BURO. tema: POLET

  02.05.2024.
  RECOMMENDED

  Polet podrazumeva volju, jačinu, vitalnost, živost, elan, čilost, prštavost… Biti poletan znači biti marljiv, okretan, pokretljiv, žustar, temperamentan… Niz je dugačak i gotovo bez kraja – srčanost, motivacija, krepkoća – sve to staje u reč polet. Pod jednim važnim uslovom, da je na strani dobrote.

  U suprotnom, čovek koji svoj polet koristi za zaplet, ne bi se mogao nazvati poletnim, a njegova koristoljubiva dela ne bi bilo istinoljubivo označiti kao dobra. „Najopasnije, međutim, nije bilo to što je glup, već što je pritom bio đavolski vredan. Glupost koja ustaje pre zore opasnija je od one koja se iz kreveta diže tek oko podneva“, primetio je Borislav Pekić.

  Zbog toga danas nismo žurili. Umesto u kancelariji, redakcijski sastanak održali smo na travnatom terenu kod Kule Nebojša. Na visokoj plavo-beloj ogradi stoji reč POLET, sa prefiksom GSP. U sadejstvu označavaju ime fudbalskog kluba čiji poletarci na ovom terenu trče za loptom i svojim parčetom radosti. Znak je bio jasan. Nije bilo potrebno da se pogledamo, znali smo – polet je naša majska tema. Polet je filter kroz koji ćemo tokom ovog meseca provući ljude i priče iz umetnosti, lepote, životnog stila… 

  Kako to obično biva kada čovek krene putem znakova, polet nije bio jedini uočljiv znak. Iznad plavo-bele ograde, nebeski svod „komunicirao“ je tačke belje od tragova aviona, sjajnije od zrakova sunca, plavlje od samog plavetnila. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo imamo li uopšte pravo na vlastitu interpretaciju ove slike, ali smo u tim tačkama videli imena anđela. Imena dece koja su pre godinu dana izgubila svoje živote u OŠ Vladislav Ribnikar. 

  Da bismo bili u stanju da se okrenemo marljivosti, žustrini, motivaciji, krepkoći; da bismo POLET doveli na stranu dobrote, pre svega, možda ne bi bilo loše da u tišini pogledamo u nebo.

  Vaš BURO. tim

  Saznaj više:
  Povezani članci: