Vodič Zagreb: Ovo su naša omiljena mesta

21.02.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/zagreb_cover.jpg

Zagreb je jedan od gradova u regiji koji kao da je stvoren za opuštanje, lenje šetnje, kafenisanje i sveukupno lagano usporavanje. Iako se često pominje u kontekstu adventa i ludila koje tada okupira grad, savršen je izbor i za toplije dane. Moguće je da je jedan Zagreb u rano proleće sve što je potrebno vašoj duši. Bez previše planova, obaveza i must have lokacija, samo se prepustite šetnji i pokušajte da mozak svedete na najmanji broj obrtaja. Da biste to postigli, mi vam uz proverene klasike (Velvet zauvek!) na listu dodajemo još nekoliko mesta gde možete uživati u modernom dizajnu, dobrim ukusima i finoj atmosferi. Samo izvolite.

Amadria Park Hotel Capital

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582369919603377.jpg
https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582369782624837.jpg

Esplanada je uvek sjajan izbor, ali sada imamo novi favorit u toj kategoriji, naime u igru je ušao hotel Amadria koji je smešten u zgradi iz 1923. godine u kojoj se nekada nalazila austrijska banka Wiener Bankverein. Sačuvani su neki od originalnih elementa kao što su sefovi i stari zidni satovi. Ipak, ambijent je, iako flertuje sa retro stilovima kao što su art deko i secesija, veoma moderan i u duhu vremena. Čak i da ne odsedate u ovom hotelu posetite Caffe Capital u prizemlju jer će vam ovaj prostor sasvim sigurno doneti osmeh na lice. Dizajneri su uspeli da spoje old school, ženstvene i elegantne komade i detalje i tako smo dobili predivan kafe okupan prirodnim svetlom koje stiže kroz ogromne prozore.

Idealno za:  Nema šanse da ostanete neraspoloženi na ovom mestu.

Jurišićeva ulica 22


https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582369973424437.jpg
https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582370084903737.jpg

Nekadašnji veliki Torte i to lokal u atrijumu u Teslinoj, ima sasvim novo odelo i koncept. I to sve ukupno tako dobro izgleda da smo možda i zaboravili da nam je žao čizkejka na koji smo ovde rado svraćali. Sada je gastronormska situacija na ovom mestu nekoliko nivoa iznad, novi restoran vodi kuvar Filip Horvat. No, prvo ćete ostati hipnotisani hrabrom upotrebom jakih boja uz minimalni nameštaj i to onaj sa Artisan potpisom. Koliko se pazilo na svaki detalj dokazuju činjenice da je ozvučenje ArtSound, keramika je The Artceram, a pribor za jelo je portgulaske marke Cutipol. Ipak, to je sve samo prateći program, glavna stvar nastupa kada poručite hranu čiju pripremu možete pratiti uživo jer je velika kuhinja u staklu. Postoje dva degustacijska jelovnika, mali i veliki (6 ili 9 sledova), sve je bazirano na lokalnim i svežim namirnicama, a gastro bravure prati i vinska karta sa oko 150 etiketa.

Idealno za: Ljubitelje fuzije ukusa. 

Nikole Tesle 7


https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582371104531061.jpg

Ukoliko ste fanovi skandinavskog stila odmah zastanite, jer je ovo priča za vas. Garderoba Concept Store nudi odeću omiljenih skandi brendova kao što su Ganni, By Malene Birger, Baum und Pferdgarten i Rodebjer. A tu su i super-šik Boyy torbe. Osim što je sama ponuda privlačna, enterijer radnje prati priču u potpunosti. Prostor je nekada bio prodavnica bicikala, a za novo ruho bio je zadužen arhitektonski biro Biro. Takođe, tu su i elementi Grupa Products kao što su fotelje, taburei, lusteri, ogledala… Čak i da ne kupujete ovde ćete se prilično zabaviti, ali s obzirom na izbor nije isključeno da ćete izaći sa punim rukama. Svakako, uživanje je zagarantovano.

Idealno za: Imate savršen izgovor: uvek možete da kažete da ste ovde ušli da proučite dizajn enterijera, pa šta ako ste usput i pogledali šta ima na rafovima…

Martićeva 17


Istinski poznavaoci kafe sigurno znaju za lanac kafeterija Cogito Coffee, a svako sledeće zagrebačko izdanje je sve bolje! Početkom ove godine otvoren je novi lokal i to u nekadašnjoj zgradi bioskopa Urania na Kvaternikovom trgu. Arhitekonski biro 3LHD je maestralno izveo ovu transformaciju i sada deo zgrade zauzimaju kancelarije, dok je u prizemlju multimedijalni centar u okviru koga posluje novi Cogito Coffee kafe. U ovom lokalu imaju i proširenu ponudu kafe, ali i koktele. Istražite!

Idealno za: Idealnu kofeinsku dozu. Takođe, ako ste oduvek maštali da postanete arhitekta, umuvajte se među dizajn ekipu koja svraća ovde i razgovarajte o uticaju enterijera na raspoloženje. 

Trg Eugena Kvaternika 3


https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582370562976497.jpg

Ovo je jedno od onih kul i nepretencioznih mesta kojima se uporno vraćamo ni ne razmišljajući previše o tome. Bistro Beštija je u Zagrebu otvoren pre nekoliko godina, a za to je bio zadužen tim koji već u Jelsi na Hvaru imaju poznati restoran Flying Pig. Koncept je jednostavan i jasan i baš zato privlačan, lagana jela se spremaju od svežih sezonskih namirnica. Naša preporuka jeste da se prepustite dnevnom meniju i hranu uparite sa nekim od craft piva iz ponude, ili sa čašom hrvatskog vina.

Idealno za: Za one dane kada poželite tu atmosferu kul morskih restorana, laganost i uživanje kao lajtmotiv.

Masarykova 11