Na koji način se vezujete za ljude i kako to utiče na vaše odnose?

  19.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_vez.jpg

  Ako ste single, leto je pravo vreme da upoznate nekoga ko će privući vašu pažnju. Bilo da sebe opisujete kao komunikativnu i ekstrovertnu osobu ili ste možda stidljivi i introvertni, takva vrsta nastupa ipak neće presuditi činjenici da li ćete dati šansu letnjoj avanturi da napreduje u vezu ili ćete je u startu osuditi na propast.

  Naravno, da ne bude zabune, odnos dvoje ljudi nije jednosmerna ulica i ne bismo vas lagali da sve zavisi od vas. Pa ipak, ne bi bilo loše zaviriti u svoju podsvest i osvestiti lični stav o vezivanju: da li se lako vezujete ili ste možda serijski ubica svojih veza? Konačno, da li biste to promenili kod sebe?

  Psiholozi će se odmah usredsrediti na najranija sećanja iz detinjstva, odnos roditelj- dete, ali iako je to taj primarni odnos koji je kamen temeljac u izgradnji naše ličnosti, ne treba zanemariti i relacije sa braćom, sestrama, prijateljima i prvim ljubavima.. Predstavljamo vam nekoliko tipova mehanizama vezivanja, a definiše ih naše iskustvo, kao i odnos prema sebi i drugima.

  Čvrsto i sigurno vezivanje

  Ako ste visoko samopouzdana osoba i ne bežite od iskazivanja naklonosti prema voljenim osobama, onda sigurno pripadate ovoj kategoriji. Kroz život ste naučili da prihvatite odbijanje i nastavite dalje, ne osvrćući se na nešto što ste proglasili nekompatibilnošću. Imate sposobnost emocionalnog zbližavanja, bilo da je u pitanju sestra, prijatelj ili romantični partner i ne bojite se da se oslonite na njega. Kada dođe do sukoba, ne uznemirite se i ne zatvarate se, već pokazujete inicijativu za rešavanje. Sve ovo ne znači da vaše iskustvo ne pamti poteškoće ili traume, već da ste ih na pravi način prevazišli, radili na sebi i na sopstvenom osnaživanju.

  Anksiozno vezivanje

  Iz naziva postaje jasno kakvo osećanje stvara povezivanje sa drugom osobom svima koji pripadaju ovom tipu. Ali zašto smo uznemireni kada već imamo šansu da izgradimo odnos? Jedan od razloga je projekcija u budućnost koja nužno stvara strah i nesigurnost, pa tako živite u konstantnom strahu da će se vaša veza završiti ili da vas partner ne voli na način koji biste želeli. Predstavnicima ovog tipa je zajedničko to da imaju problem poverenja u odnosu na druge i mogući su ljubomorni ispadi uz traženje „dokaza“ da partner vara.

  Izbegavanje vezivanja

  Tipovi koji izbegavaju privrženost su uglavnom nezavisni, ne mnogo emotivni, zapravo neretko fobični prema predanosti. Za njih je karakteristično da svoje muke radije odboljevaju sami, bez potrebe da podele emocije, a u romantičnim vezama se osećaju zarobljeno i ne dozvoljavaju da ih partner na bilo koji način kontroliše.

  Anksiozno izbegavanje vezanosti

  Pogađate, u pitanju je kombinacija poslednja dva tipa o kojima smo govorili. Ako ste neko ko ne beži od intimnosti zato što je ne želi, već to čini iz straha da će biti povređen, onda ste definitivno ovaj tip. Skloni ste potiskivanju emocija do neke granice, kada može doći do eksplozivnih izliva, kada se one nagomilaju. Strah od vezivanja je prisutan, što u kombinaciji sa strahom od odbijanja stvara anksiozne ispade.

  Sada kada smo odredili kom tipu vezivanja pripadamo, hajde da se pozabavimo time kako to utiče na naše odnose.

  U ovoj klasifikaciji često smo okruženi sličnim senzibilitetima, dakle ne važi baš pravilo da se suprotnosti privlače. Izbegavanje vezivanja je nešto što i na nesvesnom nivou prepoznajemo kod potencijalnog partnera. Za svakog od nas su neki obrasci ponašanja uslovno rečeno normalni, što umnogome definiše našu percepciju ljubavi. Tako se lako može desiti da neko ljubav definiše baš kroz taj osećaj anksioznosti.

  Ne samo da odnos prema vezivanju utiče na naše relacije, već i relacije koje smo izgradili ili izgrađujemo utiču na naš dalji stil vezivanja. Zato, ako smo izašli iz toksične veze vrlo je verovatno da ćemo osećati posledice u vidu manjka poverenja, nesigurnosti ili preterane zabrinutosti. Takođe, kraj nekih prijateljstava nas može ostaviti ranjivim i nepoverljivim u nekim narednim potencijalno prijateljskim relacijama. Dobra vest je da je definitivno moguće promeniti stil vezivanja, a da biste u budućnosti privukli zdrave i sigurne veze, potreban je rad na sebi.

  Važno je znati da ako imate isti stil vezivanja i postavljate se slično u gotovo svim relacijama, ne treba to da pripišete osobini sa kojom ste rođeni, već ga možete promeniti i pomoći sebi. Ako ste anksiozan tip, dajte prednost ljubavi prema sebi i okružite se ljudima koji vam prijaju i podižu raspoloženje i samopouzdanje. Ako ste više izbegavajući tip, postavite sebi izazov da se više otvorite. Svaki rad na sebi i prihvatanje izazova za suočavanje sa strahovima uz, naravno, malo istupanja iz zone komfora, mora dati sigurno dobre rezultate.

  Saznaj više:
  Povezani članci: