Da li su maske za spavanje stvarno korisne?

  04.05.2024.
  RECOMMENDED

  Neko broji ovce, neko sluša opuštajuću muziku, neko često menja dušeke i jastuke ili spava u ekstremno hladnoj prostoriji, a neko, kad ne može lako da zaspi, stavlja masku za spavanje. Ovaj poslednji način volimo jer je šik – ko ne želi ponekad da se oseća kao Blair Waldorf ili njena omiljena filmska junakinja – Holly Golightly iz filma Doručak kod Tifanija? Naravno, izgled nije sve i benefiti od korišćenja maske za spavanje su stvarni, objašnjava slavni dermatolog iz Njujroka Joshua Zeichner, za Byrdie magazin, i savetuje, za početak, kakvu masku da nabavite.

  Odlične su za kožu

  – Držite se prirodnih vlakana poput svile, koja su, pokazalo se na mikroskopskom nivou, mekša i blaža prema koži i pokušajte da izbegavate sintetiku kao što je poliester. Ono što je jako važno, pored materijala, jeste to da redovno perete masku, baš kao i bilo šta što dolazi u direktni kontakt sa kožom. Masku biste mogli da perete svakodnevno, kaže dermatolog i dodaje da su maske za spavanje toliko korisne da ćete, kad počnete da je koristite, poželeti da imate po jednu za svaki dan.

  Sem što su dobre za kožu, što će potvrditi većina dermatologa, maske za spavanje dobre su i zbog kvalitetnijeg sna i sveopšteg stanja duha i tela.

  maska za spavanje

  Poboljšavaju kvalitet sna

  Blokiranje svetlosti stimuliše prirodni san. Ako spavate u okruženju gde postoji bilo kakav izvor svetlosti – ulična svetlost koja dolazi kroz prozor, partnerova lampa za čitanje … maska za spavanje pomaže jer stvara totalni mrak.

  Smanjuju naduvenost

  Klasičan znak da smo celu noć proveli budni jeste natečeno lice i tamni kolutovi oko očiju, ali maska za spavanje to definitivno ublažava. Nešto teže maske za spavanje vrše fizički pritisak na kožu i uklanjaju višak tečnosti, koja doprinosi natečenosti.

  I smanjuju crne kolutove oko očiju

  Da, posebno ako su hladne.

  Maske za spavanje smanjuju tenziju i anksioznost

  Ako vam se napetost uglavnom vidi na licu ili ste skloni glavoboljama ili migrenama, određene maske za oči mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Malo teže maske obično sadrže mikroperle koje pružaju kompresiju, koja pomaže nekim ljudima prilikom spavanja. Ove maske vrše blagi pritisak na lice, što može biti korisno za napetost oko očiju, kao i noćne glavobolje ili migrene.

  Produžavaju REM fazu

  Maske za oči mogu pružiti potpunu tamu, što obično poboljšava ukupan san jer vas ne ometaju spoljni svetlosni izvori.

  Spavanje na putovanjima je lakše

  Maske za spavanje su korisne tokom putovanja, posebno tokom dugih letova ili u novim okruženjima, jer pomažu telu da se prilagodi promenama vremenskih zona i stvori iluziju noći, iako je dan napolju.

  Fotografije: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: