Dating rules – kako posle prvog dejta osigurati i drugi?

20.09.2023.
RECOMMENDED

Konačno ste uradili ono što svima toliko teško polazi za rukom u poslednje vreme. Upoznali ste nekog. Nekog ko nije zauzet, oduzet, emocionalno nedostupan. Nekog sa kim možda možete da se zamislite i u sezoni praznika koja nam stiže za par meseci. 

Sve što sada treba da se desi jeste onaj klik, kosmičko poklapanje, u prevodu provera kompatibilnosti u najkraćem roku, kako ne biste gubili svoje vreme na analiziranje svakog njihovog koraka i pogleda. 

Dakle – dejt. Prvi sastanak, izlazak, događaj na kom blistate u svom najboljem izdanju i deklarišete svoju ličnost na najprivlačniji način (sve ovo naravno radite nesvesno). Na površini … vi ste totalno opušteni, samouvereni i potpuno vam je svejedno šta će se dalje dešavati. 

I dok se spremate za vaš momenat, u jeku razmišljanja kako bi to moglo da prođe počinju da naviru misli koje nikada nisu dobrodošle. Misli o tome kako ranije nije uspevalo.

1c00dbecac9cebe89d81476e34c09e19
Photo: Pinterest

Sećanja na neke propale dejtove, ili još gore, odlične prve sastanke nakon kojih se to produžilo još par meseci, pa ništa. 

Razmišljate o tome da li uopšte vredi, da li će se desiti da se opet razočarate, šta ako vi ne budete baš toliko privlačni toj osobi, šta ako započnete nešto pa se ohladite brže nego što ste se zapalili. Šta ako… iznova razmišljate iz prošlih verzija sebe, iz prošlosti pokušavate da izgradite željenu budućnost, ali vam ne uspeva. 

Zato što je potrebno promeniti pristup celoj situaciji, pogled i na odnose i na dejting. Možda smo stavili preveliku težinu na nešto što treba da bude zabavno i opuštajuće.

Zato sam spremila 3 konkretna koraka, smernice, isključenja na autoputu overthinking-a, kako biste zaista uživali. U svakom smislu. 

BUDITE ISKRENI SA SOBOM

Šta u ovom trenutku želite od odnosa i života? 

Ne šta bi društvo preporučilo, ili rođaci, ne šta bi možda bilo korisno da se desi… već šta vi zaista želite?

Ozbiljnu vezu, ili postepeno upoznavanje, ili samo zabavu koja može i ne mora da preraste u nešto više? Ili nešto sasvim drugo?

Na trenutak pomerite fokus sa tog nekog na vas same, i zapitajte se šta su vaše potrebe ovde i sada. Zatim je fer da iskomunicirate to, kako biste bili sigurni da ste na istoj strani kada je odnos u pitanju. 

KAKO VI VOLITE DA SE ZABAVLJATE?

Život je već previše kratak i komplikovan da se u odnosu ne bismo smejali, zabavljali i radovali što više možemo.  Ali radost i zabava mogu predstavljati različite pojmove za svakog od nas. Šta vas raduje? Šta vam ulepšava dan? Budite iskreni i transparentni na ovom polju. Da vam ne bi bilo previše dosadno ako se zalepite za kauč u novembru, pa razmišljate u šta ste se upustili. Osim ako to za oboje nije definicija sreće.

ŠTA NE MOŽETE DA OPROSTITE?

I ovde se (ne) radi o prevari. Setite se prošlih odnosa. Koji su se završili. Mora da postoji neki obrazac koji se proteže kroz svaki, zar ne? A to je, kako ste se osećali u odnosu? Šta se dešavalo pa ste se povlačili, ili napadali, ili odustajali i pre nego što biste želeli? Kako ste se osećali pa ste počeli da sumnjate u svoju vrednost ili možda zdrav razum?

Šta jednostavno ne želite da ponavljate više, i šta vam je bitno da vaš partner poštuje kod vas?

Vaši postulati ne moraju da se prošire u debatu i prezantaciju, dovoljno je da spontano kroz upoznavanje pokažete svoju dubinu, širinu i visinu bez brige da li ste too much. Budite ono što jeste- od starta. 

Budite svoji, u svojoj punoj vrednosti, i sa svojim pravim potrebama.

Samo tako možete biti sigurni da vas druga strana čuje, razume, i upoznaje. Drugi dejt je onda prirodna posledica, ukoliko je i naspram vas neko kome je stalo da bude svoj.

Tu se gubi potreba za daljom kontrolom i nadgledanjem. Odnos prirodno teče u smeru u kom je potrebno i vama, i vašoj osobi.

Saznaj više:
Povezani članci: