Tri sjajna mesta za uživanje na Kopaoniku

  23.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/kopaonik_cover_update.jpg

  Jasno je, ovo je vreme u kome ljubitelji snega predu od zadovoljstva. No, i ako niste u timu ljubitelja skijanja to ne znači da bi trebalo celu zimu da provedete u gradu. Da, letovanje u Aziji zvuči kao odlična opcija, ali nažalost ne može da se „zipuje“ u jedan produženi vikend. A znate šta može? Jeste – planina, i to u srcu naše zemlje. Kopaonik je destinacija koja pruža mnogo toga čak i da niste vešti na snegu (pridružite se mom klubu), ali hej, ima sunca, sneg čarobno svetluca i hladan vazduh razbija sve blokade u telu. Stvarno možemo to da iskoristimo, pa ako u rasporedu imate vikende u kojima ste planirali da u sličnoj dozi kombinujete Netflix i HBO, samosažaljevate se i kunete i zimu i minus, hajde da probamo malu misaonu vežbu. Mi ćemo vam predstaviti lokale na Kopaoniku koji su nam se dopali, a vi probajte da se zamislite u ligeštilu sve sa ćebencetom dok vam konobar prinosi toplo piće. Čak i dok sanjarimo moramo biti odgovorni, pa maštariji dodajemo i SPF kreme. Ne deluje loše? Pa, možda je došao trenutak da vikend za serije zamenimo vikendom na planini.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806335074825.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806335121911.jpg

   

  Pajino preslo

   

  Ovaj lokal otvoren je 2018. godine i jedan je od prvih koji je na Kopaonik doneo aktuelne trendove kada je enterijer u pitanju. Dizajn i brending je delo biroa iz Novog Sada Project A1 (oni su između ostalog, odgovorni za izgled Insta popularnog novosadskog kafea Vida). Pajino preslo nalazi se na vrhu staze Mašinac, na raskrsnici staza Pančićev vrh i Karaman greben, na samoj krivini za crvenu Duboku, ali ne brinite nalazi se i na mapi pešačkih tura, od centra će vam trebati oko dvadesetak minuta laganog hoda. Ideja je bila da ovo mesto izmešteno iz gužve bude dovoljno zanimljivo i privuče sve one koji žele da se sklone od vreve. Enterijer predstavlja miks tradicionalnih etno motiva, planinskog nameštaja i modernih elemenata. Centralni deo lokala zauzima kamin, dok je naupadljiviji zid na kome se nalazi mural koji je oslikao Srđan Bjelotić. Kako bi mesto delovalo toplije oplemenjeno je raznim tkaninama, od ćilima, preko krzna i kože, do jambolije. Kada se zagledate u lustere koji dominiraju prostorom svatićete da su inspirisani oblikom pahuljica.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806335168294.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806335215472.jpg

   

  Greben Caffe

   

  Ako ste u potrazi za nečim ganc novim, pravac na stazu Karaman gde je pre tri nedelje otvoren novi kafe restoran Greben. Radi se o kolibi na dva nivoa, sa zidovima u staklu, tako da se možete grejati unutra i uživati u snežnom pogledu. Za enterijer je bio zadužen domaći biro NK Architectural Design i oni su se odlučili da ovo mesto bude uređeno u modernom i jednostavnom stilu gde od materijala dominira drvo. Stolovi su dovoljno veliki za sve one koji skijaju u društvu, a tu je i kružni kamin okružen kvadratnim panjevima koji služe kao hoklice. Iako unutrašnjost izgleda sjajno, prava poslastica jeste osunčana terasa gde se možete smesiti u drvene stolice u prvom redu i posmatrati skijaše u akciji dok hvatate boju. Na meniju je domaća kuhinja i nešto jači specijaliteti, ali svakako na planini se kalorije ne računaju.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806335026983.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579806334530484.jpg

   

  Viša sila

   

  Ovo je nešto što smo jedva čekali! Vlada Melentijević koji stoji iza jednog od omiljenih beogradskih lokala Cveće Zla (kao i iza nikad prežaljenih restorana: Zaplet i Dijagonala 2.0), a sada je odlučio da se oproba i u drugačijim uslovima. On i njegova ekipa su na najpopularniju srpsku planinu pre nekoliko nedelja doveli fine dining u restoranu pod imenom Viša sila. I enterijer i jelovnik naslanjaju se na Cveće zla, pa tako su i ovde u prostoru zastupljena dela srpskih savremenih umetnika, iznad niske sofe je grafika Lazara Bodrože, dok je iza šanka smeštena velika slika Nemanje Nikolića. Meni otkriva beogradske favorite kao što je Montasio kobasica, ili lešnik supa. I atmosfera je slična, radi se o mistično osvetljenom restoranu savršenom za duge priče sa prijateljima sa kojima se niste videli mesecima, ili vrcava dobacivanja sa onima koji će vam tek postati prijatelji. U svakom slučaju, Sila će sigurno postati nezaobilazno mesto na Kopu.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: