskija. Malo prepisujemo i inspiraciju za putovanje pronalazimo u Eleninim avanturama na ovom vulkanskom ostrvu okruženom Tirenskim morem. Najbolje od svega? Udaljeno je samo sat i po vremena trajektom od Napulja.

  Poznavaoci umeju da Iskiju opisuju kao manje poznati Kapri, a ostrvo privlači na hiljade turista prelepim plažama, zamkom, vinarijama i brojnim izvorima termalne vode. Glavni grad ostrva podeljen je na dva dela: Iskija Porto je deo gde putnici stižu iz Napulja i veće seoce Iskija Ponte.

  Plaža Maronti

   

  Peščana plaža u obliku polumeseca poslužila je kao idilična scenografija za dva bitna momenta u seriji, tu Elena uči da pliva, ali takođe doživljava svoj prvi poljubac. Do plaže se može stići kolima i peške, ali najbolja opcija je da dođete brodićem od sela Sant Anđelo, cena vožnje je 3 evra po smeru. Ako dođete do ove plaže obavezno prošetajte do obližnjeg Kavaskura izvora termalne vode.

  L’Albergo della Regina Isabella

   

  Italijanski filmski producent i izadavač magazina Angelo Rizzoli otvorio je ovaj luksuzni hotel pedesetih godina XX veka, između ostalih do sada su tu noćili Elizabeth Taylor i Richard Burton. Ove godine je hotel osvanuo u novom ruhu. Sada je na gostima na raspolaganju posebna tura “Stopama Elene Ferrante”, koja uz minimum tri noćenja, uključuje vođenu turu po ostrvu inspirisanu događajima opisanim u knjizi, uz čas pisanja sa profesorom književnosti i večeru od šest sledova u Michelin restoranu Indaco i spa tretmane u Regina Isabella Spa.

  Epomeo i Ćitara

  Ostrvo Iskija je poznato po vulkanskim planinama koje se izdižu iznad mora i idealne su za ljubitelje hajkinga. Staza vodi kroz vinograde i drvorede, a do vrha će vam otprlike biti potrebno oko sat vremena. Takođe vredi posetiti najpoznatilju wellness lokaciju na ostrvu Ćitara, luku gde se nalazi banja The Poseidon Thermal Gardens koja ima direktan pogled na zaliv i 22 različita bazena od kojih neki imaju vodu za koju je dokazano da ima terapeutska svojstva.

  Saznaj više:
  Povezani članci: