Sećate se kako BURO. tim nije mogao da isprati leto bez još jednog odlaska na hrvatsko primorje? Pa, okej, nevoljno smo završili to poglavlje i nastavili dalje sa svojim životima, sa sve jednim satom zakinutim od strane zimskog računanja vremena. I onda je stigao poziv za putovanje u Istru na jesen: more u novembru? Neverovatno (ali istinito), lično nisam imala ideju kako to izgleda i naravno da sam istog trenutka u vazduh bacila započete visinske pripreme za zimu, kupovinu kaputa, čizama i guma. Ma o svemu ćemo misliti sutra!
Deo BURO. tima zajedno sa novinarima iz Srbije i Hrvatske prepustio se turi koja se zamišljena kao red sunca, dva reda hrane, tri reda hrvatskih vina. Ko smo mi da se bunimo?! I znate šta je najbolje u vezi tog morskog novembra? Plaža i more su jednako spektakularni kao u sezoni, dovoljno je da sednete kraj vode, slušate talase i grabite svo sunce koje možete. Di-vno!
Kempinski Hotel Adriatic
—
Naša mala grupa bila je smeštena u hotelu od pet zvezdica iz poznatog lanca Kempinski, koji se nalazi u Savudriji, kraj Umaga. Ove sezone, po prvi put, hotel radi i tokom zimskih meseci i moram priznati da je prilično zabavno biti „čuvar plaže u zimskom periodu“. Lišeni ste one panike koja je neizbežna tokom uzavrele sezone kada ne znate gde biste pre kako biste od dana uzeli ono najbolje i iskoristili svaku minutu. U ovo doba jednostavno sve je podređeno uživanju u tišini i miru. Znate već, sabiranje sopstvenih misli pre nego što uđemo u frenetičan praznični period.
Sam hotel je prilično velik (broji 186 soba i apartmana – vrlo prostranih, sa velikim terasama) i uz tri restorana, dva bara, Carolea Spa centar (od 3.000 kvadrata), fitnes deo, dečiji klub i plažu, realno ni ne morate da izlazite (iako ćete poželeti kad vidite kakve sve poslastice Istra krije – nastavite sa skrolovanjem).
Ako ste slični meni, najviše ćete uživati u momentima doručka, hotelski restoran gleda direktno na spoljašnji bazen, a ako ste za kompletnu idilu od konobara pored kapućina možete poručiti i ćebence i sesti u zimsku baštu u staklu. Gde žurite? Baš nigde! Poručite i dve kafe, jer ceo posao koji bi trebalo da obavite jeste da lagano mešate kofeinski napitak dok otpuštate brige. Kempinski Adriatic sprema program za novogodišnju noć uz živu muziku, pa možda nije loša ideja dati šansu i zimi na moru?
Vinarija Kozlović
—
Da li je okej radovati se najavljenoj poseti vinariji? U mom svetu jeste. Posebno ako u obzir uzmemo da se radi o mestu gde se proizvodi Kozlović Malvazija koja važi za jedno od omiljenih vina iz Hrvatske. A dodatnu čast učinio nam je vlasnik vinarije Gianfranco Kozlović koji nas je zajedno sa suprugom Antonelom sproveo kroz tri nivoa proizvodnje, pokazao nam je laboratorije za testiranje vina (da, postoji osoba čiji je jedini posao da tokom čitavog dana isprobava vino – samo kažem). I na kraju ture poveo nas je direktno do velikih buradi u kojima se čuva vino, pa smo mogli da probamo i mladu Malvaziju i Muškat i kasnije ih uporedimo sa ukusom koji se flašira i stiže do krajnih potrošača.
Iako smo svi veliki fanovi mirisne Malvazije, drugo vino nas je u ovom obilasku oborilo sa nogu – radi se o Sauvignon blanc vinu koje se u Kozlović varijaciji zove „Svinjon“. Jeste, dobro ste pročitali, kako bi bili sigurni da možda samo niste previše popili tu je i etiketa sa ilustracijom prasenceta. Radi se o vinu koja se pravi u limitiranim količinama i ako budete u prilici obavezno ga probajte.
Nama zabavu u vinariji nije pokvarila ni kiša koja se na mahove spuštala iznad talasastih vinograda, jednostavno recept kaže da u Istri uvek sa sobom nosite kišobran i neustrašivo nazdravljate životu.
Grožnjan
—
Sledeća stanica? Malo parče raja! I sigurna sam da se sa mnom slažu svi koji su posetili čarobni Grožnjan. U jesenjem periodu bajkoviti karakter ovog mestašca je dodatno naglašen izmaglicom koju je kiša ostavlja za sobom. Možda ćete pomisliti da ste Zlatokosa i da ste slučajno upali usred paralelnog univerzuma, ali sve kul, slikajte kako biste mogli prijateljima da pokažete da niste izmislili.
Grožnjan je srednjovekovni gradić, a svoj vrhunac doživljava od maja kada se pretvara u pozornicu na kojoj se smenjuju muzičari, glumci, slikari, vajari… Umetnički procvat je počeo 1965. godine kada su mesto naselili umetnici, u malenom gradu postoji preko 20 umetničkih galerija. Njegov šarm, neočekivano, postaje još veći kad uđe u uspavani deo godine. Dok istražujete vijugave kamene uličice nepogrešivo ćete hodati ka mirisu tartufa. U centru mesta možete pronaći Zigante radnjicu u kojoj možete kupiti sve što vam padne na pamet od čipsa, do čokolade sa tartufima.
Takođe u nekom od lokalnih restorana isprobajte nešto iz portfolija destilerije Aura, od slatkog Teranina, sve do prvog istarskog craft džina sa dodatkom aktivnog ugljenika Karbun.
Kempinski Palace
—
A uveče? Hajde da skoknemo do susedne države na večeru.
Drugi hotel iz lanca Kempinski nalazi se u Portorožu na petnaestak kilometara i dovoljno je da navučete omiljenu haljinu, u večernju tašnicu dodate pasoš i posle kratke vožnje tu ste!
Jelovnik se menja sezonski, a kuhinja je spoj mediteranskih uticaja, među kojima se ističu italijanski ukusi i francuski specijaliteti, a sve to izvedeno od lokalih, svežih sastojaka. Dobra vina koja prate tu priču se podrazumevaju. Tik do restorana je šampanj bar Bubbles gde na šanku možete nastaviti ugodno veče.
I još…
—
Taman kad pomislite da je ovo jedna istarska tura koja podrazumeva savršen omer masaža i fine dining-a, domaćini su nam predložili da se oprobamo u golfu. Golfu?
Adriatic Golf Course
Na oko, golf je jedan lagani sport u kome je najbitnije da učesnici prošetaju svoju besprekornu opremu, idealno sa romboid šarom? Oh, koliko nisam bila u pravu! Kao pravi antitalenat za sve sportove sa loptom, ni ovde nisam briljirala, ali uz instruktore dobila sam ideju zašto je ovaj sport toliko popularan. Džemper na romboide sam ponela, ali ne i pravu tehniku za lansirati lopticu daleko ka šumi, ali hajde da kažemo da posle ove posete nisam totalni amater, ali u hotel sam ponela i ozbiljan bol u mišićima. Sam teren ima 18 rupa i prostire se na 80 hektara. A ono što oduševljava jeste činjenica da sa krova klupske kućice tokom vedrih dana imate pogled od 360 stepeni na more i jasno možete videti tri države: Hrvatsku, Italiju i Sloveniju.
Bistro-Bar La Boheme
Ako mislite da više nikada nećete moći da zinete, varate se. Istra mami ukusima i ko smo mi da kažemo ne?! Uz jedno glasno „da“ univerzumu pošli smo na večeru u srce luke Umaga na večeru od 6 sledova i isto toliko vina. Već posle uvodne bravure od predjela, svi smo odlučili da smo ipak jako gladni. I lako smo napredovali od tune, preko rižota sa škampima, sve do brancina spremljenog kuvanjem nekoliko sati u vakumu. Vlasnik restorana je i somelijer, tako da je gastronomska avantura zagarantovana. Nezaobilazno mesto u Umagu!