Pretraga

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije

Tekst: BURO.

Ukoliko želite da se opustite na snegu, a da pri tom izbegnete gužvu i poznanike koje ne želite da vidite ni u svom gradu možda nije loša ideja da se zaputite u manje izvikane srpske ski centre. Postoji toliko planina koje nude zanimljiv sadržaj i šarmantan smeštaj, da je sjajna opcija da najkraći mesec u godini iskoristite kako biste istražili tu ponudu. Mi smo sastavili kratku listu i donosimo vam i predloge gde odsesti za aposlutnu zimsku idilu. Ponesite topao džemper, a brige ostavite kod kuće i uživajte!


DIVČIBARE

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 1)
Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 2)

Bilo da ste skijaš ili border, Divčibare su idealna planina za ove sportove. Na njima se nalaze dve staze - plava i crvena. Plava je za početnike i one koji nisu preterani fan adrenalina, dok je crvena za iskusnije (iako na njoj postoji ski škola, i ima i početnika). Ova planina nije u potpunosti urbanizovana, pa je i dalje krasi predivna netaknuta divljina. Naravno, tu su brojni restorani, hoteli (od kojih je najpoznatiji Crni Vrh), kafići, itd. 

Za smeštaj koji vam danas preporučujemo moraćete malo da se borite, budući da je ovo vrlo tražena lokacija, pokušajte ad hoc da pronađete termin, ali ne odustajte ako je potrebno i malo planiranja. Ono što je dobro jeste da je ova predivna osamljena kuća sjajan izbor za svaki deo godine, pa pruža jednako spektakularan pogled i mir i kada planina olista. U kuću može stati do sedmoro ljudi, tako da može biti izbor za opuštanje sa prijateljima, ali možete otići u soul searching misiju, u paru ili sami.

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 3)

STARA PLANINA

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 4)
Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 5)

Najveću planinu u istočnoj Srbiji, krasi neopisiva lepota, bilo da na njoj boravite zimi ili leti. Ona predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava. Babin zub”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”. Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Od smeštaja savetujemo vas da proverite šta nudi hotel Stara Planina. Samo ćemo reći ski lift na nekoliko koraka od hotela i prostan spa centar.

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 6)

ZLATAR

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 7)

Planina Zlatar je proglašena vazdušnom banjom. Samo ime ove planine otkriva sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama. Prema istraživanjima Zlatar ima najveći broj sunčanih dana u Srbiji. Uređene su dve ski staze, od kojih je prva dužine 800 metara sa ski liftom od 420 metara, a postoji mogućnost i iznajmljivanja ski opreme. Druga staza, Briježđa, se nalazi u Novoj Varoši, sa žičarom koja polazi iz samog centra Nove Varoši i penje se do „repetitora“, to jest televizijskog predajnika, koji se nalazi iznad naselja Cvijetnjak. Dužina staze je 980 metara i klasifikovana je kao delom plava i delom crvena staza.

Rezervišite ljupku kućicu Zlatair Chalets u obliku slova A i priredite sebi jednu kvalitetnu pauzu. Radi se o nekoliko brvnara koje su smeštene u šumi, a možete odabrati onu za boravak dve, ili četiri osobe. Prednji deo nekih koliba je od stakla što gostima pruža priliku da uživaju u neometanom pogledu na prirodu i da dišu u ritmu ove planine.

Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 8)
Buro preporuka: Provedite februar na nekim od ovih planina Srbije (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor