Pretraga

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović

BURO. Simple Life je rubrika koja je osmišljena kao spajajanje raznih tačaka u Srbiji: različite vizije, lokacije i ljudi ali ista energija, misao i vizija. Radi se o kreativnoj klasi koja je tokom godina navikla da sama pomera granice igrajući se konceptima koji tek treba da zažive i na našim prostorima. Sa porodicom Pavlović smo bili na vezi celog leta, njihova kuća za odmor na Zlatiboru je (vrlo) visoko na listi najlepših kuća u Srbiji. Slike tek završenog projekta su jedno, ali zanimalo me je kako ova neobična građevina izgleda i funkcioniše u svakodnevnom životu. Izbor je pao na jedan sunčani vikend i BURO. tim je ponovo krenuo u đir svojom vernom Opel Astrom. Ovoga puta zadali smo joj zadatak da nas nežno proveze kroz oštre krivine Ovčarsko-kablarske klisure, kako bismo konačno stigli do Zlatibora. Poslednjih nekoliko godina ta planina je postala jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji, a sa tolikom turističkom potražnjom počeli su da rapidno opadaju estetski kriterijumi pa je Zlatibor došao na loš glas kada je arhitektura u pitanju. Zato sam se radovala prilici da mu dam drugu šansu i sagledam ga i iz drugog ugla, onog koji prirodi daje prednost i gde je kuća za odmor samo kruna lepote lokaliteta, a ne njen najupadljiviji deo koji urušava koncept odmora u prirodi.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 1)

Vila Pavlović postala je prepoznatljva pre svega zbog neobičnog kružnog oblika, a nalazi se na obodu vikend naselja i sa prednje strane puca pogled na obližnje poljane i šumu, dok zemljanim putem povremeno prolaze konji sa obližnje farme. Baš onako kako bi planinska idila trebalo da izgleda. Za projekat je bio zadužen biro NEO arhitekti iz Beograda na čelu sa arhitektima Snežanom Vesnić, Vladimirom Milenkovićem i Tatjanom Stratimirović. Inovativan oblik je zapravo preuzet iz bazena-trake za isplivavanje dugačke 50 metara koji je trebalo da se nalazi u podrumu, a iako se tokom projektovanja odustalo od te ideje inicijalni oblik je zadržan. U prednjem dvorištu se nalazi malo kraća platka traka sa vodom koja svetluca na suncu i žubori nalik na zvuk planinskog potoka.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 2)

 

Dok smo uparkiravali Astru u dvorište, osetili smo se kao klinci u nekom parku zabave, kružni oblik kuće nas je momentalno opčinio, a fasadni omotač napravljen je od kamena iz lokalnog kamenoloma. Ali, ipak smo malo pametniji od euforične dece, pa smo malo odložili poslasticu obilaska enterijera. Prva stanica bio je mali trem u prednjem dvorištu gde su raspoređene Acapulco stolice i jastučići ispod suncobrana, a sve je zaklonjeno žbunovima lavande. Dok smo se navikavali na činjenicu da su svetla grada daleko iza nas, Jelena nas je ponudila domaćim hladnim čajem sa začinskim biljkama koje rastu u okolini. Vrlo je lako prepustiti se uživanju u ovom ambijentu.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 3)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 4)

 

Jelena i Željko su već sarađivali sa biroom NEO arhitekti na izradi zgrade njihove porodične kompanije Textil u Užicu, a ovalna forma i inovativnost vredna divljenja su zajedničke odrednice za oba projekta. Budući da je postojalo uzajamno razumevanje, ova kuća na Zlatiboru pruža maksimalni komoditet uz aposlutnu funkcionalnost. Središnji deo se pruža linearno skoro celom dužinom i tu se nalaze zajedničke prostorije kuhinja, trpezarija i dnevna soba. U zadnjem delu kuće je glavna spavaća soba, sa kupatilom sa plavim pločicama na zidovima koji prate zakrivljenost, dok je na podu, kao i ostatku kuće liveni terrazzo. U prednjem delu smeštene su dečije, odnosno gostinske sobe.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 5)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 6)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 7)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 8)

 


Na ovom mestu sve je podređeno uživanju, u zavisnosti od doba dana ukućani mogu uživati i malom u dvorištu sa zadnje strane kuće koje je okruženo žbunovima hortenzija, smilja i ruža.


 

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 9)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 10)

 

Kada je enterijer u pitanju, sve je zadržano u okviru minimalnog, kako bi arhitektura ovde bila ono što je u prvom planu. Zbog oblika kuće i dimenzija prostorija, skoro sav nameštaj je posebno pravljen za ovaj objekat kako ništa ne bi narušavalo harmoniju i eleganciju. Arhitekte nisu previše lutale i opredelili su se za kombinaciju prirodnih materijala koji odgovaraju lokalitetu, tu su toplo drvo u vidu greda na plafonu, velika zelena kožna sofa i stakleni detalji kao što su luster i dugačke vitrine iza kuhinjskog šanka. Kada je o detaljima reč, ni njih nema previše i uglavnom su to po kući raspoređene vaze sa cvećem koje beru u sopstvenom dvorištu.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 11)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 12)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 13)

 

Da smo ipak na srpskoj planini pokazao je ručak, naravno da su se teletina ispod sača i pita od sira sa koprivom sjajno uklopili sa ovim ambijentom. Dok smo ćaskali i prelazili aktuelne teme od mode do korone, zidovi su počeli da se pomeraju?! Fasada je tako napravljena da se stakleni delovi mogu zakloniti kamenom sa prorezima i to jednim pritiskom na dugme, što je idealno za vrele letnje dane kada i na planini itekako sunce ume da upeče.

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 14)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 15)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 16)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 17)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 18)

 


Materijali koji su korišćeni u izgradnji od betona do drveta, livenog terrazza, stakla i keramike, ostavljeni su u svom osnovnom stanju.


 

Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 19)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 20)
Druga strana Zlatibora: Porodica Pavlović ugostila nas je u minimalističkoj kući za odmor koja nas je oborila sa nogu (фото 21)

 

Ovo je jedno od onih mesta sa kojih zaista nerado odlazite nazad u realnost i na kojima shvatate koliko nam je potrebno da budemo jedno sa prirodom i dišemo u njenom (sporom) ritmu. Da je potrebno da je poštujemo i naglašavamo umesto što je gušimo i menjamo njen karakter. Uskočili smo u Astru sa novom energijom i verom da sve može biti bolje ako se o svemu malo više promisli. Hvala porodici Pavlović na ovom podsećanju. A mi se uskoro vidimo sa novom epizodom serijala. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor