Pretraga

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo!

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo!

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Stefan Burmazević

Vikend skok na planinu je uvek primamljiva opcija koja nam je, srećom, i dalje na raspolaganju čak i u ovoj situaciji kada su nam putovanja ograničena. Kopaonik je naša najlepša planina i davno smo se uverili da po lepoti može da se nosi sa inostranim centrima. Svake sezone ponuda se unapređuje tako da moderni putnik može opušteno i bezbrižno da uživa. Ovo posebno važi ako odsedate u hotelu Grand koji se nalazi u centru i praktično je na stazi, a osim vrhuskog iskustva u skijanju na korak od vas nudi još mnogo, mnogo toga!

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 1)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 2)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 3)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 4)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 5)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 6)

To je jasno svim gostima čim se čekiraju i kroče u prostrani lobi koji služi i kao mesto za susrete, topli čaj i još toplije vino. Kombinacija tekstura i printova u paleti krem i braon tonova se slaže uz blistavo beli sneg koji se vidi sa prozora. Čak i da niste dobri u skijanju, možete zauzeti mesto kod kamina i gledati kako skijaši neustrašivo promiču dok mešate svoj kapućino i otpuštate svakodnevne brige. Naravno, za to je kao stvoren i čuveni spa centar zbog kojih mnogi potegnu na put do Kopaonika, jer je iskustvo plivanja u otvorenom bazenu na minus temperaturama nešto posebno što bi trebalo da se doživi.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 7)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 8)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 9)

Uz restorane i opušten bar, Grand hotel je već omiljeno mesto koje mnogo obećava, ali i još više ispunjava. Ipak, poželeli su da odu korak napred i da od ove sezone unaprede ponudu uvodeći i prvu fine dining opciju na Kopaoniku. Da li smo zbog toga odmah seli u kola i krenuli na tejsting? Još pitate! Dok je u gradu zagađenje vazduha igralo na crvenoj liniji, pokupili smo se i otišli da uživamo nekoliko dana u planini i svim čarima koje ona nudi. Budući da je Kopaonik udaljen nekoliko sati vožnje, to je odlična ideja za sve one koji nemaju dovoljno vremena za pravi odmor, a efekat je vrlo sličan. Čim se izmestite iz centra zbivanja, problemi deluju izgledaju manji, a šira slika mnogo bolje. Naša krajnja destinacija bio je novootvoreni restoran Bacco i opravdao je naša (visoka) očekivanja!

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 10)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 11)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 12)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 13)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 14)

Ali, hajde da krenemo od početka. Naziv restorana je igra reči „Bacchus“ odnosno imena boga vina i "tobacco", koji su ključni elementi uživanja u vrhunskoj kuhinji. Koncept restorana počiva na potpunom hedonizmu gde će sva čula biti zadovoljena. Bacco radi od 17 časova i služi isključivo večeru, čime se postiže efekat izlaska i posebno se pripremate bez obzira na to što je restoran u okviru hotela. Vrlo elegantan prostor prosto nalaže da poneste svoju omiljenu odevnu kombinaciju i uživate u sporoj večeri tokom koje se smenjuju ukusi i arome.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 15)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 16)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 17)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 18)

Prvo što osvaja jeste odmeren enterijer koji je delo poznatog dizajnera Aleksandra Šavkina. On se poigrao čokoladnim tonovima i teksturama koje jasno asociraju na hedonizam, opuštanje i luksuz. Dodatno je taj efekat podvučen ambijentalnom rasvetom koja u centar pažnje stavlja hranu i piće.  S namerom je mobilijar izuzetno udoban kako bi fine dining predstavljao uživanje od prvog do poslednjeg sleda. Enterijer restorana Bacco je zapravo i najava za skoro kompletno renoviranje hotela Grand. Sudeći po ovoj prvoj dizajn epizodi čeka nas ozbiljno elegantan makeover.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 19)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 20)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 21)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 22)

Na ovom mestu u glavnoj ulozi jeste svakako hrana. Radi se o francuskoj kuhinji u fuziji sa elementima mediteranske i azijske sa najkvalitetnijim sastojcima iz celog sveta što je do sada bila „nemoguća misija“ pronaći na Kopaoniku. Hedonisti i sladokusci su sada dobili mesto gde mogu pomerati svoje gastronomske granice i iskušavati znanje uigranog tima koji vodi novi restoran na čelu sa kuvarima Miloradom Gavrilovićem i Stevanom Tomovićem. Kao savršena pratnja hrani tu je izuzetno bogata vinska karta na kojoj se nalaze etikete iz celog sveta, kako novog, tako i starog. Očekivano prednjače francuska vina, ali pronaći ćete odlična vina i iz svih drugih delova sveta. Ono što je karakteristično jeste da postoji i vrlo lep izbor vina na čašu. A kada je o flašama reč, na karti smo pronašli nekoliko etiketa i berbi koje nisu tako lako dostupne kod nas pa je i to dodatan razlog za gastronomsko putovanje.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 23)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 24)

Naravno, oni koji nisu toliki ljubitelji vina nisu ostavljeni na cedilu, u restoranu postoji bar koji prati stariju školu miksologije i nudi odlične signature koktele. Postoji i velika selekcija viskija i rumova koji se sjajno slažu sa kubanskim cigarama koje su takođe u ponudi.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 25)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 26)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 27)

Naša večera počela je sa mille-feuille lososom, u finom lisnatom testu nalazi se meso lososa i krabe, a sve je preliveno crème fraîche i ikrom od lososa. Uz tako osvežavajući starter stiglo je penušavo vino „Trijumf“ srpske vinarije Aleksandrović koje je pravljeno tradicionalnom francuskom metodom i nosi voćne arome. Zatim je usledila kremasta supa sa mesom gambora i sitno seckanom kruškom koja je perfektno izbalansirala odnos šećera i kiselosti. Za tu kombinaciju somelijerka je preporučila sauvignon blanc sremske vinarije Chichateau. Ideja ovakvog uparivanja bila je da se uz tipično francusku kuhinju upare srpska vina i tako pokaže koliko dobro te arome idu zajedno.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 28)

Na scenu je stupila salata od potočarke prelivena domaćim dresingom od jogurta sa esencijom nara i mrvljenim bademima koju je pratio italijanski Pinot Grigio iz Venecije snažnog izbalansiranog after taste-a. A onda je usledio finiš, glavno jelo koje je za deo našeg tima bio brancin Aburi ili Stek Diane. Uz ribu je služen odličan Erdevik Chardonnay Omnibus Lector, a uz stek raskošni Erdevik Grand Trianon.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 29)

A kako se završava tako ozbiljan niz sledova? Šećer je naravno na kraju, a ovog puta to je bio pravi francuski klasik Crepes Suzette. Flambirane palačinke sa narandžom kojima retko ko može da odoli. Uz autohtonu srpsku vrstu Crnu Tamjaniku iz negotinskog kraja (vinarija Matalj) i njene voćne arome, večera je zaokružna na najbolji mogući način. U glavi su nam ostale samo note gastro simfonije kakvu zaista nismo očekivali na planini.

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 30)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 31)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 32)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 33)

Ukoliko imate slobodnih nekoliko dana, toplo vam preporučujemo da se sjurite do Kopaonika i bilo da ćete dan provesti na stazi, ili između saune i bazena, sebi priuštite i večeru u Baccou. Nekoliko sati bićete u jednom sasvim drugačijem svetu u kom vreme sporije prolazi, pa probajte da ne mislite o stvarima koje vas inače more. Baš u tome leži sva magija brzopoteznih odmora u komšiluku. Srećan put!

Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 34)
Bili smo u fine dining restoranu Bacco na Kopaoniku i oduševljeni smo! (фото 35)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor