Spavanje vam je sve, samo nije dobro? Sledećih 11 pesama može to da reši

15.03.2024.
RECOMMENDED

Iako ne možemo reći da smo tada aktivni, spavanje je mnogima omiljena, a svima neophodna aktivnost. Dobar san, najvažniji je korak na putu ka dobrom zdravlju, sreći, blagostanju. I zato, kad je narušen, tražimo sve načine da ga popravimo. Jedan od tih načina je i muzika, a da dobra playlista može da pomogne da kvalitetnije spavamo, pokazalo je istraživanje Odeljenja za psihijatriju na Davis univerzitetu u Kaliforniji (UC Davis Department of Psychiatry and Behavioral Sciences).

Zahvaljujući alatima za istraživanje plejlisti na Spotify-ju, mogu da se identifikuju najbolje pesme za što bolje spavanje, a ako su vam potrebni dodatni razlozi da osvežite svoju bad time playlistu, Američka akademija za spavanje (AASM – American Academy of Sleep Medicine) navodi da „spora, umirujuća muzika“ može da snizi puls, smanji anksioznost i odagna stresne misli koje remete san. Medicinska škola na Harvardu (Harvard Medical School) tvrdi da opuštajuća muzika olakšava bol, snižava krvni pritisak i usporava ritam disanja. Da li to deluje apsolutno na svakog? Istraživanja su pokazala da manje sugestivni učesnici imaju veću korist od slušanja opuštajuće muzike.

spavanje 2

Ključna reč – spavanje

Da bi odredili koje tačno pesme treba da se nađu na listi za spavanje, stručnjaci iz kompanije Bed Kingdom analizirali su skoro 10 000 različitih Spotify plejlista, koristeći Playlist Miner alat i ključne reči kao što su „spavanje,“ „vreme za spavanje“, „umorno“ … Rezultati uključuju mnogo popularnih izvođača današnjice, ali i klasične pesme, kao i nekoliko viralnih pesama sa TikToka. Iako su mnoge pesme moderne, večina pesama je sporog ritma.

Na osnovu podataka sa hiljada plejlista, u nastavku sledi 11 pesama koje su, ODABRALI NAUČNICI, a koje možete/trebalo bi da dodate na svoju listu za spavanje, čak i ako nemate problem da zaspite.

Apocalypse, Cigarettes After Sex

Sparks, Coldplay

Je te laisserai des mots, Patrick Watson

The Night We Met, Lord Huron

My Love Mine All Mine, Mitski

Fourth of July, Sufjan Stevens

Romantic Homicide, d4vd

i was all over her, salvia palth

Sunsetz, Cigarettes After Sex

rises the moon, Liana Flores

Daddy Issues, The Neighbourhood

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: