Šta je situationship?

  26.07.2023.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_sit.jpg

  Ah, situationship.

  Izraz koji je definisao najčešći odnos između momaka i devojaka poslednjih nekoliko godina, a misli se na odnose koji nisu zvanični, ali su ipak… nešto. Drugim rečima, to je neobavezna veza koja još nije definisana i nije vođen razgovor ,,A šta smo mi sada?“. Verujemo da su starije generacije sada zbunjene, jer, nekad se prosto znalo. Dejtovanje, poljubac, seks- sve to znači da je dvoje istog trenutka u vezi. Ali, ne i danas.

  Ovaj termin ušao je u svakodnevicu i Gen Z je počeo masovno da ga koristi. Čak je i Taylor Swift u pesmi ,,Glitch“ otpevala da će se možda videti sa dečkom kome se obraća u zavisnosti od toga u kakvom je moodu i kakav joj je situationship.

  Šta je zapravo situationship?

  Jednostavno, situationship je odnos koji nije definisan. Razlozi su različiti: jedno ili oboje ne žele da definišu vezu ili ne žele da se exclusively posvete. Sve je to u redu ako su oboje on the same page, ali najčešća je situacija da jedna osoba želi da definiše i razjasni taj odnos, dok druga osoba nije spremna ili još nije o tome razmišljala. Tada dolazi do povređenosti i patnje.

  Situationship je jednostavno odnos bez očekivanja, bez postavljenih granica i definitivno bez obaveza prema onom drugom.

  ZA I PROTIV

  Nisu svi odnosi isti, ali ono što je definitivno, to je da treba da radite sve što vam je zabavno i što vas čini srećnima. U momentu kada sreće nema, sviraj kraj- bilo da se radi o poslu, ljubavi ili bilo kom drugom segmentu života. Ukoliko vam odgovara da budete u situationship-u, ne želite ništa ozbiljno, zabavno vam je, želite da shvatite šta vam u odnosima prija, šta ne (a ovo isto važi i za drugu stranu), onda je situationship skroz okej opcija. Ali čim osetite da vam taj odnos više ne prija, da razvijate osećanja i patite, dok se kod druge osobe ne dešava isto, onda treba izaći iz tog odnosa. Znamo da ćere tražiti razloge zašto druga osoba ne želi sa vama ono što vi želite sa njom i može ih biti mnogo, ali je to suštinski nebitno, jer ne definisati odnos i uslove veze veoma je svestan izbor. Mislite šta je najbolje za vas, a ovo, sigurno, nije.

  Znaci da se nalazite u situationship-u

  • Ne upoznajete jedno drugo sa prijateljima ili porodicom

  Da li je vaš odnos ostao samo među vama? Skriveni ste, a partneri koji žele ozbiljnu vezu i smatraju vas delom svog života, predstaviće vas prijateljima i porodici, dok će u situationship-u provoditi vreme sa vama samo iz praktičnih razloga i neće se truditi da saznaju više o ljudima u vašem životu.

  • Niste razgovarali o budućnosti

  U situationship-u se o budućnosti ne razgovara. Može se planirati, ali na nivou gde ćemo se videti, ne u pravcu poziva na koncert ili prijateljevo venčanje. Dakle, ništa ne nagoveštava da ćete provesti duže vreme zajedno. U vezi ipak planirate budućnost na neki način, bilo da je reč o određenom događaju na koji zajedno želite da idete ili sledećim koracima koje ćete preduzeti kao par.

  • Nedostaje emocionalna, dublja veza

  Svi ti divni ozbiljni i duboki razgovori koje imamo sa partnerima, usled kojih upoznajemo njihovu dušu i veza napreduje, ovde izostaju. Konverzacija je uglavnom na površnom nivou. Ne razgovarate o ličnim i životnim pitanjima, već je razgovor sveden na lake i trivijalne teme.

  • Niste definisali svoju vezu

  Ponovo to čuveno pitanje: ,,A šta smo mi sada?“ Ako ste postavili ovo pitanje i ostali bez jasnog odgovora, onda ste verovatno u situationship-u.

  • Ne dopisujete se često

  U situationship-u, zaboravite na duga dopisivanja. To vam nije crush sa kojim ćete potencijalno ostvariti vezu, pa sate i sate visite na telefonu sa osmehom na licu. U ovom slučaju, komunikacija varira od redovne do povremene- sve se uglavnom svodi na ad hoc, opuštena viđanja.

  • Nikada ne znate kada ćete videti drugu osobu

  Za razliku od veze u kojoj vrlo ažurno planirate viđanja i sa nestrpljenjem ih očekujete, situationship je spontana i nema doslednosti. Možda ćete videti ovu osobu nekoliko puta u toku jedne nedelje, a onda je nećete videti nekoliko nedelja.

  • Ne dejtujete

  Dejtovi su odličan način da se bolje upoznate. U situationshipu nema mnogo planiranih dejtova, ako ih uopšte i  ima. Šta više, situationship osobu nikada nećete voditi na neke zvanične događaje poput venčanja ili žurki.

  • Nije exclusive odnos

  Znate i sami: ako se neko viđa sa drugim ljudima, onda niste u ozbiljnoj, monogamnoj vezi.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1691646720682896.jpg
  Photo: Pinterest

  KAKO okončati SITUATIONSHIP

  Ovi odnosi nekima odgovaraju, nekima ne. Razmislite, budite iskreni prema sebi i prema drugima. Iskrenost je ključna. Samo tako ćete očuvati sebe. Recite šta želite jasno i glasno i znaćete šta vam je činiti. Ukoliko počnete da razvijate osećanja prema drugoj osobi, vreme je za razgovor. Pitajte je kako se ona oseća povodom tog odnosa i vaših želja. Idealan scenario je da oboje želite isto, šta god to bilo, ali ako dođe do razmimoilaženja, it’s time to go. Ako vidite da ste uložili mnogo vremena, dali jasnu ideju o onome što želite i još uvek niste dobili odgovor koji želite, tada je najbolje samo nastavite dalje.

  Saznaj više:
  Povezani članci: